Finske slane pite
Finske slane pite ali Karjalanpiirakka so me s svojo obliko tako očarale, da sem jih moral pripraviti. Recept izhaja iz Finske, kjer je rženo testo nadevano s slanim mlečnim rižem in maslenimi jajci. Jaz sem si jih privoščil z začinjenim krompirjevim nadevom.
Finske slane pite nas vsekakor navdušijo s svojo obliko, ki spominja na čolničke. Hrustljavi valovi rženega testa so odlična osnova za različne slane nadeve. Pite so najbolj slastne sveže pečene, čeprav se super obnesejo kot slani prigrizek tudi tekom dneva.
Količina: 6- 7 pit /Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za rženo testo:
- 100 g ržene moke
- 50 g navadne bele moke
- 3 g soli
- 15 g stopljenega masla + 20 g stopljenega masla za premaz
- 70-80 ml mlačne vode
Sestavine za krompirjev nadev:
- 250 g olupljenega krompirja
- 15 g masla
- 120 g čebule
- 100 g kisle smetane
- 1/4 žličke muškatnega oreščka
- 1/4 žličke kumine
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke popra
Priprava krompirjevega nadeva:
- Olupljen krompir narežemo na manjše kocke, ga dodamo v lonec hladne vode, zavremo in kuhamo dobrih 15 minut.
- Vmes na žlici masla v ponvi prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Pražimo jo na nižji temperaturi, da dobi zlatorjavo barvo. Nato jo odstavimo.
- Skuhan krompir odcedimo in še toplega pretlačimo.
- Nato h krompirju dodamo kislo smetano in dobro premešamo, da dobimo kremno teksturo.
- Sedaj primešamo še čebulo, muškatni orešček, kumino, sol in poper.
- Nadev za pite je pripravljen, sedaj se lahko lotimo priprave testa.
Priprava rženega testa in pit:
- V skledo stresemo presejano rženo moko, belo moko in sol. Premešamo.
- Nato dodamo stopljeno maslo in postopoma prilivamo vodo. Vmes mešamo, da se nam začne formirati testo. Ko imamo oblikovano kepo testa jo prestavimo na pomokan delovni pult in gnetemo toliko časa, da dobimo gladko testo. Testo bo bolj čvrsto, vendar ne sme biti presuho ali lepljivo.
- Nato testo razvaljamo na 5 mmm debeline in izrežemo kroge 10 cm premera.
- Izrezane kroge pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se nam testo ne izsuši.
- Nato vsak krog z valjem razvaljamo v ovalno obliko, na 2mm debeline. Oblika ravaljanega testa spominja na čolničke.
- Na oblikovane čolničke dodamo 1 zvrhano žlico krompirjevega nadeva, ki ga razmažemo po dolžini. Rob testa pustimo brez nadeva, približno slab centimeter.
- Nato oblikujemo rob. Začnemo pri vrhu, tako da stisnemo rob testa in gib ponavljamo, dokler ne zaokrožimo okoli celotnega čolnička. Recimo, da oblikujemo valove iz testa.
- Oblikovane in nadevane pite prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko.
- Pite preastavimo v ogreto pečico 220° C in jih pečemo 15-18 minut. Pečene pite bodo imele zlato-rjavo obarvan rob in rahlo zapečeni nadev.
- Rob pečenih pit premažemo s stopljenim maslom in jih pokrijemo z bomabažno krpo, da se skorja rahlo zmehča.
- Pite postrežemo še tople.
Nasveti:
Čez krompirjev nadev lahko tekom peke potresemo še parmezan ali sir brie.
Če si želimo pripraviti klasičen nadev za finske pite, skuhamo mlečni riž brez dodanega sladkorja. Ko so pite pečene jih obložimo še s pretlačenimi trdo kuhanimi jajci, ki jih zmešamo z maslom.
Pite so najbolj okusne sveže pečene, čeprav se super obnesejo kot hitra malica tekom dneva.
Pite so priročne tudi kot jed za na piknik. Lahko jih pripravimo s skuto zmešano s feta sirom, suhimi paradižniki in pečeno papriko. Ali pa jih nadevamo z mletim mesom z dodatkom zelenjave.
Poskusi še zajtrk toast skodelice in kumarično solato s črno kumino in koriandrom.
Dober tek!