Paradižnikova juha s kruhom ali Pappa al Pomodoro
Paradižnikova juha s kruhom ali po italijansko Pappa al Pomodoro. Resnično preprosta in enostavna juha, ki jo obogatimo z dobrim olivnim oljem in baziliko. Je odlična izbira v sezoni paradižnika ali ko imamo na strani nekaj starega kruha.
![](https://www.sketa.si/wp-content/uploads/2020/08/paradiznikova-juha-s-kruhom.jpg)
Paradižnikova juha s kruhom izhaja iz Toskane, kjer jo strežejo kot toplo ali hladno predjed. V poletnih mesecih lahko nadomesti osvežilni španski gazpacho. V hladnejših dneh pa nas gosta juha z bogatim okusom fino pogreje in pocrklja. Zaradi majhnega seznama sestavin priporočam uporabo dobrega in okusnega olivnega olja ter seveda paradižnika, ki poskrbita za izvrsten okus.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 650-700 g svežega paradižnika
- 40 ml olivnega olja
- 1 čebula
- 4-5 strokov česna
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 200 g starega kruha
- ¼ žličke soli
- ½ žličke sladkorja
- ⅛ žličke belega popra
- Šop sveže bazilike
- 1 žlička trojnega paradižnikovega koncentrata
Priprava:
- Svež paradižnik potopimo v lonec vrele vode za 30-60 sekund. Odvisno od velikosti naših paradižnikov. Blanširan paradižnik ohladimo, olupimo in ga na grobo narežemo.
- Staremu kruhu odstranimo skorjo in ga natrgamo.
- Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo.
- V lonec vlijemo olivno olje in ga na zmernem ognju segrejemo.
- Nato k olju dodamo sesekljano čebulo in česen. Premešamo in kuhamo 10-12 minut, oziroma toliko časa, da se čebula zmehča in postekleni.
- Sedaj v lonec dodamo paradižnik, premešamo ter pokrijemo s pokrovko za dobrih 5 minut. Vmes se bo paradižnik skoraj v celoti razpustil.
- Nato odkrijemo lonec in kuhljamo toliko časa, da se paradižnik zgosti.
- V lonec dodamo zelenjavno jušno osnovo, sol, sladkor, poper, baziliko in po želji še paradižnikov koncentrat. Premešamo ter vmešamo še natrgan kruh.
- Na nizkem ognju kuhljamo in mešamo še 7-10 minut. Ko se kruh v celoti razpusti je juha pripravljena.
- Postrežemo s kapljico olivnega olja in svežimi lističi bazilike.
![Paradižnikova juha s kruhom ali Pappa al Pomodoro](https://www.sketa.si/wp-content/uploads/2023/03/paradiznikova-juha-s-kruhom-2.jpg)
Nasveti:
Za juho je najbolje uporabiti star kruh vendar ne bo nič narobe če si jo pripravimo s svežim kruhom.
Če nimamo na voljo svežega paradižnika lahko juho pripravimo z vloženimi paradižniki. Za enako količino uporabimo 2 pločevinki po 400 g.
Poskusi še Menemen in tabulo s konopljinimi semeni.
Dober tek!