Paradižnikova juha s kruhom ali Pappa al Pomodoro

Paradižnikova juha s kruhom ali po italijansko Pappa al Pomodoro. Resnično preprosta in enostavna juha, ki jo obogatimo z dobrim olivnim oljem in baziliko. Je odlična izbira v sezoni paradižnika ali ko imamo na strani nekaj starega kruha.

Paradižnikova juha s kruhom izhaja iz Toskane, kjer jo strežejo kot toplo ali hladno predjed. V poletnih mesecih lahko nadomesti osvežilni španski gazpacho. V hladnejših dneh pa nas gosta juha z bogatim okusom fino pogreje in pocrklja. Zaradi majhnega seznama sestavin priporočam uporabo dobrega in okusnega olivnega olja ter seveda paradižnika, ki poskrbita za izvrsten okus.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 650-700 g svežega paradižnika
  • 40 ml olivnega olja
  • 1 čebula
  • 4-5 strokov česna
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 200 g starega kruha
  • ¼ žličke soli
  • ½ žličke sladkorja
  • ⅛ žličke belega popra
  • Šop sveže bazilike
  • 1 žlička trojnega paradižnikovega koncentrata

Priprava:

  1. Svež paradižnik potopimo v lonec vrele vode za 30-60 sekund. Odvisno od velikosti naših paradižnikov. Blanširan paradižnik ohladimo, olupimo in ga na grobo narežemo.
  2. Staremu kruhu odstranimo skorjo in ga natrgamo.
  3. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo.
  4. V lonec vlijemo olivno olje in ga na zmernem ognju segrejemo.
  5. Nato k olju dodamo sesekljano čebulo in česen. Premešamo in kuhamo 10-12 minut, oziroma toliko časa, da se čebula zmehča in postekleni.
  6. Sedaj v lonec dodamo paradižnik, premešamo ter pokrijemo s pokrovko za dobrih 5 minut. Vmes se bo paradižnik skoraj v celoti razpustil.
  7. Nato odkrijemo lonec in kuhljamo toliko časa, da se paradižnik zgosti.
  8. V lonec dodamo zelenjavno jušno osnovo, sol, sladkor, poper, baziliko in po želji še paradižnikov koncentrat. Premešamo ter vmešamo še natrgan kruh.
  9. Na nizkem ognju kuhljamo in mešamo še 7-10 minut. Ko se kruh v celoti razpusti je juha pripravljena.
  10. Postrežemo s kapljico olivnega olja in svežimi lističi bazilike.
Paradižnikova juha s kruhom ali Pappa al Pomodoro

Nasveti:

Za juho je najbolje uporabiti star kruh vendar ne bo nič narobe če si jo pripravimo s svežim kruhom.

Če nimamo na voljo svežega paradižnika lahko juho pripravimo z vloženimi paradižniki. Za enako količino uporabimo 2 pločevinki po 400 g.

Poskusi še Menemen in tabulo s konopljinimi semeni.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi