Vegi sarme iz pečice so odlična jed, ki se prileže v hladnejših dneh, ko si je potrebno nabrati energijo z zdravimi in hranilnimi obroki. Klasično jed smo popestrili z zelenjavnim nadevom, in bogato gosto omako.

Vegi sarme so jed, ki jo ponavadi naredimo v večjih količinah in polnijo naš jedilnik vsaj dva dni. Še dobro, da so z vsakim pogrevanjem vedno bolj okusne. 😉

Čas priprave: 95 minut /Količina: 16 sarm / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za vegi sarme:

  • Manjša glava kislega zelja
  • 250 g rjave leče
  • 200 g korenja
  • 100 g riža
  • 2 jajci
  • Ena čebula
  • Žlička mlete kumine
  • 2 žlički origana
  • Lovorjev list
  • Sol in poper

Sestavine za omako:

  • 50 ml olja
  • Ena čebula
  • 2 žlici moke
  • 3 žlice sladke paprike v prahu
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 600 ml zelenjavne jušne osnove
  • Sol in poper

Priprava:

  1. Zeljne liste odrežemo z glave, odstranimo odebeljene dele in jih prihranimo za kasneje.
  2. Riž in lečo skuhamo ločeno.
  3. Korenje narežemo na drobne kocke, lahko ga tudi naribamo.
  4. Čebulo nasekljamo in popražimo v ponvi do zlato-rumene barve. Skupaj zmešamo korenje, kuhan riž, kuhano lečo, praženo čebulo in začinimo.
  5. Pustimo, da se rahlo ohladi in na koncu vmešamo še jajci in maso za sarme premešamo.
  6. V vsak list zelja dodamo zvrhano žlico ali dve nadeva za sarme.
  7. Ostanke zelja narežemo na manjše koščke. Polovico jih razporedimo po dnu pekača, dodamo še lovorjev list in čez položimo zavite sarme. Povrh sarm razporedimo še ostanke narezanega zelja.
  8. Pečico segrejemo na 190 °C, sarme zalijemo s 3 dl vrele vode in jih pokrite dušimo v pečici 40 minut.
  9. Vmes pripravimo omako. V loncu segrejemo olje, dodamo moko in jo počasi porumenimo, vmes vseskozi mešamo. Dodamo drobno nasekljano čebulo, papriko v prahu, paradižnikovo mezgo in premešamo. Na koncu zalijemo še z zelenjavno jušno osnovo, dodamo sol in poper, zavremo in odstavimo.
  10. Sarme v pečici zdaj odkrijemo in jih prelijemo z omako.
  11. Pečemo še pol ure pri 220 °C in postrežemo.

Nasveti:

Sarme se razlikujejo po nadevu in ovoju. Zavijamo jih lahko tudi v liste ohrovta, sladkega zelja, mlade vinske trte in celo mladega hrena. S trtinimi listi  in mleto jagnjetino navdušujejo predvsem v Grčiji in Turčiji.

Poleg pestre izbire mesnih nadevov, lahko tudi za vegi nadeve uporabimo marsikaj (krompir, gobice, ajdovo kašo,..).

Poskusite tudi vegansko pečenko Wellington in presni zelenjavni taco.

Dober tek!