Vegi sarme iz pečice
Vegi sarme iz pečice so odlična jed, ki se prileže v hladnejših dneh, ko si je potrebno nabrati energijo z zdravimi in hranilnimi obroki. Klasično jed smo popestrili z zelenjavnim nadevom, in bogato gosto omako.
Vegi sarme so jed, ki jo ponavadi naredimo v večjih količinah in polnijo naš jedilnik vsaj dva dni. Še dobro, da so z vsakim pogrevanjem vedno bolj okusne. 😉
Čas priprave: 95 minut /Količina: 16 sarm / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za vegi sarme:
- Manjša glava kislega zelja
- 250 g rjave leče
- 200 g korenja
- 100 g riža
- 2 jajci
- Ena čebula
- Žlička mlete kumine
- 2 žlički origana
- Lovorjev list
- Sol in poper
Sestavine za omako:
- 50 ml olja
- Ena čebula
- 2 žlici moke
- 3 žlice sladke paprike v prahu
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 600 ml zelenjavne jušne osnove
- Sol in poper
Priprava:
- Zeljne liste odrežemo z glave, odstranimo odebeljene dele in jih prihranimo za kasneje.
- Riž in lečo skuhamo ločeno po navodilih z embalaže.
- Korenje narežemo na drobne kocke, lahko ga tudi naribamo.
- Čebulo nasekljamo in popražimo v ponvi do zlato-rumene barve. Skupaj zmešamo korenje, kuhan riž, kuhano lečo, praženo čebulo in začinimo.
- Pustimo, da se rahlo ohladi in na koncu vmešamo še jajci in maso za sarme premešamo.
- V vsak list zelja dodamo zvrhano žlico ali dve nadeva za sarme.
- Ostanke zelja narežemo na manjše koščke. Polovico jih razporedimo po dnu pekača, dodamo še lovorjev list in čez položimo zavite sarme. Povrh sarm razporedimo še ostanke narezanega zelja.
- Pečico segrejemo na 190 °C, sarme zalijemo s 3 dl vrele vode in jih pokrite dušimo v pečici 40 minut.
- Vmes pripravimo omako. V loncu segrejemo olje, dodamo moko in jo počasi porumenimo, vmes vseskozi mešamo. Dodamo drobno nasekljano čebulo, papriko v prahu, paradižnikovo mezgo in premešamo. Na koncu zalijemo še z zelenjavno jušno osnovo, dodamo sol in poper, zavremo in odstavimo.
- Sarme v pečici zdaj odkrijemo in jih prelijemo z omako.
- Pečemo še pol ure pri 220 °C in postrežemo.
Nasveti:
Sarme se razlikujejo po nadevu in ovoju. Zavijamo jih lahko tudi v liste ohrovta, sladkega zelja, mlade vinske trte in celo mladega hrena. S trtinimi listi in mleto jagnjetino navdušujejo predvsem v Grčiji in Turčiji.
Za vegansko različico jajci nadomestimo z dvema žlicama lanenih semen zmešanih s petimi žlicami vode.
Poleg pestre izbire mesnih nadevov, lahko tudi za vegi nadeve uporabimo marsikaj (krompir, gobice, ajdovo kašo,..).
Poskusite tudi vegansko pečenko Wellington in presni zelenjavni taco.
Dober tek!