Baklava cheesecake

Baklava cheesecake

Baklava cheesecake je čudovita kombinacija sladke baklave in sveže skutine torta. Namesto piškotne osnove je dno narejeno iz večih plasti vlečenega testa med katerimi se skriva nadev z orehi in pistacijami. Mleti oreščki se odlično podajo h kremnem skutinem nadevu, ki ima prijetno noto vanilije in limone.

Baklava cheesecake

Priprava baklave cheesecake je enostavna in dovolj hitra, da nam čas hlajenja ne vzame motivacije 🙂 Priprava baklavine osnove se lahko na znamko vlečenega testa razlikuje. Nekatere znamke imajo izjemno tanke liste vlečenega testa nekatere debeljše. Če uporabljamo res tanke liste vlečenega testa, lahko količino listov povečamo, da dobimo bolj kompaktno osnovo, ki bo uspešno zadržala skutin nadev.

Za skutin nadev uporabimo nepasirano skuto, ki jo dobro zmešamo s preostalimi sestavinami, da dobimo lepo kremno teksturo.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 2 uri + čas hlajenja 4 ure / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za baklavin nadev:

  • 60 g mletih pistacij
  • 60 g mletih orehov
  • 50 g sladkorja 
  • žlička limonine lupinice
  • ½ žličke cimeta
  • 250 g testa
  • 50 g masla

Sestavine za nadev:

  • 600 g skute
  • 240 g kisle smetane 
  • 160 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 30 g moke
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • lupinica 1 limone

Priprava baklavine plasti:

  1. V skledo stresemo mlete orehe, mlete pistacije, sladkor, naribano limonino lupinico in cimet. Premešamo in pustimo ob strani.
  2. Pečico segrejemo na 180 °C, pripravimo tortni pekač s snemljivim obodom (18 cm) in njegovo dno obložimo s papirjem za peko. Celotni pekač premažemo s stopljenim maslom.
  3. Vzamemo tri liste vlečenega testa in jih prepognemo. S tortnim modelom si označimo velikost kroga, ki ga izrežemo. Dobiti moramo 6 okroglih listov vlečenega testa. Ostanke testa prihranimo za dekoracijo ali pa jih zavržemo.
  4. Notranjost pekača prekrijemo z listom vlečenega testa tako, da robovi testa segajo čez rob pekača. Premažemo ga z maslom in čez položimo še eno plast testa, ki ga premažemo z maslom.
  5. Po testu enakomerno razporedimo 2 zvrhani žlici oreškastega nadeva. Nadev pokrijemo s testom v obliki kroga. Testo premažemo z maslom in čez posujemo 2 zvrhani žlici nadeva. Postopek ponovimo še 3 krat, zaključimo s plastjo testa, ki ga premažemo z maslom.
  6. Pekač postavimo v pečico in pečemo testo 15-20 minut. Ko je testo zlato rjavo obarvano in hrustljavo, vzamemo pekač iz pečice in zmanjšamo temperaturo pečice na 150 °C.

Priprava skutnega nadeva in torte:

  1. V multipraktik stresemo skuto in kislo smetano ter zmešamo do gladke teksture.
  2. Dodamo sladkor, jajci, moko, vanilijev ekstrakt in limonino lupinico. Dobro premešamo.
  3. Skutin nadev vlijemo v pekač nato pekač nekajkrat spustimo na pult, da popokajo zračni mehurčki.
  4. Torto pečemo 60-65 minut pri 150 °C na sredini in brez ventilacije. Torta je pečena, ko so robovi rahlo dvignjeni in čvrsti, ob premikanju pekača pa se sredica ziblje kot žele. 
  5. Torto pustimo v priprti ugasnjeni pečici 15 minut nato jo prestavimo na pult, da se ohladi na sobno temperaturo. Torto postavimo v hladilnik za 4 ure ali pa čez noč.
  6. Če želimo lahko zapečemo ostanke testa in jih potresemo skupaj z mletimi oreščki po površini torte.
  7. Baklavin cheesecake postrežemo 20 minut po tem ko jo vzamemo iz hladilnika.

Nasveti:

Baklava cheesecake lahko hranimo hladilniku 3-4 dni.

Poskusi še ajdove krokete s kostanjevo omako in kvašene skutine zavitke.

Dober tek!

Naročnik oglasnega sporočila je Lidl Slovenija d.o.o. k.d.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi