Ajdovi kroketi s kostanjevo omako so božanski. Hrustljavi, lahki in neverjetno rahli ajdovi kroketi so s kremno kostanjevo omako enostavno nepozabni.

Ajdovi kroketi s kostanjevo omako zvenijo tako jesensko, pa vendar jih lahko pripravimo tudi, ko nimamo svežega kostanja na zalogi. Ajdova kaša in skuta sta fantastičen par in skupaj ustvarita zelo rahle krokete, ki jih je nemogoče nehati jesti. Kostanj ima prijetno sladko aromo, ki je odlično ujeta v gosti, kremni omaki.

Recept je nastal v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije.

Ajdovi kroketi s kostanjevo omako

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za ajdove krokete:

  • 100 g ajdove kaše
  • 500 g nepasirane skute
  • 130 g moke
  • 10 g pecilnega praška
  • 2 jajci
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke česna v prahu
  • ½ žličke muškatnega oreščka

Sestavine za kostanjevo omako:

  • 1 ptujska/rjava čebula
  • 250 g pečenega ali kuhanega kostanja
  • 350 ml zelenjavne jušne osnove
  • 160 ml smetane za kuhanje
  • 1 lovorov list

Priprava kostanjeve omake in ajdovih kroketov:

  1. Začnemo s pripravo kostanjeve omake.
  2. V ponev dodamo žlico olja, ga segrejemo in na njem prepražimo sesekljano čebulo.
  3. Po 3 minutah dodamo na drobno narezan pečen kostanj, premešamo in pražimo še par minut.
  4. Nato prilijemo zelenjavno jušno osnovo in smetano za kuhanje. Vse skupaj zavremo in odstavimo.
  5. Omako prelijemo v blender in jo zmešamo do kremno gladke teksture. Omako postavimo na stran in jo pred postrežbo zopet segrejemo.
  6. Sedaj se lotimo priprave ajdovih kroketov.
  7. Ajdovo kašo skuhamo po navodilih proizvajalca, jo odcedimo in rahlo ohladimo.
  8. V večjo skledo dodamo skuhano ajdovo kašo, nepasirano skuto, moko, pecilni prašek, jajca, sol, česen v prahu in muškatni orešček. Premešamo, da se vse sestavine povežejo.
  9. V lonec nalijemo sončnično olje za 5 prstov višine in ga segrejemo na 170 °C. Temperaturo lahko preverimo tudi s konico lesene kuhalnice.
  10. Z jedilno žlico zajamemo maso za krokete in jo spustimo v vroče olje. V lonec dodamo največ 4-5 kroketov naenkrat, da vzdržujemo temperaturo olja.
  11. Krokete cvremo 3 minute, jih odcedimo in prestavimo na papirnate brisačke, ki bodo vpile odvečno maščobo.
  12. Ocvrte krokete postrežemo še vroče poleg kostanjeve omake.

Nasveti:

Ajdove krokete imamo lahko tudi za prigrizek ali kot prilogo k mesnim jedem.

Kostanjeva omaka še prileže k marsikateri mesni jedi. Omaka je v hladnem stanju precej gosta, zato jo pred postrežbo segrejemo.

Poskusi še ajdovo kašo z jurčki in falafel.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje