Limonina torta
Limonina torta je popolna izbira za poletno praznovanje. Limona se skriva v vseh plasteh te slastne torte a je še vedno ni preveč. Limonina torta ni presladka ali prekisla, odlično nosi limonino aromo, ki ni premočna in nima umetnega priokusa.

Limonina torta je zelo klasično grajena, sestavljajo jo tri plasti biskvita in dve kremi. Biskvit je prepojen z limoninim sladkornim sirupom in premazan z limonino kremo. Limonina krema ima precej koncentriran limonin okus, ki se super poveže z bolj sladkim biskvitom. Celotno torto lepo zaključi limonina smetana, ki jo čez noč hladno infuziramo z limonino lupinico. Njen nežen okus lepo zaključi celotno sladico. Limonina smetana se odlično obnese tudi pri sadnih kupah.
Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 2 uri + čas hlajenja / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za limonino smetano:
- 350 ml sladke smetane
- lupina 1 limone
- 50 g sladkorja
Sestavine za sladkorni sirup:
- 150 ml vode
- 150 g sladkorja
- 2 traka limonine lupinice
- 30 ml limoninega soka ali 30 ml limoncello likerja
Sestavine za limonino kremo:
- 6 g želatine v lističih (5 lističev)
- 200 ml limoninega soka
- 8 jajc L
- 160 g sladkorja
- 170 g masla
Sestavine za biskvit:
- 4 jajca L
- 120 g sladkorja v prahu
- 120 g moke
- ½ žličke soli
- 40 ml mleka
- 40 ml olja
- ½ žličke vanilije
- lupinica 1 limone

Priprava sladkornega sirupa:
- V manjšem loncu skupaj zmešamo vodo, sladkor, limonino lupinico in limonin sok (limoncello).
- Zavremo in kuhamo 2-3 minuti, odstavimo in ohladimo. Prilijemo limonin sok ali limoncello, premešamo in uporabimo.
- Sirup hranimo v zaprtem kozarcu v hladilniku do dva tedna.
Priprava limonine smetane:
- Sladko smetano vlijemo v vrč in dodamo trakove limonine lupine. Površino smetane pokrijemo s folijo za živila, postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur ali čez noč.
- Odstranimo limonino lupino, dodamo sladkor v prahu in stepamo smetano do čvrstih vrhov.
Priprava limonine kreme:
- V večji skledi skupaj zmešamo jajca s sladkorjem. Z metlico stepamo 2 minuti, da dobimo svetlejšo in rahlo mehurčkasto jajčno maso.
- V loncu zavremo limonin sok in ga postopoma vmešamo k jajčni masi.
- Tik pred kuhanjem kreme, potopimo lističe želatine v hladno vodo in jih namakamo dobrih 5 minut. Po koncu namakanja, želatino dobro ožamemo.
- Jajčno maso prelijemo nazaj v lonec in kuhamo kremo na nižjem srednjem ognju 5-6 minut. Med kuhanjem neprestano mešamo z metlico in ko se krema zgosti, jo odstavimo z ognja.
- K limonini kremi primešamo namočeno želatino, ki smo jo dobro oželi.
- Kremo precedimo skozi cedilo, da se izognemo morebitnim grudicam.
- K kremi postopoma primešamo na kocke narezano hladno maslo. Površino kreme pokrijemo s folijo za živila in jo ohladimo v hladilniku. Krema bo v roku 1-2 ure dovolj čvrsta, da jo uporabimo.
- Ohlajeno kremo dobro premešamo z lopatko ali z ročnim mešalnikom, da jo zmehčamo in prestavimo v vrečko za brizganje.
Priprava biskvita:
- Pečico segrejemo na 150 °C, pripravimo okrogel tortni pekač premera 18-20 cm. Pekač premažemo z maslom, stranice in dno pekača obložimo s papirjem za peko.
- Jajca, segreta na sobno temperaturo, ločimo na beljake in rumenjake.
- Beljake vlijemo v posodo mešalnika in jih pričnemo počasi stepati. Ko se ti pričnejo peniti povečamo hitrost in stepamo dokler se ne pričnejo tvoriti rahli vrhovi.
- Nato postopoma dodajamo sladkor v prahu in ves čas stepamo.
- Stepamo še 5 minut, do mehkih vrhov.
- Rumenjake razžvrkljamo z vilicami, dodamo vanilijev ekstrakt, sol in limonino lupinico.
- Med počasnim mešanjem počasi prilijemo rumenjake k beljakom. Ko imamo enotno obarvano maso, prenehamo z mešanjem.
- K jajčni masi v treh korakih primešamo presejano moko. Moko vmešamo na roke, tako da ohranimo čim več volumna v masi.
- V skodelici zmešamo olje in mleko. Dodamo 3 žlice biskvita in dobro premešamo. Tekočo maso vmešamo k preostali masi za biskvit. Ta postopek omogoča boljšo razporeditev sestavin in krajši čas mešanja.
- Maso za biskvit vlijemo v pripravljen tortni model in jo enakomerno razporedimo.
- Biskvit pečemo 35-40 minut pri 150 °C, nato pa še 5 minut pri 170 °C.
- Pečen biskvit odstranimo iz pečice in počakamo, da se popolnoma ohladi.
- Ohlajen biskvit narežemo na tri enako debele plasti.
Sestavljanje limonine torte:
- Na kartonasti tortni podstavek ali krožnik položimo eno plast biskvita.
- Biskvit premažemo z limoninim sirupom. Biskvit je dovolj napojen, če s prstom pritisnemo na biskvit in vidimo malo tekočine.
- Na biskvit nabrizgamo polovico limonine kreme in jo z lopatko/ nožem enakomerno razmažemo po površini.
- Na kremo položimo drugo plast biskvita, ki ga zopet namočimo s sirupom in čez nabrizgamo preostalo limonino kremo. Enakomerno razmažemo in pokrijemo s tretjo plastjo biskvita, ki ga tudi namočimo.
- Sestavljeno torto premažemo z limonino smetano in jo poljubno okrasimo.

Nasveti:
Limonina torta se odlično obdrži v zaprti posodi v hladilniku 3 dni.
Poskusi še kvašene skutne zavitke in marelične rezine z mangom.
Dober tek!
Naročnik oglasa je Lidl Slovenija d.o.o. k.d.