Kvašeni skutni zavitki

Kvašeni skutini zavitki

Kvašeni skutini zavitki so izjemno mehki in bogato polnjeni s skutnim nadevom. Njihova priprava je zabavna in enostavna, pri zavijanju ne kompliciramo saj so zaradi rustikalnega videza zavitki še slajši.

Kvašeni skutni zavitki

Kvašeni skutini zavitki so sestavljeni iz bogatega kvašenega testa, ki ohrani zavitke mehke kar nekaj dni. Za sočnost zavitkov poskrbi skutin nadev, s katerim ne šparamo. V nadevu je poleg skute dodan kremni sir, ki naredi nadev izredno prijetnega okusa in ustvari bolj gosto, kremno teksturo.

Skutini zavitki so začinjeni z vanilijo, limono in kardamomom. Skupaj ustvarijo odličen podton, za skuto, ki je seveda zvezda te sladice. Testo in nadev nista pretirano sladka, zato jih je priporočljivo premazati z marmelado in posuti s sladkorjem v prahu.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 16 zavitkov / Čas priprave: 80 minut + čas vzhajanja / zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za kvašeno testo:

  • 500 g moke
  • ⅓ žličke soli
  • 80 g sladkorja
  • ¾ žličke kardamoma
  • strok vanilije
  • 7 g suhega kvasa
  • 280 ml mlačnega mleka
  • 3 rumenjaki
  • 130 g stopljenega masla 

Sestavine za nadev:

  • 300 g skute
  • 175 g kremnega sira Philadelphia
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • zavoj vanilijevega sladkorja
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • lupinica 1 limone
  • 2 žlici limoninega soka

Premaz:

  • marelična marmelada
  • sladkor v prahu

Priprava:

  1. V skledo mešalnika stresemo moko, sol, sladkor in kardamom. Premešamo.
  2. Dodamo kvas, mlačno mleko, semena vanilijevega stroka in rumenjake. 
  3. Pričnemo mešati pri nizki hitrosti s kljukastim nastavkom. 
  4. Ko se sestavine povežejo v testo pričnemo postopoma prilivati stopljeno maslo.
  5. Testo gnetemo dobrih 6-8 minut pri višji hitrosti. Končno testo mora biti mehko, rahlo lepljivo in gladko.
  6. Prestavimo ga v naoljeno skledo in pokrijemo s folijo za živila ali vlažno krpo. Testo pustimo vzhajati 1 uro ali toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
  7. Med vzhajanjem testa obložimo pladenj (30 x 40 cm) s papirjem za peko.
  8. Vzhajano testo položimo na rahlo pomokano delovno površino.
  9. Površino testa rahlo pomokamo in ga razvaljamo v večji kvadrat (40 x 40 cm).
  10. Kvadrat razdelimo na 4 navpične in vodoravne trakove, ki so široki 10 cm. Ko testo razrežemo moramo dobiti 16 enakih kvadratov.
  11. V večji skledi skupaj zmešamo skuto, kremni sir, rumenjaka, sladkor, vanilijev sladkor, vanilijev ekstrakt, limonino lupinico in limonin sok.
  12. Na sredino vsakega kvadrata položimo zvrhano žlico nadeva (30-35 g).
  13. Sedaj povlečemo zgornji levi rob testa proti sredini skupaj s spodnjim desnim robom testa in ju stisnemo skupaj. Postopek ponovimo z desnim zgornjim robom in levim spodnjim robom testa. Nato s prsti sploščimo sredino kvadrata, da se testo dobro prime skupaj.
  14. Zavitek  položimo na pripravljen pekač. Preostale zavitke odlagamo drug poleg drugega brez tesnega stiskanja, saj bodo še vzhajali.
  15. Zavitke pokrijemo s folijo za živila in jih pustimo vzhajati dobre pol ure.
  16. Pečico segrejemo na 180 °C z vklopljeno ventilacijo.
  17. Vzhajane zavitke premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih postavimo v ogreto pečico.
  18. Pečemo jih 20-25 minut, do zlato rjave barve.
  19. Zavitke premažemo s stopljeno marelično marmelado in jih postavimo v pečico še za 2 minuti.
  20. Pečene zavitke pustimo hladiti 5 minut nato jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Nasveti:

Kvašeni skutini zavitki se dobro obdržijo v zaprti posodi na hladnem 3-4 dni. Če jih pogrejemo v mikrovalovni pečici ali pečici so zopet kot sveže pečeni.

Kvašene skutine zavitke premažemo z marmelado, da dodamo več okusa ter da ustvarimo bogato zapečeno skorjico, ki ima lep lesk.

Poskusi še sirove prste s skuto in pehtranove vrtnice.

Dober tek!

Naročnik oglasa Lidl Slovenija d.o.o. k.d.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Similar Posts