Torta možgani

Torta možgani

Torta možgani bo pravi hit na zabavi za noč čarovnic. Enostavno pripravljena torta ima namreč zelo realističen videz možganov. Zarežite vanjo pred gosti in opazujte njihove zaskrbljene obraze, ki se bodo kmalu spremenili v širok nasmeh.

Torta možgani

Bogat in sočen biskvit, zelo obstojna krema, svež jagodni pire in sveže rezine jagod poskrbijo za prijeten okus vsakega grižljaja. Ko naredimo možganske vijuge iz italijanske maslene kreme, jih prelijemo ali z jagodnim pirejem ali stopljeno in precejeno jagodno marmelado. Njami.

Naj na tej točki pohvalim še kremo. Za torto možgani najprej pripravimo italijansko meringo, ki velja za najbolj obstojno meringo. Nato pa s pomočjo nje pripravimo italijansko masleno kremo. Od klasične maslene kreme se naša razlikuje zaradi dodatka italijanske meringe in še jagodnega pireja. Krema je resnično zelo obstojna. Torta lahko stoji na sobni temparaturi par ur (ali še dlje) in se ne bo pričela topiti.

Zdaj pa dovolj o torti, pojdimo pogledat recept, ki je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 16 kosov (20 cm) / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za biskvit:

  • 220 g mleka
  • 1 ½ žlice kisa
  • rdeče jedilno barvilo
  • 360 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ½ žličke sode bikarbone
  • 1 ½ žličke soli
  • 220 g masla sobne temperature
  • 350 g sladkorja
  • 55 g olja
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • 5 rumenjakov L
  • 2 jajci L

Sestavine za jagodni pire:

  • 400 g zamrznjenih jagod
  • 40 g sladkorja
  • pol limone
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 2 žlici vode

Sestavine za masleno kremo:

  • 4 beljaki (120-130 g)
  • 200 g sladkorja
  • 60 ml vode
  • 450 g masla sobne temperature
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • 150 g jagodnega pireja
  • rdeče jedilno barvilo
  • 100 g svežih jagod

Sestavine za preliv:

  • 160 g jagodne marmelade
  • preostanek jagodnega pireja/ precejeno in skupaj zmešano

Priprava biskvita:

  1. Pripravimo 3 okrogle pekače (20 cm), ki jih premažemo z oljem ter obložimo dno s papirjem za peko.
  2. Pečico segrejemo na 175 °C.
  3. V skodelici skupaj zmešamo mleko in kis, pustimo ob strani za kasneje. Tik pred uporabo dodamo rdeče barvilo.
  4. V večjo skledo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Premešamo, pustimo ob strani.
  5. V skledo mešalnika damo narezano maslo in ga stepamo 1 minuto, do mazljive teksture.
  6. Dodamo sladkor, olje in vanilijev ekstrakt. Mešamo 3-4 minute, da dobimo svetlo in zračno masleno maso.
  7. Med mešanjem postopoma dodamo rumenjake, ko so ti umešani, postopoma dodamo še cela jajca. Ko imamo vsa jajca umešana, mešamo še 1 minuto, da dobimo gosto, gladko maso.
  8. Sedaj izmenično primešamo moko in mleko. Sprva dodamo ⅓ moke in ½ mleka, ko je masa enotna, dodamo drugo tretjino moke in preostalo polovico mleka. Zaključimo z moko. Premešamo do gladke mase in nič več.
  9. Biskvitno maso enakomerno razporedimo v pripravljene pekače. Na en pekač pride približno 460 g mase. Masa za biskvit je gosta zato jo po pekaču razmažemo.
  10. Biskvite postavimo na sredino in na spodnjo tretjino, pečemo jih z vklopljeno ventilacijo.
  11. Biskvite pečemo 30-35 minut, pečenost preverimo z zabodom zobotrebca v sredino biskvita, če pride ven čist je biskvit pečen.  Po 25 minutah peke spodnje biskvite zamenjamo z zgornjimi, da so čim bolj enakomerno pečeni. *Čas peke se razlikuje od pečice do pečice, na biskvite podite pozorni po 20 minutah peke, pečenost preverjajte z zobotrebcem.
  12. Biskvite ohladimo v pekačih.

Priprava jagodnega pireja:

  1. V lonec stresemo jagode, sladkor, limonin sok in vodo. Zavremo in kuhamo 15 minut, da se jagode pokuhajo.
  2. Z ročnim mešalnikom spasiramo v gladek pire. V ločeni skodelici skupaj zmešamo koruzni škrob in 2 žlici vode.
  3. Pire zopet zavremo in primešamo mešanico škroba. Kuhamo le toliko časa, da se pire zgosti.
  4. Odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.

Priprava jagodne kreme:

  1. V lonec damo sladkor in vodo. Premešamo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da sirup doseže 120 °C. *Če nimamo termometra lahko na videz ocenimo kdaj je sirup pripravljen. Ko izpari vsa voda in se začnejo delati na površini gosti mehurčki.
  2. Med segrevanjem sirupa stepemo beljake do mehkih vrhov.
  3. Med stepanjem beljakov počasi in previdno prilivamo sladkorni sirup. Ko je sirup umešan, stepamo meringo toliko časa, da se ohladi na sobno temperaturo.
  4. Sedaj k meringi postopoma dodajamo na koščke narezano maslo. Ko je maslo popolnoma umešano prilijemo 150 ml jagodnega pireja, žlico vanilijevega ekstrakta in rdeče jedilno barvilo. Premešamo do gladke in enotne rožnate barve.
  5. Kremo pustimo na sobni temperaturi in pripravimo preostale komponente.

Sestavljanje torte:

  1. Na krožnik ali kartonasti tortni podstavek položimo prvo plast biskvita.
  2. Površino biskvita premažemo z 1 žlico jagodnega pireja.
  3. Čez pire enakomerno razmažemo 2 zvrhani žlici kreme.
  4. Po kremi razporedimo polovico narezanih svežih jagod. Jagode s prti rahlo potopimo v kremo.
  5. Čez položimo drugo plast biskvita, ki ga zopet premažemo z jagodnim pirejem, z jagodno kremo in obložimo z rezinami svežih jagod.
  6. Pokrijemo s tretjo plastjo biskvita in pričnemo z obrezovanjem in oblikovanjem možganov. Torto najlažje obrezujemo z žagastim nožem. Obrežemo stranice, da dobimo bolj ovalno obliko. Za zaobljen videz možganov, bolj obrežemo zgornji in spodnji del biskvita. *Za lažjo predstavo lahko pogledamo video.
  7. Obrezano torto premažemo s tanko plastjo kreme, da jo čim bolj zgladimo. Postavimo jo v zamrzovalnik ali hladilnik za 10-15 minut, da krema zatrdi.
  8. Preostalo kremo prestavimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom (10 mm).
  9. Sedaj na torto nabrizgamo kremo v obliki možganskih gub. Tu ni pravilnega načina brizganja, tako da kar pogumno dodajamo različne vijuge po celi površini.
  10. Nabrizgano torto postavimo v hladilnik za 15-20 minut, da krema zatrdi.
  11. Med hlajenjem torte precedimo jagodno marmelado in jo zmešamo s preostalim jagodnim pirejem.
  12. Ohlajeno torto premažemo z jagodnim prelivom. Z njim ne šparamo saj bo odlično zapolnil luknjice med gubami in dodal dodaten jagodni okus celotni torti.
  13. Torto pred postrežbo pustimo na sobni temperaturi 20-30 minut.

Nasveti:

Za še dodaten jagodni okus lahko v biskvit dodamo jagodno aromo.

V kolikor nimamo rdeče živilske barve, lahko biskvit pustimo neobarvan.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi