Bučna polenta s karamelizirano čebulo in feto

Bučna polenta s karamelizirano čebulo in feto

Bučna polenta me navdušuje znova in znova. Iskreno povedano jo vsakič pripravim malo drugače. Je pa ta recept ena izmed meni ljubših kombinacij okusov in tekstur. Privoščimo si jo lahko kot prilogo ali glavno jed.

Bučna polenta s karamelizirano čebulo in feto

Bučna polenta je sestavljena iz bučnega pireja v bogati, kremni polenti, pripravljeni z dodatkom parmezana, masla in mleka. Tej fantastični polenti dodamo še koščke pečene hokkaido buče, božanske rezine karamelizirane čebule in svežo feto. Kar mravljinci me preletavajo, ko opisujem tole, medtem ko diši na mizi pred menoj.

Toplo priporočam to jesensko obarvano prilogo.

Čas priprave: 50 minut / Količina: 4 osebe (priloga) ali 2 osebi (glavna jed) / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • hokkaido buča (cca. 1 kg)
  • žlica olivnega olja
  • večja čebula
  • 50 g masla
  • 2 žlički soli
  • žlička sladkorja
  • 100 g instant polente
  • 400 ml zelenjavne jušne osnove
  • 100 ml mleka
  • 50 g ribanega parmezana
  • žlička kurkume
  • dimljen čili po okusu

Priprava:

  1. Bučo operemo, razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na dober centimeter velike kocke. Za več okusa bučo narežemo z olupkom, lahko pa jo tudi olupimo.
  2. Kocke buče prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko, prelijemo z žlico olivnega olja, premešamo in prestavimo v pečico. Pečemo 25 minut na 180 °C, na sredini in z ventilacijo.
  3. Vmes čebulo narežemo na tanke rezine.
  4. V ponvi stopimo 20 g masla, dodamo rezine čebule, žličko soli in premešamo. Čebulo karameliziramo 12-15 minut na srednjem ognju, vmes večkrat premešamo.
  5. Ko čebula prične nežno rjaveti dodamo žličko sladkorja, premešamo, pražimo še minuto in odstavimo.
  6. Pečeno bučo odstranimo iz pečice. 250 g buče zmešamo v pire (uporabimo palični mešalnik ali multipraktik), ostalo pa dodamo k karamelizirani čebuli, dodamo čili in premešamo.
  7. V loncu zavremo jušno osnovo in mleko, dodamo še 30 g masla in žličko soli.
  8. Vsujemo instant polento in jo kuhamo 2 minuti. Vmes dobro mešamo.
  9. V še vročo polento vmešamo riban parmezan, žličko kurkume in bučni pire.
  10. Bučno polento sedaj prestavimo v ognjevarno posodo, čez potresemo karamelizirano čebulo in koščke pečene buče, nadrobimo še 50 g fete in vse skupaj gratiniramo v pečici pri 250 °C z vklopljenim zgornjim žarom. Gratiniramo 5-7 minut.
  11. Postrežemo še toplo.

Nasveti:

  • Bučno polento lahko postrežemo tudi brez koščkov pečene buče in karamelizirane čebule.
  • Super se obnese tudi s kostanjem.
  • Ko je vse pripravljeno lahko po želji prelijemo še z žlico domačega bučnega olja.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi