Praznični golaž

Praznični golaž

Praznični golaž je golaž s katerim se prav nesramno pocrkljamo. Mehko in slastno meso je odlično začinjeno in obogateno z rdečim vino in temno čokolado. Ja, prav ste prebrali, s čokolado.

Praznični golaž

Praznični golaž je jed, ki jo pripravimo z ljubeznijo saj vzame malce več časa kot običajno kosilo. Za čudovite okuse poskrbi dimljena slanina, bogato rdeče vino, mešanica pravih začimb in temna čokolada, ki doda sladkobo in globino. H golažu se odlično priležejo skutni štruklji, ki dodajo še nekaj svežine.

Pri tem receptu sem uporabil mešanico začimb za golaž Maestro.

Količna: 4-6 / Čas priprave: 2 h 15 min / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost551 kcal
Beljakovine57 g
Ogljikovi hidrati15 g
Maščobe27 g

Sestavine:

  • 100 g dimljene slanine
  • 2 žlici olja
  • 1,2 kg pleč mladega goveda
  • 3 rjave čebule
  • 3 stroki česna
  • steblo zelene
  • 2 velika korenja
  • 20 g mešanice začimb za golaž Maestro
  • 2 1/2 žlički soli
  • 1 1/2 žlica pradižnikovega koncentrata
  • 200 ml rdečega vina
  • 1 l vode
  • 2 lovorjeva lista
  • 200 g šampinjonov
  • 15 g temne čokolade

Priprava:

  1. Meso narežemo na 2-3 cm velike kose in odstranimo večje kose maščobe in vezivnega tkiva.
  2. V večjem loncu prepražimo na drobne kocke narezano dimljeno slanino in jo prepražimo, da se hrustljavo zapeče.
  3. Prepraženo slanino odstranimo iz lonca, a v njem pustimo maščobo, ki se je nabrala od slanine ter dodamo še eno žlico olja.
  4. Sedaj v loncu prepražimo goveje meso. Pražimo ga na visoki temperaturi, da porjavi z vseh strani. Če nimamo dovolj velikega lonca, da meso enakomerno razporedimo po dnu, ga prepražimo v dveh korakih.
  5. Prepraženo meso odstranimo iz lonca. Zopet dodamo žlico olja in na njem prepražimo na drobno sesekljano čebulo in zeleno. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni nato dodamo še sesekljan česen. Ko česen zadiši, v lonec vrnemo slanino in meso.
  6.  Nato dodamo celotno mešanico začimb za golaž, sol, in paradižnikov koncentrat. Dobro premešamo in pražimo kakšno slabo minuto.
  7. Sedaj prilijemo rdeče vino in pustimo vse skupaj brbotati nekaj minut.
  8. Dodamo na kolute narezano korenje in lovorjeva lista.
  9. Nato prilijemo en liter vode, oziroma toliko, da v celoti prekrijemo meso.
  10. Zmanjšamo ogenj, pokrijemo lonec na 3/4 in kuhamo golaž 1 uro in 45 minut. Vmes ga nekajkrat premešamo in po potrebi dodamo vodo.
  11. Zadnjih 15 minut kuhanja v lonec dodamo še narezane šampinjone.
  12. Čokolado dodamo 5 minut pred koncem kuhanja.
  13. Golaž postrežemo vroč skupaj s skutnimi štruklji.
Praznični golaž

Nasveti:

Za golaž lahko uporabimo različne kose govejega mesa (bočnik, pleče, podplečje). Meni je najljubše pleče, saj ima manj vezivnega tkiva kot bočnik in ga lahko skuhamo hitreje.

Pri golažu se lahko izognemo gobicam in dodamo eno korenje več ali pa vključimo pastinak.

Poleg golaža lahko postrežemo njoke, testenine, kruhove cmoke,… Uf! Težko se je odločiti 😉

Poskusi še krompirjev golaž in široke rezance s paradižnikom.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi