Linški piškoti
Linški piškoti so piškoti, ki so prisotni na vseh slavjih in praznično obloženih mizah. So mehki in krhki grižljaji napolnjeni z okusno marmelado, ki pocrkljajo naše brbončice. Odlični so ob čaju, kavi ali v solo izvedbi. Sploh pa, ste že poskusili XXL linške piškote?
Linški piškoti spadajo med klasične, tradicionalne piškote, ki se jih ne naveličamo saj so res okusni. Običajno so linški piškoti veliki za en ugriz in jaz jih pospravim 5 preden se sploh zavem, da jih jem. Zato se mi je zdela ideja o velikih linških piškotih kot rešitev za to težavo 🙂 In moram priznati, da z enim XXL linškim piškotom lahko potešiš padec sladkorja. Poleg tega izgledajo čudovito z velikimi izrezi, kjer se sveti marmeladni nadev kot vitražno steklo.
V sodelovanju s Steklarno Rogaška.
Količina: 15 velikih piškotov / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na kos) | |
Energetska vrednost | 277 kcal |
Beljakovine | 4 g |
Ogljikovi hidrati | 29 g |
Maščobe | 17 g |
Sestavine:
- 225 g masla
- 120 g sladkorja v prahu
- 2 velika rumenjaka
- 1/2 žličke soli
- ½ žličke cimeta
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 300 g moke
- 50 g mandljeve moke
- 50 g lešnikove moke
- 100 g marmelade (malinova, borovničeva, breskvina)
Priprava:
- Pečico segrejemo na 175 °C in obložimo 2 pekača s papirjem za peko.
- V mešalno skledo damo maslo sobne temperature in sladkor v prahu. Stepamo z lopatastim nastavkom 2-3 minute, da dobimo svetlo in kremasto maso.
- Nato dodamo 2 rumenjaka. Vsak rumenjak vmešamo ločeno.
- Dodamo še sol, cimet in vanilijev ekstrakt.
- Zmanjšamo hitrost mešanja in k maslu dodamo presejano moko, mlete mandlje in lešnike.
- Mešamo toliko časa, da se testo poveže in nič več.
- Testo razdelimo na pol in obe polovici oblikujemo v ploščati disk, ki ga zavijemo v folijo za živila.
- Testo prestavimo na hladno za 1 uro ali pa čez noč.
- Iz hladilnika sprva vzamemo eno polovico ohlajenega testa in ga razvaljamo na nežno pomokani delovni površini. Razvaljamo ga na 4-5 mm debeline.
- Nato z okroglim piškotnimi izsekovalcem s premerom 8 cm, izrežemo piškote.
- Pri polovici izrezanih piškotov z različno oblikovanimi piškotnimi izsekovalci izrežemo še sredice.
- Piškote prestavimo na pripravljen pladenj z medsebojnim razmakom 2 cm.
- Piškote pečemo 8-10 minut. Pečeni piškoti morajo imeti čvrsto dno vendar po stranicah ne smejo porjaveti.
- Pečene piškote pustimo na pladnju 5-7 minut, da se rahlo ohladijo preden jih prestavimo.
- Zgornje polovice piškotov, ki imajo izrezano sredico, potresemo s sladkorjem v prahu.
- Spodnjo polovico piškotov premažemo s poljubnim okusom marmelade in čez položimo izrezano zgornjo polovico.
Nasveti:
- Pečene piškote hranimo v pokriti posodi, tako se obdržijo 7 dni.
- Piškotno maso lahko zamrznemo za mesec dni.
- Če želimo obdržati hrustljavost piškotov, jih namažemo z marmelado na dan postrežbe.
- Za lažje oblikovanje piškotov mora biti masa hladna, če ne se nam piškoti radi trgajo in zalepijo na delovno površino. Zato testo razdelimo na pol in ko je ena polovica spečena se lotimo druge polovice testa.
Poskusi še rahle mandljeve piškote in bananino torto z arašidi.
Dober tek!