Enostavna praznično-zimska čokoladna sladica s sladko smetano, datlji, kakavom, vanilijo, cimetom, okusom ruma. Pripraviš jo v kozarčku in je zato enostavna za serviranje. V hladilniku počaka kakšen dan.

Sestavine za 4 porcije

  • 4 rumenjaki
  • 4 dl smetane za stepanje
  • 2 dl mleka
  • ½ čajne žlice cimeta v prahu
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • rum (aroma ali 0,3 dl ruma)
  • 2 jušni žlici kakava v prahu
  • 10 datljev brez koščic
  • 4 keksi savoiardi
[sam_ad id=”4″ codes=”true”]

Postopek

  • na drobno nasekljamo datlje
  • pripravimo stepeno sladko smetano iz 4 dl smetane, stepeni vmešamo nasekljane datlje
  • pripravimo kremo: rumenjake zmešamo z vanilijevim sladkorjem in cimetom
  • kremi dodamo mleko in polovico stepene sladke smetane s predhodno vmešanimi datlji, zmešamo
  • kuhamo na zmerni temperaturi ob mešanju do vretja, nato kuhamo še 3 minute in ves čas mešamo
  • kuhani kremi vmešamo aromo ruma ali 0,3 dl ruma ter jo ohladimo
  • v kozarce najprej polovico preostale sladke smetane, v vsak kozarček postavimo tudi 1 keks savoiardi (bebe keksi ipd)
  • sledi plast cimetovo-datljeve kreme (ohlajene ali rahlo tople, nikakor vroče)
  • preostanku sladke smetane vmešamo 2 žlici kakava, nežno premešamo in s to smetano zaključimo kozarčke
  • poljubno okrasimo, nekaj idej: s kokosovo moko, zrni kakava, okrasimo z listom mete, naribamo čokolado ipd
  • ohladimo in postrežemo

Poskusi tudi