Čokoladna krema s cimetom in datlji
Enostavna praznično-zimska čokoladna sladica s sladko smetano, datlji, kakavom, vanilijo, cimetom, okusom ruma. Pripraviš jo v kozarčku in je zato enostavna za serviranje. V hladilniku počaka kakšen dan.
Sestavine za 4 porcije
- 4 rumenjaki
- 4 dl smetane za stepanje
- 2 dl mleka
- ½ čajne žlice cimeta v prahu
- 2 vanilijeva sladkorja
- rum (aroma ali 0,3 dl ruma)
- 2 jušni žlici kakava v prahu
- 10 datljev brez koščic
- 4 keksi savoiardi
Postopek
- na drobno nasekljamo datlje
- pripravimo stepeno sladko smetano iz 4 dl smetane, stepeni vmešamo nasekljane datlje
- pripravimo kremo: rumenjake zmešamo z vanilijevim sladkorjem in cimetom
- kremi dodamo mleko in polovico stepene sladke smetane s predhodno vmešanimi datlji, zmešamo
- kuhamo na zmerni temperaturi ob mešanju do vretja, nato kuhamo še 3 minute in ves čas mešamo
- kuhani kremi vmešamo aromo ruma ali 0,3 dl ruma ter jo ohladimo
- v kozarce najprej polovico preostale sladke smetane, v vsak kozarček postavimo tudi 1 keks savoiardi (bebe keksi ipd)
- sledi plast cimetovo-datljeve kreme (ohlajene ali rahlo tople, nikakor vroče)
- preostanku sladke smetane vmešamo 2 žlici kakava, nežno premešamo in s to smetano zaključimo kozarčke
- poljubno okrasimo, nekaj idej: s kokosovo moko, zrni kakava, okrasimo z listom mete, naribamo čokolado ipd
- ohladimo in postrežemo