Gobova juha
Receptov za gobove juhe je na tisoče. Moj je dokaj enostaven, pričara pa okusno juho v vsega pol ure.
Sestavine
- 300 g gob (jurčki in lisičke oziroma kar imaš)
- 3 krompirji
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka česna
- ½ limone
- sol in poper
- 1 lovorov list
- 1,5 litra jušne osnove ali vode
- olivno olje
- 1 dl kisle smetane
Postopek
- gobe očistiš in zrežeš na trakove
- česen olupiš in nasekljaš na drobno
- čebulo olupiš in drobno nasekljaš
- krompir olupiš in narežeš na manjše kocke (cca 5 mm stranica)
- v loncu na olivnem olju prepražiš čebulo in česen, nato dodaš še gobe
- med mešanjem pražiš 5 minut
- zaliješ z jušno osnovo in dodaš krompir, lovorov list
- naj zavre, nato kuhaš 20 minut pri zmerni temperaturi
- po potrebi soliš in popraš
- kuhani juhi odstraniš lovorov list in dodaš sok polovice manjše limone (po okusu!)
- kislo smetano razredčiš z žlico ali dvema vode in jo serviraš neposredno v krožnike