Špageti aglio e olio – kremna različica omake
Špageti aglio e olio veljajo za ene najpreprostejših jedi. Zadnje potrebujemo le par sestavin. Dobre špagete, česen, olivno olje in malo čilija. Dodamo lahko še peteršilj, to je pa vse. Pri tem receptu se bomo kuhanja špagetov lotili nekoliko drugače. Rezultat je neverjetno kremna različica testenin, ki jo boste večkrat pripravili.
Špagete bomo namreč le delno skuhali v vreli osoljeni vodi, nato pa kuhanje nadaljevali v ponvi, kjer smo pražili česen in čili. Testenine kuhamo po principu rižot. S pomočjo vode od testenin ustvarimo kremno emulzijo, ki se ovije okoli ravno prav kuhanih špagetov. Med kuhanjem v ponvi nenehno mešamo in dolivamo vodo od testenin dokler nimamo kremne omake in al dente špagetov. Njami!
V sodelovanju z Riess Slovenija.
Količina: 2 porciji / Čas priprave: 20 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 250 g špagetov
- 3-4 stroki česna
- 0,5 dl olivnega olja
- en manjši čili
- nasekljan svež peteršilj
- sol po okusu
Priprava:
- V večjem loncu začnemo segrevati dobro osoljeno vodo, v kateri bomo kuhali špagete.
- Česen olupimo in narežemo na tanke lističe, lahko ga tudi drobno nasekljamo.
- Čili drobno nasekljamo.
- V večji ponvi začnemo segrevati olivno olje.
- Ko voda za testenine zavre, vanjo stresemo špagete in jih premešamo.
- Hkrati v ponev z olivnim oljem dodamo lističe česna in nasekljan čili. Na srednjem ognju pražimo dokler česen ne prične rumeneti pri robovih.
- Nato v ponev dodamo dve zajemalki (približno 2 dl) vode od testenin in premešamo.
- Dodamo še delno skuhane špagete in dvignemo ogenj na višjo srednjo jakost.
- Špagete med kuhanjem mešamo in nekajkrat dodamo zajemalko vode od testenin.
- Pazimo, da ne dodamo preveč vode, želimo dobiti kremno omako in na zob kuhane špagete.
- Solimo po okusu in na koncu dodamo drobno nasekljan peteršilj.
- Premešamo in postrežemo takoj.
Nasveti:
Voda v kateri kuhamo testenine vsebuje škrob zato je uporabna za pripravo raznih omak. Špagete vedno kuhamo v precej osoljeni vodi.
Pri tem receptu je dobro, da kupimo kvalitetne špagete in uporabimo dober česen, kot tudi olivno olje. Ko kupujete špagete bodite pozorni, da ti niso popolnoma gladki in, da imajo površino prekrito z moko ali škrobom. Takšni špageti bodo lahko nosili več omake in tudi voda od testenin bo poskrbela za bolj kremne omake.
Dober tek!