Hrustljavi krompirjevi krhlji iz pečice

Hrustljavi krompirjevi krhlji iz pečice

Hrustljavi krompirjevi krhlji iz pečice so bomba. Mlad krompir, začinjen s česnom, curryjem in parmezanom so hit vsaki polno obloženi mizi. Privoščimo si jih lahko poleg solate ali pa pripravimo še hitro zelenjavno prilogo s pestom.

Hrustljavi krompirjevi krhlji iz pečice

Hrustljavi krompirjevi krhlji iz pečice so ena izmed tistih jedi, ki jih lahko pripravljam znova in znova. Ni veliko boljšega, kot popolno zapečen krompirček, ki dobro zahrustlja, ko zagriznemo vanj. Še vroč pečen krompir posujemo s parmezanom, ki se lepo prime prav vsakega krhlja. Njami!

Poleg krompirja ponavadi pripravim še hitro zelenjavno prilogo in kosilo je hitro na mizi.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 231 kcal
Beljakovine8 g
Ogljikovi hidrati44 g
Maščobe3 g

Sestavine za krompirjeve krhlje:

  • 1 kg krompirja
  • 0,5 dl olivnega olja
  • 2 žlički curryja v prahu
  • 1 žlička česna v prahu
  • 1 žlička dimljene mlete paprike
  • 1 žlička soli
  • 3 žlice ribanega parmezana
  • svež drobnjak

Priprava krompirja:

  1. Najprej vklopimo pečico in jo segrejemo na 200 °C.
  2. V večji lonec vlijemo vodo, jo solimo in segrejemo do vretja.
  3. Mlad krompir dobro operemo in ga skrtačimo.
  4. Krompir sedaj razpolovimo po dolžini, nato pa obe polovici krompirja narežemo na približno za prst debele krhlje.
  5. Ko voda zavre vanjo zvrnemo krhlje krompirja in pustimo, da se kuha 5-7 minut.
  6. Pokuhan krompir sedaj odcedimo, lahko ga tudi malo potresemo po cedilu, da nekoliko razceframo površino.
  7. Pustimo ga stati približno deset minut, da se ohladi in, da vlaga izpari.
  8. Vmes pripravimo mešanico za polivko, v manjši skledi zmešamo olivno olje, curry in česen v prahu, dimljeno mleto papriko in sol.
  9. Krompir prelijemo s polivko in ga dobro premešamo.
  10. Razporedimo ga po pekaču tako, da se krhlji ne prekrivajo. Dobro je, da je med njimi nekaj prostora, da se bodo lepše zapekli.
  11. Pekač prestavimo v pečico na sredino, pečemo pri 200 °C z ventilacijo. Čas peke je odvisen od velikosti krompirja, traja lahko od 25 pa tudi do 40 minut. Spremljamo med peko in krompir na sredini enkrat obrnemo.
  12. Še vroč pečen krompir posujemo s parmezanom in ga premešamo. Potresemo ga še z nasekljanim drobnjakom in postrežemo.

V kolikor želimo lahko pa vmes med peko krompirja pripravimo še preprosto zelenjavno prilogo.

Hrustljavi krompirjevi krhlji iz pečice so res bomba. Mlad krompir, začinjen s česnom, curryjem in parmezanom so hit vsaki polno obloženi mizi. Privoščimo si jih lahko poleg solate ali pa pripravimo še hitro zelenjavno prilogo s pestom.

Sestavine za zelenjavno prilogo s pestom in feta sirom:

  • 1 rdeča paprika
  • 1 bučka
  • 1/2 pora
  • 2 žlici bazilikinega pesta
  • sol
  • kajenski poper
  • 30 g feta sira
  • 2 žlici olja za praženje

Priprava priloge:

  1. Zelenjavo operemo, papriko narežemo na srednje velike koščke, bučko prav tako. Por razpolovimo po dolžini in ga drobno nasekljamo.
  2. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo zelenjavo.
  3. Proti koncu dodamo bazilikin pesto, sol in čili po okusu.
  4. Zelenjavo potresemo z drobljeno feto in postrežemo poleg pečenega krompirja.

Nasveti:

Krompirjeve krhlje lahko skuhamo tudi večer prej in jih pustimo, da se dobro posušijo. Tako bomo dobili še bolj hrustljav pečen krompirček.

Poskusite tudi zavit kruh z gorgonzolo in melonin smuti z jogurtom in meto.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi