Gobov golaž
Gobov golaž je prava jesenska poslastica. Bogati okusi in arome kar kličejo po še in še. Pri receptu uporabimo mešane gobe. Tiste, ki smo jih nabrali z gozdu ali pa kupili na tržnici. Jaz sem uporabil šampinjone in bukove ostrigarje ter dodal še posušene mlete jurčke za čudovito aromo.
Gobov golaž postrežemo s pire krompirjem, rižem ali kruhom. Najbolj pa se prileže v hladnejših jesenskih dneh.
Golaž sem skuhal v premium emajliranih loncih Riess Slovenija.
Čas priprave: 80 minut / Količina: 4 porcije / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 800 g mešanih gob
- 6 žlic olivnega olja
- velika čebula
- 200 g korenja
- 5 strokov česna
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 2 žlici moke
- 2 žlici mletih suhih jurčkov
- žlička timijana
- 250 ml rdečega vina (suho, polsuho)
- 2 lovorova lista
- žlička dimljene paprike
- žlica sladke mlete paprike
- žlica balzamičnega kisa
- liter zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici sojine omake
- sol po okusu
Priprava:
- Gobe očistimo in na grobo narežemo. Pri čiščenju si pomagamo z vlažno servieto ali krtačo za čiščenje gob.
- V večji ponvi segrejemo 3 žlice olivnega olja in v dveh korakih popražimo gobice. Na tej točki jih ne solimo, saj ne želimo, da izpustijo preveč vode. Ko so gobice rahlo karamelizirane jih odstavimo za kasneje.
- Čebulo drobno nasekljamo, korenje olupimo in drobno naribamo, česen prav tako drobno nasekljamo.
- V drug, večji lonec vlijemo 3 žlice olivnega olja in ga segrejemo.
- Dodamo čebulo in korenje ter pražimo približno 5 minut.
- Nato dodamo česen in paradižnikov koncentrat in pražimo 2 minuti.
- Dodamo moko, mlete suhe jurčke in timijan. Premešamo in pražimo dobro minuto.
- Nato zalijemo z rdečim vinom in ga malenkost pokuhamo. Jaz sem uporabil polsuh Cabernet Sauvignon.
- Dodamo še lovorova lista, dimljeno in sladko papriko in premešamo.
- Sedaj v lonec dodamo popražene gobice, zalijemo z balzamičnim kisom, zelenjavno jušo osnovo in sojino omako. Premešamo, segrejemo do vretja, zmanjšamo ogenj in na zmernem ognju kuhamo 50 do 60 minut.
- Vmes pripravimo pire krompir ali polento.
- Gobov golaž poskusimo in ga po potrebi solimo.
- Postrežemo z izbrano prilogo.
Nasveti:
Pogosto vprašanje, ki ga dobim je vezano na pogrevanje gob. Mnenja so različna jaz pa se držim načela, da lahko tak golaž hranim v hladilniku en dan in ga drugi dan tudi seveda pogrejem. Shranjevanje več kot en dan pa odsvetujem, saj so gobice hitro pokvarljive.
Uporabite lahko katerekoli gobice želite. Meni osebno je najljubša mešanica lisičk, jurčkov in kraljevih ostrigarjev. Dostikrat pa ta golaž skuham tudi, ko vidim, da imam v hladilniku šampinjone in bukove ostrigarje za porabiti.
Dober tek!