Orehova potica je klasika na vsaki praznični mizi. Vedno kraljuje med vsemi ostalimi jedmi in je resnično nepogrešljiva. Je puhasta, sočna in slastna in jo preprosto morate poskusiti.

Orehova potica je tista reč, ki me vedno spomni na velikonočne praznike. Polno obložena miza, zbrani vsi domači in veliko smeha. Potica je zame postala kar nekakšen simbol vsega dobrega, ki ga prinesejo prazniki.

Pripraviti potico je enostavno, pripraviti popolno potico pa malce težje. Ampak naj vas to ne odvrne od peke. Tudi, če se kaj zafrkne, je orehova potica vedno okusna.

Orehova potica

Sestavine za testo:

  • 350 g moke
  • Pol kocke svežega kvasa
  • 1,7 dl mleka
  • 220 g sladkorja
  • 70 g masla
  • 3 rumenjaki
  • Žlička vanilijevega sladkorja
  • Žlica ruma
  • Žlička vanilije

Sestavine za nadev:

  • 300 g orehov
  • 1,6 dl sladke smetane
  • 130 g sladkorja
  • Žlica ruma
  • 2 beljaka

Priprava testa:

  1. Najprej pripravimo kvasec tako, da zmešamo malce mlačnega mleka, kvas in žličko sladkorja.
  2. V večjo skledo presejemo moko, da jo prezračimo in dodamo sol.
  3. V drugi skledi zmešamo rumenjake, sladkor, rum in vanilijo ter penasto vmešamo.
  4. V preostanku mleka stopimo maslo.
  5. Nato pa moki primešamo jajčno zmes, v mleku stopljeno maslo in kvasec.
  6. Testo za potico nato pregnetemo. Uporabimo električni mešalnik, lahko pa testo zgnetemo kar z rokami. Pazimo le, da ne pregnetemo preveč. Površina testa mora biti gladka, notranjost pa elastična.
  7. Testo zdaj pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro, oziroma toliko časa, da se testo podvoji. Vmes pa ga še enkrat pregnetemo.
  8. Testo razvaljamo na pomokani površini ali še bolje, prtu.

Priprava nadeva in peka:

  1. Mlete orehe prelijemo z vročo sladko smetano, dodamo sladkor, rum in premešamo.
  2. Beljaka stepemo in ju nežno vmešamo k ostali masi.
  3. Orehovo maso nato enakomerno razmažemo po testu.
  4. Testo zdaj zavijemo, na začetku malce močneje zavijamo, proti koncu pa bolj na rahlo. S tem bomo dosegli čimbolj enakomerno razporeditev po celotni potici.
  5. Dobro namastimo pekač in vanj prestavimo zavito potico.
  6. Testo zdaj nekajkrat preluknjamo s palčko ali vilicami in pustimo vzhajati še slabo uro. Vzhaja naj pri sobni temperaturi.
  7. Testo tik pred peko premažemo z mešanico jajca in mleka, pri tem pa smo pozorni, da ne zapolnimo luknjic v testu. V primeru, da jih zapolnimo z jajčno mešanico jih samo še enkrat prepikamo.
  8. Potico zdaj pečemo 50-60 minut pri 180 °C.
  9. Odstranimo iz pečice, pustimo, da se popolnoma ohladi. Najbolje jo je razrezati naslednje jutro.

Nasveti za pripravo:

Teža mase, ki gre v potico naj bo približno enaka teži testa.

Vse sestavine pri pripravi potice naj bodo segrete na sobno temperaturo.

Pri pripravi potice vedno uporabimo kvalitetne sestavine.

Pekač pred peko namastimo in posipamo z ostro moko.

Dober tek!

Poskusite tudi krasno pehtranovo potico.