Pečeni krompirjevi cmoki z jagodičevjem prav fino popestrijo seznam domačih sladic. Enostavno pripravljeno krompirjevo testo se odlično ujame s sladko-kislim jagodičevjem in kremnim mascarponejem.

Pečeni krompirjevi cmoki z jagodičevjem so preprosti in zelo okusni. Cmoke zložimo v pekač nato jih prelijemo z mascarponejevo kremo ter pokuhanim jagodičevjem.  Mascarponejeva krema z limetino lupinico je fantastična že sama po sebi, a z gozdnimi sadeži ustvarita prijetno harmonijo okusov. Rahlo krompirjevo testo se v pečici odlično pokuha in dobi skoraj kremasto teksturo, tako da se jed običajno poje še toplo in kar iz pekača. Ja, to se zgodi z vsemi slastnimi jedmi.

Pečeni krompirjevi cmoki z jagodičevjem
Pečeni krompirjevi cmoki z jagodičevjem

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo)
Energetska vrednost  521 kcal
Beljakovine 10 g
Ogljikovi hidrati 71 g
Maščobe 22 g

 

Sestavine za testo:

  • 400 g krompirja
  • 150 g moke
  • 20 g stopljenega masla
  • 1 jajce
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • 1 žlica sladkorja
  • ½ žličke soli

 Sestavine za mascarponejevo kremo:

  • 120 g mascarponeja
  • 80 ml sladke smetane
  • 1 žlička vanilije
  • ½ limetine lupinice/ 1 žlica
  • 30 g mletega sladkorja

Sestavine za omako iz jagodičevja:

  • 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev
  • 2 žlici vode
  • 2 žlici sladkorja

Priprava:

  1. V večjo posodo skozi cedilo pretlačimo 400 g kuhanega krompirja. Krompir naj bo še topel a ne vroč.
  2. Nato dodamo 20 g stopljenega masla in premešamo.
  3. Dodamo 1 jajce, 1 zavoj vanilijevega sladkorja, 1 žlico sladkorja, ½ žličke soli in 150 g presejane moke.
  4. Vse skupaj hitro in dobro premešamo, da se sestavine povežejo ter ustvarijo enotno testo. Testa ne gnetemo predolgo, saj s časoma postane preveč mehko in lepljivo.
  5. Krompirjevo testo oblikujemo v podolgovato klobaso, nato ga zavijemo v folijo za živila in prestavimo v zamrzovalnik za 30 minut ali v hladilnik za 60 minut.
  6. Vmes pripravimo mascarponejevo kremo in omako iz gozdnih sadežev.
  7. V lonec stresemo 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev, dodamo 2 žlici vode in 2 žlici sladkorja. Premešamo in kuhamo na zmernem ognju 15-20 minut, da se sadje pokuha in zgosti.
  8. Nato v ločeni skledi zmešamo 120 g mascarponeja, 80 ml sladke smetane, 1 žličko vanilijevega ekstrakta, 1 žlico naribane limetine lupinice in 25 g mletega sladkorja..
  9. Sedaj segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo globok pekač (23 x 18 cm).
  10. V pekač dodamo nekaj žlic mascarponejeve kreme, da z njo v celoti prekrijemo dno.
  11. Nato narežemo ohlajeno testo na 2 cm debele kolute in jih zložimo v pekač.
  12. Sedaj po žlicah dodamo še preostalo kremo in omako iz gozdnih sadežev.
  13. Cmoke prestavimo v ogreto pečico in jih pečemo 40 minut, na srednji polici, brez ventilacije.
  14. Pečene cmoke postrežemo s kepico stepene smetane ali vanilijevega sladoleda.

Nasveti:

Pečene cmoke lahko kombiniramo z različnim sezonskim sadjem ( slive, marelice, breskve, jabolka, hruške,..)

Testo za cmoke lahko pripravimo večer prej in ga hranimo v hladilniku do uporabe.

Cmoki so najboljši prvi dan, a tudi naslednji dan so odlični. Samo pogrejemo jih v pečici ali v mikrovalovni pečici.

Poskusi še piščančjo juho z zelenjavo in lešnikov milkshake.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje