Pečeni krompirjevi cmoki z jagodičevjem
Pečeni krompirjevi cmoki z jagodičevjem prav fino popestrijo seznam domačih sladic. Enostavno pripravljeno krompirjevo testo se odlično ujame s sladko-kislim jagodičevjem in kremnim mascarponejem.
Pečeni krompirjevi cmoki z jagodičevjem so preprosti in zelo okusni. Cmoke zložimo v pekač nato jih prelijemo z mascarponejevo kremo ter pokuhanim jagodičevjem. Mascarponejeva krema z limetino lupinico je fantastična že sama po sebi, a z gozdnimi sadeži ustvarita prijetno harmonijo okusov. Rahlo krompirjevo testo se v pečici odlično pokuha in dobi skoraj kremasto teksturo, tako da se jed običajno poje še toplo in kar iz pekača. Ja, to se zgodi z vsemi slastnimi jedmi.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 521 kcal |
Beljakovine | 10 g |
Ogljikovi hidrati | 71 g |
Maščobe | 22 g |
Sestavine za testo:
- 400 g krompirja
- 150 g moke
- 20 g stopljenega masla
- 1 jajce
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 1 žlica sladkorja
- ½ žličke soli
Sestavine za mascarponejevo kremo:
- 120 g mascarponeja
- 80 ml sladke smetane
- 1 žlička vanilije
- ½ limetine lupinice/ 1 žlica
- 30 g mletega sladkorja
Sestavine za omako iz jagodičevja:
- 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev
- 2 žlici vode
- 2 žlici sladkorja
Priprava:
- V večjo posodo skozi cedilo pretlačimo 400 g kuhanega krompirja. Krompir naj bo še topel a ne vroč.
- Nato dodamo 20 g stopljenega masla in premešamo.
- Dodamo 1 jajce, 1 zavoj vanilijevega sladkorja, 1 žlico sladkorja, ½ žličke soli in 150 g presejane moke.
- Vse skupaj hitro in dobro premešamo, da se sestavine povežejo ter ustvarijo enotno testo. Testa ne gnetemo predolgo, saj s časoma postane preveč mehko in lepljivo.
- Krompirjevo testo oblikujemo v podolgovato klobaso, nato ga zavijemo v folijo za živila in prestavimo v zamrzovalnik za 30 minut ali v hladilnik za 60 minut.
- Vmes pripravimo mascarponejevo kremo in omako iz gozdnih sadežev.
- V lonec stresemo 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev, dodamo 2 žlici vode in 2 žlici sladkorja. Premešamo in kuhamo na zmernem ognju 15-20 minut, da se sadje pokuha in zgosti.
- Nato v ločeni skledi zmešamo 120 g mascarponeja, 80 ml sladke smetane, 1 žličko vanilijevega ekstrakta, 1 žlico naribane limetine lupinice in 25 g mletega sladkorja..
- Sedaj segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo globok pekač (23 x 18 cm).
- V pekač dodamo nekaj žlic mascarponejeve kreme, da z njo v celoti prekrijemo dno.
- Nato narežemo ohlajeno testo na 2 cm debele kolute in jih zložimo v pekač.
- Sedaj po žlicah dodamo še preostalo kremo in omako iz gozdnih sadežev.
- Cmoke prestavimo v ogreto pečico in jih pečemo 40 minut, na srednji polici, brez ventilacije.
- Pečene cmoke postrežemo s kepico stepene smetane ali vanilijevega sladoleda.
Nasveti:
Pečene cmoke lahko kombiniramo z različnim sezonskim sadjem ( slive, marelice, breskve, jabolka, hruške,..)
Testo za cmoke lahko pripravimo večer prej in ga hranimo v hladilniku do uporabe.
Cmoki so najboljši prvi dan, a tudi naslednji dan so odlični. Samo pogrejemo jih v pečici ali v mikrovalovni pečici.
Poskusi še piščančjo juho z zelenjavo in lešnikov milkshake.
Dober tek!