Riževa pita s špinačo
Riževa pita s špinačo je slasten in super praktičen recept. Za njeno pripravo potrebujemo res malo sestavin, iz katerih ustvarimo čudovito jed, ki nas odlično nasiti in pocrklja.
Riževa pita s špinačo nam ponudi super osnovo s katero lahko pripravimo zelo pestre kombinacije okusov. Za pripravo riževe pite lahko uporabimo katerikoli riž, ki ga imamo doma. Če je možno se izognemo zelo kremnim vrsta riža, saj bodo dostavili drugačno teksturo pečene pite. Pita je še boljša, ko jo drugič zapečemo, saj dobi fino hrustljavo skorjico. Riževo pito si lahko privoščimo za katerikoli obrok v dnevu, kot glavno jed ali kot prilogo.
V sodelovanju z Zlatim poljem.
Količina: 6 kosov / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Hranilne vrednosti (na rezino) | |
Energetska vrednost | 290 kcal |
Beljakovine | 12 g |
Ogljikovi hidrati | 44 g |
Maščobe | 8 g |
Sestavine:
- maslo in drobtine za obmaz pekača
- 250 g riža
- 500 g sveže špinače
- 20 g masla
- 1 rjava čebula
- 3 stroki česna
- 140 g kuhane koruze
- 50 g naribanega parmezana
- 3 jajca
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
- ¼ žličke muškatnega oreščka
Priprava:
- Pečico segrejemo na 200 °C in pripravimo globok okrogli pekač (22-24 cm). Pekač premažemo z maslom in v celoti posujemo z drobtinami.
- V lonec vrele slane vode dodamo 250 g riža, ki ga skuhamo po navodilih proizvajalca. Riž lahko kuhamo manj časa, saj gre kasneje še v pečico.
- Špinačo na hitro blanširamo v vreli vodi, jo dobro odcedimo in narežemo na manjše kose.
- V ponvi stopimo 20 g masla in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo.
- Čebulo pražimo na zmernem ognju 4-5 minut toliko, da postekleni a ne porjavi.
- Nato dodamo na drobno sesekljane tri stroke česna. Premešamo in pražimo 2 minuti.
- Ponev odstavimo z ognja, dodamo špinačo, odcejeno koruzo, riž, nariban parmezan in premešamo.
- V ločeni skodelici razžvrkljamo tri jajca nato jih začinimo z 1 žličko soli, ½ žličke popra in ¼ žličke muškatnega oreščka. Premešamo in prilijemo v ponev z rižem in zelenjavo.
- Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pripravljen pekač.
- Maso rahlo potlačimo in zravnamo, nato jo postavimo v ogreto pečico na srednjo polico.
- Riževo pito pečemo 25 minut pri 200 °C.
- Pečeno pito odstranimo iz pečice in jo pustimo v pekaču še dobrih 5 minut.
- Nato pito z nožem zrahljamo od stranic, jo pokrijemo s krožnikom in vse skupaj obrnemo na glavo.
- Poleg tople pite se prileže kepca kisle smetane s svežimi češnjevimi paradižniki in drobnjakom.
Nasveti:
V receptu lahko uporabimo različno zelenjavo, ki bo ustvarila še bolj bogato in okusno pito.
V jed lahko vključimo različno mleto meso. V hladilniku se riževa pita obdrži 2-3 dni.
Če želimo imeti na piti bolj zapečeno skorjo, jo lahko iz pekača prestavimo na pladenj ter jo dodatno zapečemo v pečici pri 220 °C , na žar funkciji, za 5-10 minut.
Poskusi še zeleni basmati riž in ohrovtov čips.
Dober tek!