Umešana jajca ali »kajgana«

Težko bi našli hotel, ki za zajtrk ne postreže tudi umešanih jajc ali kajgane, kot jo imenujejo naši sosedje. Še boljšo v 3 minutah pripravite sami.

Potrebujete 3 jajca, 1 žlico masla ter sol in poper.

  • jajca razbijemo in v posodi premešamo
  • maslo stopimo v ponvi in nato vlijemo jajca
  • Sedaj pa pozor, razlika med povprečjem in zmago je v podrobnostih in praksi. Temperatura naj bo zmerna! Umešana jajca se pripravljajo na zmerni temperaturi, s stalnim in počasnim mešanjem.
  • Za mešanje uporabimo lopatko. V krožnih gibih počasi mešamo jajca v ponvi. Začnemo takoj, ko jih vlijemo v ponev. Se jajca pečejo prehitro? Za nekaj trenutkov umaknemo ponev s štedilnika in mešamo. Previsoka temperatura in prehitra priprava sta največja sovražnika te jedi.
  • Kdaj je konec? V dveh do treh minutah. Ko so jajca še rahlo kremasta. Umaknemo ponev in jih takoj postrežemo. Zaradi dovolj visoke temperature se bodo do konca skuhala na krožniku. Podobna logika je pri testeninah al dente. Iz kropa jih potegnemo še preden so čisto zmehčane.
  • Kako postati »mojster umešanih jajc«? S prakso. Če ne uspe v prvo, poskusite še v drugo. Jaz sem potreboval pet do deset poskusov.
  • Priporočila: v jajca ne mešajte vode, mleka, smetane, česarkoli! Za eno osebo pripravite 3 jajca.
  • Ko je priprava končana jih posolite, popoprate, nekateri dodajo še sir, parmezan, klobase. Poljubno.

Zraven si privoščite najboljši domači kruh. Recept je tukaj. 

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi