Hlebec domačega kruha

Hlebec domačega kruha je nekaj najboljšega, kar lahko zadiši iz kuhinje. Recept za testo vsebuje jogurt, ki poskrbi za prijetno noto kisline in nekoliko zrahlja glutenske vezi. Rezultat je hrustljava skorjica in mehka, prožna sredica.

Hlebec domačega kruha lahko zgolj toplo priporočim. Tole je super recept, če s peko kruha šele začenjamo in počasi raziskujemo čudovit svet peke kruha. Za uspešno pripravo kruha potrebujete le nekaj preprostih trikov:

Količina: 800 g kruha / Čas priprave: 120 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za domači kruh:

 • 500 g gladke ali univerzalne bele moke  (tip 400 ali 500)
 • 21 g svežega kvasa (pol kocke) ali 1 vrečka suhega kvasa
 • 2 žlički morske soli
 • 200 g navadnega jogurta
 • 1,5 – 1,7 dl vode
 • 2 žlici oljčnega olja
 • ščep sladkorja

Postopek priprave:

 1. Moko presejemo v skledo. Testo lahko gnetemo ročno, priporočam pa uporabo mešalnika s kljukastim nastavkom.
 2. Svež kvas nadrobimo v nekoliko mlačno vodo, dodamo ščep sladkorja, premešamo in pustimo nekaj minut, da se naredi kvasec.
 3. Na sredini sklede z moko v moki s prsti oblikujemo jamico in vanjo vlijemo kvasec. Nato ob robove sklede dodamo sol, jogurt in olje.
 4. Testo zdaj zamesimo. Z električnim mešalnikom ga gnetemo 10 minut, ročno pa nekje 10-15 minut. Testo mora biti gladko, elastično in se ne sme prijemati posode.
 5. Testo zdaj oblikujemo v kepo, površino testa dobro napnemo in prestavimo v pokrito posodo. Pustimo, da na sobni temperaturi vzhaja dobre pol ure.
 6. Vzhajano testo na pomokani površini oblikujemo v lep hlebec in ga pokrijemo s krpo. Pustimo stati 10 minut.
 7. Vmes pa segrejemo pečico na 230 °C. Kruh bomo spekli v večjem loncu, ki ima pokrov, primeren za v pečico. Lonec tudi postavimo v pečico, da se dobro segreje.
 8. V kolikor nimamo primernega lonca za v pečico, bomo na dno pečice na začetku peke kruha dodali pekač z vročo vodo. Pri peki kruha je pomembna para, saj ta pripomore k hrustljavi skorjici, ki jo vsi dobro poznamo.
 9. Hlebec kruha tik preden, ga prestavimo v pečico zarežemo z ostrim nožem ali britvico. Tako bomo poskrbeli, da bo kruh med peko še dodatno vzhajal in spustil paro, ki nastaja med peko.
 10. Zdaj previdno odstranimo lonec iz pečice in vanj prestavimo pripravljen hleb kruha. Lonec pokrijemo s pokrovom in ga postavimo v pečico.
 11. Pokritega pečemo 15 minut pri 230 °C, nato pa temperaturo zmanjšamo na 190 °C in ga pečemo še 40 minut. V kolikor pečemo s pekačem vode, po 15 minutah pekač odstranimo iz pečice in nadaljujemo peko na enak način.
 12. Kruh odstranimo iz pečice, ga pokrijemo s krpo in pustimo, da se ohladi.
Hlebec domačega kruha

Nasveti:

To je osnovni recept za domač bel kruh. Čista osnova, ki ji lahko dodamo še recimo semena. Odlično se speče tudi v kruhomatu, kjer je postopek priprave še lažji.

Po tem receptu lahko pripravimo tudi pirin kruh. V tem primeru polovico bele moke nadomestimo s pirino. Enako lahko storimo tudi s polnozrnato moko.

Poskusite tudi solato z motovilcem in ješprenjem ali presne pizza krekerje.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi