Kremna rižota z gobami je jed, ki jo lahko poskusimo skoraj v vsaki restavraciji. Zakaj bi jo jedli zunaj, ko pa jo lahko enostavno in hitro pripravimo tudi doma.

Kremna rižota z gobami je odlična ideja za kosilo ali večerjo. Italijani bi jo v manjših količinah postregli kot predjed. Vsekakor priporočam, da si ob njej privoščimo kvaliteten parmezan in vino, ki čudovito zaokrožita celotno jed. Ne se bati uporabiti začimbe, saj se gobice odlično ujamejo s timijanom, rožmarinom, peteršiljem, drobnjakom, pehtranom in še bi lahko naštevali.

Količina: 3 osebe / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za rižoto:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 250 g riža
  • 1 dl belega vina
  • 7 dl zelenjavne jušne osnove
  • 1 vejica timijana
  • manjši šop svežega peteršilja
  • Manjši šop svežega drobnjaka
  • 250 g svežih šampinjonov
  • sol in poper
  • 20 g masla
  • 2 žlici naribanega parmezana

Priprava:

  1. V ponvi na zmernem ognju segrejemo olivno olje in na njem prepražimo na drobno sesekljano čebulo.
  2. Čebulo pražimo 2-3 minute, nato dodamo sesekljan česen in ga pražimo kakšno minuto. Vmes mešamo, da česen in čebula ne porjavita.
  3. Nato dvignemo ogenj in dodamo riž. Riž pražimo in mešamo 1 ali 2 minuti.
  4. Ko riž postekleni, ga zalijemo z vinom. Vmes nekajkrat premešamo in počakamo, da se vino pokuha.
  5. Sedaj dolijemo toliko jušne osnove, da prekrijemo sestavine, premešamo in zmanjšamo ogenj.
  6.  Med kuhanjem postopoma dodajamo jušno osnovo. Vmes neprestano mešamo, da riževa zrna spustijo škrob, ki naredi rižoto izjemno kremno.
  7. Vmes v vroči ponvi na žlici olivnega olja prepražimo narezane šampinjone in sesekljane sveže začimbe (timijan, peteršilj, drobnjak).
  8. Ko je riž še rahlo al dente primešamo prepražene gobice in vse skupaj začinimo s soljo in poprom.
  9. Kuhano rižoto odstavimo z ognja ter dodamo maslo in parmezan. Vse skupaj dobro premešamo.
  10. Rižoto postrežemo takoj, čez lahko potresemo svež peteršilj in še nekaj naribanega parmezana.

Nasveti:

Za kremno rižoto uporabljamo srednje zrnati in kratko zrnati riž, ki med kuhanje spustijo škrob. Sem spadajo vrste riža: arborio, carnaroli, vialone nano, roma, verona itd.

Prava rižota mora biti sočna, kar pomeni, da riževa zrna obdaja škrobnata omaka, zaradi katere se rižki obdržijo na vilicah in ne popadajo z njih, ko grižljaj nesemo v usta.

Pravilno kuhan riž bo imel rahlo čvrsto sredico tako kot testenine.

Šampinjone lahko nadomestimo z jurčki, ostrigarjem, shiitakami, lisičkami,..

Rižoti lahko dodamo par kapljic tartufovega olja ali masla.

Poskusi še ocvrte šampinjone in samosas zelenjavne zvitke.

Dober tek!