Kremni čokoladni puding iz prosene kaše
Kremni čokoladni puding iz prosene kaše je sladica, ki jo moraš poskusiti. Kremna in gosta tekstura pudinga je res neverjetna. Temna čokolada da prijeten globok okus, ki ni presladek in kar kliče po stepeni sladki smetani. S svežim jagodičevjem si ga lahko privoščimo za sladek zajtrk ali popoldansko sladico.
Čokoladni puding je pripravljen iz zmlete kuhane prosene kaše, brez škroba, moke ali jajc. Če zamenjano mleko za rastlinski napitek je puding primeren tudi za vegane.
Kuhana prosena kaša se odlično zmelje v gladek in kremen puding. Proseno kašo najlažje spasiramo v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Za svilnato teksturo jo lahko tudi precedimo skozi cedilo. Zmleta prosena kaša se med hlajenjem precej zgosti in če želimo, da je tudi hladen puding kremen, je potrebno povečati količino tekočine glede na količino prosene kaše. Napisan recept dostavi gost puding, ki v hladnem stanju postane precej čvrst. K čvrstosti pripomore tudi temna čokolada, kar je potrebno upoštevati, če pripravljamo puding brez čokolade.
Čokoladni puding iz prosene kaše je odlična mogoče tudi bolj zdrava alternativa klasičnemu pudingu . Prosena kaša ima kar nekaj čudovito koristnih lastnosti za naše telo od magnezija, vitaminov, beljakovin in veliko vlaknin.
Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 4 kozarčki (250 ml) / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 180 g prosene kaše (namočimo čez noč)
- 500 ml mleka
- 500 ml vode
- 3 zavoji vanilijevega sladkorja
- ½ žličke soli
- 125 g temne čokolade (60-70 %)
- 300 ml sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
- sveže jagode (za dekoracijo)
Priprava:
- Proseno kašo speremo in jo namočimo v hladno vodo čez noč. Namočeno kašo pred uporabo odcedimo in operemo.
- V loncu skupaj zmešamo mleko, vodo, vanilijev sladkor in sol. Na zmernem ognju zavremo in dodamo proseno kašo.
- Kuhamo 20 minut in občasno premešamo.
- Kuhano proseno kašo odstavimo z ognja in jo s paličnim mešalnikom zmešamo do gladke teksture.
- Dodamo sesekljano temno čokolado in zopet zmešamo s paličnim mešalniom, da dobimo kremno in sijočo teksturo. Puding prelijemo v kozarce.
- Hladno smetano stepemo s sladkorjem do mehkih vrhov in jo razporedimo čez puding.
- Puding okrasimo s čokoladnimi ostružki in svežimi jagodami.
Nasveti:
Proseno kašo je priporočljivo dobro sprati pod tekočo vodo ali namočiti čez noč, da se znebimo včasih motečega priokusa saponina. Namakanje pripomore tudi k lažji prebavljivosti prosene kaše.
Čokoladni puding se v hladilniku obdrži 2 dni.
Poskusi še čokoladne pudingove rezine in pečen karamelni puding.
Dober tek!
Naročnik oglasnega sporočila je Lidl Slovenija d.o.o. k.d.