Kremna krompirjeva juha s sirom

Kremna krompirjeva juha s sirom

Kremna krompirjeva juha s sirom je izjemno okusna in malce bolj gosta kot jih ponavadi pripravimo. A prav ta gostota ji da prav poseben čar. Krompir in sir poskrbita za bogat okus, ki ni težek in preveč nasiten. Vsekakor za njeno lahkotnost poskrbita limetin sok in čili, ki dodata pravo mero živahnosti.

Kremna krompirjeva juha s sirom

Kremna krompirjeva juha s sirom spada med tiste jedi na žlico, ki nas pocrkljajo ob sivih in težkih dneh. Priprava je preprosta in enostavna, saj večino časa čakamo, da se krompir skuha. V receptu sem uporabil cheddar sir s pikantnim okusom in čudovito oranžno barvo. Seveda lahko uporabimo katerikoli sir, ki se lepo topi in ima bolj pikanten okus. Stopljeni  sir se odlično zmeša s krompirjem, tako da s polno žlico zajemamo okusne grižljaje juhe. Poleg se odlično priležejo popečeni kruhki ali krutoni ter še nekaj čilija.

Količina: 6 porcij / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 507 kcal
Beljakovine17 g
Ogljikovi hidrati57 g
Maščobe24 g

Sestavine:

  • 30 g masla
  • 1 velika rjava čebula
  • 2 stebla zelene
  • 4 stroki česna
  • 1,2 kg krompirja za kuhanje
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 150 ml mleka
  • 100 ml smetane
  • 2 žlički soli
  • ½ žličke čilijevih kosmičev
  • ½ žličke kajenskega popra (opcijsko)
  • Sok ½ limete
  • 200 g sira cheddar

Priprava:

  1. V večjem loncu stopimo maslo ter dodamo na drobno sesekljano čebulo in zeleno.
  2. Dodamo ½ žličke soli, premešamo in pražimo na zmernem ognju 7-10 minut.
  3. Ko se čebula zmehča in pozlati, dodamo sesekljane stroke česna. Premešamo in pražimo 1-2 minuti.
  4. Nato dodamo olupljen krompir, narezan na 2 cm velike kocke.
  5. Premešamo in prilijemo 1 liter zelenjavne jušne osnove.
  6. Zavremo in nadaljujemo kuhanje na zmernem ognju 30-40 minut, da se krompir skuha.
  7. Nato celotno juho zmiksamo do gladkega s paličnim mešalnikom. Če juho prelivamo v blender to storimo previdno in postopoma.
  8. Juha bo precej gosta in če želimo jo lahko tudi razredčimo z vodo. Priporočam, da jo redčimo po dodanem mleku in smetani.
  9. Če smo juho zmiksali v blenderju jo vrnemo nazaj v lonec in pristavimo na nizek ogenj.
  10. V juho vlijemo mleko in smetano, premešamo in vse skupaj začinimo s soljo, čilijevimi kosmiči, kajenskim poprom ter limetinim sokom.
  11. Na koncu vmešamo še nariban sir cheddar in kuhamo 1-2 minuti, da se sir v celoti stopi.
  12. Juho postrežemo toplo s krutoni.
Kremna krompirjeva juha s sirom
Kremna krompirjeva juha s sirom

Nasveti:

V juho lahko dodamo različne vrste sira, lahko jih tudi kombiniramo po svojem okusu (provolone, stilton, parmezan, …)

Odlično se priležejo sveži čiliji ali pikantne paprike, ki jih na drobno narežemo in posujemo po vrhu polnega krožnika juhe.

Juho lahko brez problema pogrejemo in pojemo tudi naslednji dan.

Poskusi še slani kolač s sirom, papriko in paradižnikom ter čemaževo juho.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi