Jajčni namaz, kot smo ga jedli v osnovni šoli. Se ga spomnite? Že kar nekaj poskusov priprave namaza imam za seboj. Vedno uspe res dober recept, ampak nikoli tako dober, kot je bil v tisti v osnovnošolski menzi. Je to samo nostalgija, ali so uporabljali kakšne skrivne sestavine?

Jajčni namaz potrebuje le kos svežega kruha in malica je popolna. Naredim ga za štiri osebe in ponavadi ga dva zmaževa preden ima čas odstati v hladilniku čez noč. Sicer pa je to osnovna različica namaza. Dodate mu lahko kar vam srce poželi.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 20 min / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za jajčni namaz:

  • 5 jajc
  • 3 zvrhane žlice majoneze
  • 2 žlici kisle smetane
  • žlička gorčice
  • 5 srednje velikih kislih kumaric
  • en manjši korenček (ali pol večjega)
  • 30 ml olivnega olja
  • sol
  • poper

Postopek:

  1. Korenček operemo, olupimo in ga skuhamo.
  2. Vzamemo 5 jajc in jih skuhamo na trdo kuhano in popolnoma ohladimo.
  3. Skuhan korenček in kumarice na drobno sesekljamo, nasekljane kumarice popivnamo z papirnato brisačo.
  4. V večji skledi z vilicami pretlačimo trdo kuhana jajca.
  5. Ločeno zmešamo majonezo, kislo smetano, gorčico in olivno olje. To pa potem vmešamo k pretlačenim rumenjakom, kumaram in korenju.
  6. Vse še začinimo s poprom, soljo, premešamo in postavimo v hladilnik za kakšno uro, da se okusi dobro povežejo.
  7. Lahko pa seveda postrežemo tudi takoj, najbolje je s svežim kruhom ali na rezini popečenega toasta.
  8. Preden postrežemo pa še okrasimo z nasekljanim peteršiljem.

Nasveti:

Jajčni namaz je zelo vsestranski. Enostavno ga pripravimo čisto po svoje. Dodamu mu lahko recimo narezano šunko, slanino, redkvice, tunino, mlado čebulo, ali pa majonezo nadomestimo z jogurtom.

Postrežemo na kosu pečenega kruha.

Poskusite tudi tunin namaz ali začinjen tahinijev preliv.

Dober tek!