Ocvrti lignji so klasika, ki ne sme manjkati pri nobeni večji pojedini. Ravno prav hrustljavi, postreženi skupaj s pečenim krompirjem. Njami.

Ocvrti lignji me vedno spomnijo na poletne večerje v kakšni lokalni ošteriji na morju. To ali pa pica je bila moja izbira večji del otroštva. Ocvrte lignje je zelo enostavno pripraviti, vse kar moramo paziti je, da jih ne cvremo preveč časa, sicer lahko postanejo gumijasti.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 30 min / Zahtevnost: 1 od 5

Ocvrti lignji

Sestavine za ocvrte lignje:

  • 1 kg očiščenih lignjev
  • 10 žlic moke
  • sol
  • peteršilj
  • olje za cvrtje
  • tatarska ali tržaška omaka
  • limona

Postopek:

  1. Lignje najprej operemo pod tekočo vodo in jih postavimo na cedilo, da se odcedijo.
  2. Nato jih narežemo na kolobarje, lovke pa pustimo v enem kosu. Če so lovke resnično velike pa jih prerežemo na polovico.
  3. Vmes preverimo, če so še kakšni ostanki kosti.
  4. Lignje nato s pomočjo papirnate brisačke dobro posušimo in jih nasolimo.
  5. Nato pa jih pomešamo v ostri moki, da ta pokrije celotno površino.
  6. V kozici dobro segrejemo olje. Lignje cvremo kratek čas na visoki temperaturi. Največ dve do tri minute. Če v tem času skorjica še ni nekoliko porumenela imate najbrž prenizko temperaturo.
  7. Lignje nato popivnamo z brisačko, da se znebimo odvečne maščobe in jih postrežemo.
  8. Ponudimo jih s prilogo pečenega krompirja, tržaško ali tatarsko omako, po želji.
  9. Pokapamo jih še z limono in potresem z nasekljanim svežim peteršiljem.

Nasveti:

Lignje pred cvrtjem dobro osušimo, tako olje ne bo prav nič ali zelo malo škropilo.

Pomembno je, da lignjev ne cvremo predolgo, sicer postanejo gumijasti. Jaz si prav vedno kadar jih pripravljam nastavim štoparico, sicer minute kar zbežijo.

Oglejte si še pečene lignje s krompirjem in začimbami v ponvi in presni zelenjavni suši.

Dober tek!