Pašta fižol

Pašta fižol

Pašta fižol je super rešitev za hitro kosilo. Priprava je enostavna in večinoma vsebuje sestavine, ki so vedno na zalogi v domači shrambi. Vsekakor je zvezda jedi fižol, ki vsebuje veliko vlaknin, uravnava krvni sladkor in učinkovito znižuje holesterol. Privoščimo si ga večkrat.

Pašta fižol

Pašta fižol je hiter in polnovreden obrok, ki nas dobro nasiti. Odlična jed za tedensko kosilo, saj  jo lahko naredimo v večjih količinah in postrežemo še naslednji dan. Pazimo le, da takrat testenine skuhamo ločeno, ker se rade prekuhajo in popijejo vso tekočino.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 250 g čebule
  • 1 steblo zelene
  • 2 korenja
  • 4 stroki česna
  • 2 žlički mlete dimljene paprike
  • 2 žlički mlete bazilike
  • 1 žlička majarona
  • 1 žlička luštreka
  • ½  žličke mlete kumine
  • 1 lovorjev list
  • 2 žlici paradižnikove paste
  • 250 g pelatov v koščkih
  • 2 x 400 g pločevinka kuhanega fižola
  • 1,2 l zelenjavne jušne osnove
  • 240 g testenin
  • 1 žlička soli (po potrebi)
  • 1 žlička črnega mletega popra

Priprava:

  1. V večjem loncu segrejemo olivno olje in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Čebulo pražimo 5 minut.
  2. V lonec dodamo na drobno narezano steblo zelene in korenje. Pražimo okoli 3 minute, in primešamo še zdrobljene stroke česna. Vse skupaj pražimo še par minut.
  3. Praženi zelenjavi dodamo mleto dimljeno papriko, majaron, luštrek, kumino, lovorjev list, paradižnikovo pasto, paradižnikovo mezgo in dobro premešamo.
  4. Odcedimo fižol in ga stresemo v lonec.
  5. Prilijemo še jušno osnovo, dobro premešamo ter na zmernem ognju kuhamo 10 – 15 minut.
  6. V vrelo juho dodamo testenine in nadaljujemo kuhanje še 15 minut, oziroma toliko časa, da se testenine skuhajo.
  7. Na koncu solimo in popramo po okusu. Lahko dodamo še svež peteršilj in parmezan.

Nasveti:

Pri klasičnem receptu uporabimo tudi panceto, ki doda odličen okus. Za štiri osebe jo bo dovolj 100 g.

Če se odločimo sami kuhati fižol pazimo, da ga kuhamo dovolj časa, saj se nas takrat manjkrat lotijo “vetrovi”. 😉

Poskusite še namaz iz belega fižola s papriko in presni sataraš.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi