Praznični piškotni venček

Praznični piškotni venček

Praznični piškotni venček je verjetno najbolj praznična sladica, ki se bo znašla na naši domači mizi. Seveda je čudovit na pogled a še bolj nam je všeč, da so piškoti presneto okusni. Ravno prav začinjeni se odlično priležejo poleg vseh toplih napitkov.

Praznični piškotni venček

Praznični piškotni venček je pripravljen iz maslenega piškotnega testa, ki je prijetno zimsko začinjen. Če piškote pečemo malo manj časa, dobimo mehkejše piškote, ki so fantastični prigrizek. Če jih pečemo malo dlje postanejo bolj čvrsti in hrustljavi. Te piškote nato sestavimo v ličen venček, ki ga lahko tudi obesimo. Poleg sladkanja je najboljši del ravno izrezovanje in krašenje venčka, ki je lahko tudi odlično darilo ob obiskih.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 2 praznična venčka ali 40-60 piškotov / Čas priprave: 2 uri + čas ohlajanja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za piškotno testo:

  • 130 g masla sobne temperature
  • 170 g rjavega sladkorja
  • 1 jajce L
  • 80 g medu
  • 350 g bele moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ½  žličke soli
  • 3 žličke gingerbread mix Belbake

Sestavine za sladkorni obliv:

  • 150-160 g mletega sladkorja
  • 1 beljak L

Priprava piškotnega testa:

  1. V skledo mešalnika damo narezano maslo in rjavi sladkor. Za mešanje uporabimo lopatasti nastavek in stepamo maslo s sladkorjem 3-4 minute.
  2. Dodamo jajce in stepamo slabo minuto. Med stepanjem jajca prilijemo še med. Dobiti moramo svetlo in puhasto maso.
  3. Dodamo moko, pecilni prašek, sol in začimbe. Mešamo pri nižji hitrosti le toliko, da dobimo enotno obarvano in povezano testo.
  4. Testo zavijemo v folijo za živila in ga postavimo v hladilnik za 1-2 uri. 
  5. Ohlajeno testo razdelimo na pol. Polovico testa ohranimo na hladnem, iz druge polovice testa oblikujemo piškotni venček.
  6. Na rahlo pomokanem papirju za peko razvaljamo testo v velik krog. Testo razvaljamo na približno 5 mm debeline.
  7. Na razvaljano testo naredimo odtis s tortnim obročem (20 cm) in izrežemo krog. 
  8. Na sredino izrezanega kroga položimo obroč (10 cm) in ga izrežemo. Dobili bomo venec s premerom 20 cm, ki ima rob širok 5 cm.
  9. Venec s papirjem za peko prestavimo v zamrzovalnik za 10 minut.
  10. Medtem segrejemo pečico na 180 °C.
  11. Piškotni krog/venec pečemo 10-12 minut. Med peko pladenj obrnemo, da se piškot enakomerno zapeče. Pečen piškot bo bil zlatorjave barve z rahlo temnejšimi robovi. Pred prestavljanjem ga popolnoma ohladimo.
  12. Med peko venca iz preostalega piškotnega testa izrežemo piškote za dekoracijo venčka. Za izrezovanje izberemo različno velike piškotne modelčke v obliki zvezd, snežink, … 
  13. Izrezane piškote postavimo v zamrzovalnik za 10 minut nato jih prestavimo v ogreto pečico in jih pečemo 8-10 minut.
  14. Ko imamo vse piškote pečene in ohlajene, pripravimo sladkorni preliv za dekoracijo in lepljenje.
  15. V večji skledi stepamo beljak z ročnim mešalnikom slabe pol minute nato postopoma primešamo sladkor v prahu. Stepamo do gostega in sijočega preliva.
  16. Preliv prelijemo v vrečko za brizganje in odščipnemo konico vrečke, da ob stisku vrečke priteče tanka črta preliva. 
  17. Na piškote narišemo različne vzorce, tukaj ni nobenih pravil in omejitev le svoji domišljiji damo prosto pot. Pustimo odstati 30 minut, da se sladkorni preliv strdi.
  18. Okrašene piškote v poljubnem vzorcu postavimo na piškotni obroč, ko smo zadovoljni z razporeditvijo, jih prilepimo s sladkornim prelivom. Na hrbtno stran piškota nabrizgano za čičeriko veliko kepico preliva in pritisnemo piškot na željeno lokacijo. 
  19. Počakamo, da se preliv strdi nato obesimo venček ali ga položimo na mizo.
Praznični piškotni venček

Nasveti:

Piškote hranimo v zaprti posodi s pokrovom 1-2 tedna.

Gostota sladkornega preliva je odvisna od velikosti beljaka in količine sladkorja v prahu. Preliv za brizganje ne sme biti pregost, če je, mu dodamo malo limoninega soka.

Če je preliv preredek se nam po brizganju razleze in ne drži oblike. Takrat dodamo več sladkorja v prahu, da preliv drži nabrizgano obliko.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi