Zlata rižota s penino je prava izbira za slavnostno pogostitev. Kremna in bogata s polnim, umami okusom bo zadovoljila še najzahtevnejše gurmane.

Sestavine za 4 osebe:

  • 320 g riža Sant’ Andrea
  • 275 ml penine
  • 8 dl zelenjavne jušne osnove
  • 50 g masla
  • 1 čebula
  • pol žličke kurkume
  • sol in poper po okusu

Na koncu vmešamo še:

  • 90 g ribanega parmezana
  • 60 g masla

Priprava:

  1. Na maslu sotiraj drobno nasekljano čebulo, dokler ne postekleni
  2. Dodaj riž in mešaj, dokler tudi ta ne postekleni
  3. Dodaj polovico penine in mešaj dokler se vsa ne vpije
  4. Nato pa postopoma dodajaj jušno osnovo in vmes ves čas mešaj
  5. Vsakič, ko se vsa jušna osnova vpije v rižoto jo ponovno prilij
  6. Postopek ponavljaj dokler ne porabiš vse jušne osnove, nato pa prilij še preostanek penine in kuhaj dokler se ne vpije
  7. Na koncu rižoto odstrani iz ognja in vanjo primešaj še 60 g na kocke narezanega masla in 90 g ribanega parmezana

Nasvet:

Rižoto je med kuhanjem potrebno pogosto mešati. Bolj, kot jo mešamo, bolj kremna bo. Priporočamo riž Sant’ Andrea, ki je odličen za pripravo prilog, rižot, sladic in solat.

Dober tek!