Zlata rižota s penino
Zlata rižota s penino je prava izbira za slavnostno pogostitev. Kremna in bogata s polnim, umami okusom bo zadovoljila še najzahtevnejše gurmane.
Sestavine za 4 osebe:
- 320 g riža Sant’ Andrea
- 275 ml penine
- 8 dl zelenjavne jušne osnove
- 50 g masla
- 1 čebula
- pol žličke kurkume
- sol in poper po okusu
Na koncu vmešamo še:
- 90 g ribanega parmezana
- 60 g masla
Priprava:
- Na maslu sotiraj drobno nasekljano čebulo, dokler ne postekleni
- Dodaj riž in mešaj, dokler tudi ta ne postekleni
- Dodaj polovico penine in mešaj dokler se vsa ne vpije
- Nato pa postopoma dodajaj jušno osnovo in vmes ves čas mešaj
- Vsakič, ko se vsa jušna osnova vpije v rižoto jo ponovno prilij
- Postopek ponavljaj dokler ne porabiš vse jušne osnove, nato pa prilij še preostanek penine in kuhaj dokler se ne vpije
- Na koncu rižoto odstrani iz ognja in vanjo primešaj še 60 g na kocke narezanega masla in 90 g ribanega parmezana
Nasvet:
Rižoto je med kuhanjem potrebno pogosto mešati. Bolj, kot jo mešamo, bolj kremna bo. Priporočamo riž Sant’ Andrea, ki je odličen za pripravo prilog, rižot, sladic in solat.
Dober tek!