Segedin golaž
Segedin golaž je jed s kislim zeljem in svinjskim mesom, ki je prijetno začinjena s sladko papriko in kumino. Večinoma nam najbolj diši pozimi in v času praznikov, ko si zaželimo nekaj nasitnega, a vseeno lahko prebavljivega.

Segedin golaž je odlična domača jed, ki nas dobro nasiti a hkrati poskrbi, da dobimo tudi hranilne snovi, ki jih potrebujmo. Kislo zelje je odlično za naše telo saj ima veliko C in A vitamina. Priprava segedina je tako preprosta, da ni kaj veliko za čakati. Jed zdrži na hladnem več dni in mnogi menijo, da je naslednji dan še najboljša.
Količina: 4-5 porcij / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine
- 700 g svinjskega mesa- pleče
- 1 žlička soli
- 1 žlička popra
- 1 kg kislega zelja
- 3 žlice olja
- 2 večji rjavi čebuli
- 3 stroki česna
- 1 žlička kuminih semen
- 2 lovorjeva lista
- 3 žlice paradižnikovega koncentrata
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1 žlička mlete dimljene paprike
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke poprovih zrn
- 1l zelenjavne jušne osnove
Priprava:
- Meso narežemo na 2 cm velike kose ter vanj vtremo 1 žličko soli in 1 žličko popra. Premešamo in pustimo ob strani.
- Zelje splaknemo pod vodo, da speremo nekaj kisline, nato ga odcedimo in pustimo ob strani.
- Dve večji rjavi čebuli in tri stroke česna olupimo in na drobno sesekljamo.
- V večji lonec dodamo 2 žlici olja, ga dobro segrejemo in na njem prepražimo meso. Pražimo ga približno 15 minut, tako da porjavi z vseh strani.
- Nato dodamo še 1 žlico olja ter primešamo sesekljano čebulo in česen. Pražimo 4-5 minut, da se čebula zmehča in postekleni.
- Sedaj dodamo 1 žličko kuminih semen, 2 lovorjeva lista in 3 žlice paradižnikovega koncentrata. Dobro premešamo.
- V lonec dodamo zelje, 1 žlico mlete sladke paprike, 1 žličko dimljene paprike, 1 žličko soli in 1/2 žličke poprovih zrn. Vse skupaj dobro premešamo in pražimo minuto ali dve.
- Sedaj vse skupaj zalijemo z 1l zelenjavne jušne osnove. Jušno osnovo lahko nadomestimo z vodo. Tekočine mora biti toliko, da prekrije vse sestavine v loncu.
- Segedin kuhamo na zmernem nižjem ognju še dobro uro.
- Postrežemo ga skupaj s kuhanim krompirjem, polento, kruhovimi cmoki ali pa kar s kosom kruha.

Nasveti:
Za segedin se lahko namesto svinjskega pleča uporabi tudi potrebušnino.
Poleg mesa v kosih lahko dodamo še nekaj dimljenenega špeka za dodaten okus.
Segedin lahko postrežemo z žličko kisle smetane na vrhu.
Poskusi še zeljne polpete in sarme (presne).
Dober tek!