Polentina torta s toffee kremo
Polentina torta s toffee kremo je sladica, ki prijetno preseneti. Namesto biskvita ponosno stoji polenta, obdana je s kremastim toffee moussom in prelita z zrcalnim čokoladnim polivom.
![Polentina torta s toffee kremo](https://www.sketa.si/wp-content/uploads/2020/11/Polentina-torta-s-toffee-kremo.jpg)
Polentina torta je nekaj, kar še niste poskusili in vam iz srca priporočam. Prav vsakemu, ki sem jo ponudil doslej, je bila še noro všeč. Okus polente se odlično dopolnjuje s toffee pudingom. Čokoladni poliv pa poskrbi za bolj eleganten videz torte.
Recept je nastal v sodelovanju z Zlatim poljem.
Količina: 12 kosov / Čas priprave: 3-4 ure / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za plast polente:
- 400 ml mleka
- 3 g soli (pol žličke)
- 50 g sladkorja
- 2 vrečki vanilijevega sladkorja
- 100 g polente
- 30 g masla
Sestavine za toffee kremo:
- 5 g želatine v prahu
- 350 ml mleka
- 60 g sladkorja
- 1 vrečka Dolcela premium puding Toffee
- 80 g mlečne čokolade Gorenjka
- 175 ml smetane za stepanje
Sestavine za čokoladni preliv:
- 9 g želatine v prahu
- 120 ml vode
- 150 g sladkorja
- 50 g temnega kakava
- 80 ml smetane
![Polentina torta s toffee kremo](https://www.sketa.si/wp-content/uploads/2023/03/Polentina-torta-s-toffee-kremo-izdelek.jpg)
Priprava za polento:
- Pripravimo tortni pekač premera 20 cm ter ga obložimo s papirjem za peko.
- Nato v večji lonec vlijemo mleko, dodamo sol, sladkor in vanilijev sladkor.
- Premešamo in zavremo.
- Nato zmanjšamo ogenj in k mleku postopoma dodajamo polento. Vmes neprestano mešamo. Polento kuhljamo 2 minuti, ko se zgosti jo odstavimo z ognja.
- H kuhani polenti primešamo na kocke narezano maslo. Dobro premešamo, da se maslo v celoti raztopi.
- Sedaj polento prestavimo v pripravljen tortni model.
- Polento enakomerno razmažemo po dnu tortnega modela ter jo prestavimo v hladilnik, da se ohladi in strdi.
Priprava toffee kreme:
- Želatino v prahu namočimo v nekaj žlicah vode in jo pustimo odstati 10 minut.
- V lonec nalijemo 300 ml mleka, dodamo sladkor in premešamo.
- Mleko na zmernem ognju segrejemo do vretja.
- Medtem preostanek mleka zmešamo s toffee pudingom. Zmešamo do gladke teksture brez grudic.
- Zmanjšamo ogenj in v vroče mleko postopoma vlivamo mešanico za puding ter vmes neprestano mešamo z metlico.
- Puding na nizkem ognju kuhljamo 2 minuti. Ko se zgosti ga odstavimo.
- Sedaj v vroč puding vmešamo nadrobljeno čokolado.
- Ko je čokolada popolnoma vmešana dodamo še namočeno želatino. Dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi.
- Puding pustimo, da se rahlo ohladi in vmes stepemo sladko smetano do mehkih vrhov.
- Stepeno smetano nežno vmešamo v puding.
- Sedaj pripravljeno kremo prelijemo čez ohlajeno polento. S tortnim modelom rahlo potrkamo po delovni površini, da se znebimo morebitnih mehurčkov.
- Torto prestavimo na hladno za 2-3 ure. Med hlajenjem torte pripravimo čokoladni preliv.
Priprava čokoladnega preliva:
- Želatino v prahu namočimo v 4 žlicah hladne vode. Namakamo jo 10 minut.
- V kozico nalijemo vodo in dodamo sladkor. Premešamo ter na zmernem ognju segrevamo do vretja. Nato kuhljamo sirup še 3 minute.
- Sedaj dodamo kakav in smetano. Premešamo in zopet zavremo. Zmanjšamo ogenj in kuhaljamo 5 minut. Vmes preliv neprestano mešamo.
- Odstavimo z ognja in primešamo namočeno želatino.
- Dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi, nato preliv precedimo.
- Preliv ohladimo na sobno temperaturo in z njim prelijemo torto.
- Prelito torto zopet prestavimo na hladno za 30 minut.
- Ko se čokoladni preliv strdi, torto previdno odstranimo iz modela. Torto poljubno okrasimo in jo postrežemo s stepeno smetano.
![Polentina torta s toffee kremo](https://www.sketa.si/wp-content/uploads/2023/03/Polentina-torta-s-toffee-kremo-2.jpg)
Nasveti:
Preostanek čokoladnega preliva lahko prelijemo v zaprto posodo in ga hranimo v hladilniku do 7 dni. Pred uporabo ga segrejemo na sobno temperaturo, da se zopet stopi in z njim prelijemo poljubne slaščice.
Za pripravo torte uporabimo tortni model s snemljivim dnom.
Poskusi še sladko polento z borovnicami in skyrom ter lahkotno lešnikovo torto.
Dober tek!