Polentina torta s toffee kremo

Polentina torta s toffee kremo

Polentina torta s toffee kremo je sladica, ki prijetno preseneti. Namesto biskvita ponosno stoji polenta, obdana je s kremastim toffee moussom in prelita z zrcalnim čokoladnim polivom.

Polentina torta s toffee kremo

Polentina torta je nekaj, kar še niste poskusili in vam iz srca priporočam. Prav vsakemu, ki sem jo ponudil doslej, je bila še noro všeč. Okus polente se odlično dopolnjuje s toffee pudingom. Čokoladni poliv pa poskrbi za bolj eleganten videz torte.

Recept je nastal v sodelovanju z Zlatim poljem.

Količina: 12 kosov / Čas priprave: 3-4 ure / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za plast polente:

  • 400 ml mleka
  • 3 g soli (pol žličke)
  • 50 g sladkorja
  • 2 vrečki vanilijevega sladkorja
  • 100 g polente
  • 30 g masla

Sestavine za toffee kremo:

  • 5 g želatine v prahu
  • 350 ml mleka
  • 60 g sladkorja
  • 1 vrečka  Dolcela premium puding Toffee
  • 80 g mlečne čokolade Gorenjka
  • 175 ml smetane za stepanje

Sestavine za čokoladni preliv:

  • 9 g želatine v prahu
  • 120 ml vode
  • 150 g sladkorja
  • 50 g temnega kakava
  • 80 ml smetane
Polentina torta s toffee kremo

Priprava za polento:

  1. Pripravimo tortni pekač premera 20 cm ter ga obložimo s papirjem za peko.
  2. Nato v večji lonec vlijemo  mleko, dodamo sol, sladkor in vanilijev sladkor.
  3. Premešamo in zavremo.
  4. Nato zmanjšamo ogenj in k mleku postopoma dodajamo polento. Vmes neprestano mešamo. Polento kuhljamo 2 minuti, ko se zgosti jo odstavimo z ognja.
  5. H kuhani polenti primešamo na kocke narezano maslo. Dobro premešamo, da se maslo v celoti raztopi.
  6. Sedaj polento prestavimo v pripravljen tortni model.
  7. Polento enakomerno razmažemo po dnu tortnega modela ter jo prestavimo v hladilnik, da se ohladi in strdi.

Priprava  toffee kreme:

  1. Želatino v prahu namočimo v nekaj žlicah vode in jo pustimo odstati 10 minut.
  2. V lonec nalijemo 300 ml mleka, dodamo sladkor in premešamo.
  3. Mleko na zmernem ognju segrejemo do vretja.
  4. Medtem preostanek mleka zmešamo s toffee pudingom. Zmešamo do gladke teksture brez grudic.
  5. Zmanjšamo ogenj in v vroče mleko postopoma vlivamo mešanico za puding ter vmes neprestano mešamo z metlico.
  6. Puding na nizkem ognju kuhljamo 2 minuti. Ko se zgosti ga odstavimo.
  7. Sedaj v  vroč puding vmešamo nadrobljeno čokolado.
  8. Ko je čokolada popolnoma vmešana dodamo še namočeno želatino. Dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi.
  9. Puding pustimo, da se rahlo ohladi in vmes stepemo sladko smetano do mehkih vrhov.
  10. Stepeno smetano nežno vmešamo v puding.
  11. Sedaj pripravljeno kremo prelijemo čez ohlajeno polento. S tortnim modelom rahlo potrkamo po delovni površini, da se znebimo morebitnih mehurčkov.
  12. Torto prestavimo na hladno za 2-3 ure. Med hlajenjem torte pripravimo čokoladni preliv.

Priprava čokoladnega preliva:

  1. Želatino v prahu namočimo v 4 žlicah hladne vode. Namakamo jo 10 minut.
  2. V kozico nalijemo vodo in dodamo sladkor. Premešamo ter na zmernem ognju segrevamo do vretja. Nato kuhljamo sirup še 3 minute.
  3. Sedaj dodamo kakav in smetano. Premešamo in zopet zavremo. Zmanjšamo ogenj in kuhaljamo 5 minut. Vmes preliv neprestano mešamo.
  4. Odstavimo z ognja in primešamo namočeno želatino.
  5. Dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi, nato preliv precedimo.
  6. Preliv ohladimo na sobno temperaturo in z njim prelijemo torto.
  7.  Prelito torto zopet prestavimo na hladno za 30 minut.
  8.  Ko se čokoladni preliv strdi, torto previdno odstranimo iz modela. Torto poljubno okrasimo in jo postrežemo s stepeno smetano.
Polentina torta s toffee kremo

Nasveti:

Preostanek čokoladnega preliva lahko prelijemo v zaprto posodo in ga hranimo v hladilniku  do 7 dni. Pred uporabo ga segrejemo na sobno temperaturo, da se zopet stopi in z njim prelijemo poljubne slaščice.

Za pripravo torte uporabimo tortni model s snemljivim dnom.

Poskusi še sladko polento z borovnicami in skyrom ter lahkotno lešnikovo torto.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi