Pečeni pasulj s pivom je prava pojedina, ki ne sme manjkati na piknikih ali polno obloženih mizah. Jed nekoliko spominja na prebranac, vendar se od njega loči po dodatku dimljene slanine in korenja. Za resnično globino okusa poskrbi tudi dodatek temnega piva. Mljask.

Pečeni pasulj s pivom je super kot priloga poleg jedi z žara ali kot glavna jed, ki jo pomažemo s kosom kruha. Pivo v jedi poskrbi za prijetno grenkobo in globino omake, v kateri zapečemo fižol. Velika količina čebule in maščoba dimljene slanine poskrbita za poln okus, zaradi katerega pasulj zmažemo skoraj prehitro.

Količina: 6-8 oseb / Čas priprave: 90-120 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Pečeni pasulj s pivom

Sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 500 g kuhanega belega fižola
  • 300 g mesnate dimljene slanine
  • 1 manjša rdeča čebula
  • 2 beli čebuli
  • 2 cm svežega ingverja
  • 2 korenja
  • 1 lovorjev list
  • 250 ml temnega piva
  • 250 ml jušne osnove
  • 100 ml paradižnikove mezge
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlička medu
  • 1 žlica rdeče mlete dimljene paprike
  • 1 šop svežega peteršilja
  • Sol in poper po okusu.

Kako skuhati fižol:

  1. V skledo stresemo fižol in ga zalijemo z vodo. Voda naj sega skoraj do roba posode. Fižol najlažje namakamo čez noč, vendar naj namakanje ne presega 8 ur.
  2. Namočen fižol odcedimo in dobro splaknemo.
  3. Nato ga prestavimo v večji lonec hladne vode in zavremo.
  4. Fižol zopet odcedimo, splaknemo in ga zalijemo s svežo vrelo vodo. V lonec dodamo še dva lovorjeva lista in kuhamo 90-120 minut.
  5. Kuhan fižol odcedimo in je pripravljen.

Priprava:

  1. V posodi primerni za v pečico segrejemo 2 žlici olja.
  2. Na njem prepražimo na drobno sesekljano rdečo in belo čebulo, na kocke narezano dimljeno slanino in nariban svež ingver. Pražimo približno 10 minut.
  3. Ko slanina spusti svojo maščobo dodamo še na majhne kocke narezano korenje in lovorjev list. Pražimo na zmernem ognju 5 minut.
  4. Nato dodamo dobro odcejen fižol, premešamo ter pražimo še nekaj minut.
  5. Medtem v skodelici zmešamo gorčico, med, mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Zmešamo in prilijemo k pasulju.
  6. Sedaj prilijemo še pivo in jušno osnovo ter dobro premešamo. Fižol mora biti v celoti prekrit s tekočino.
  7. Na koncu še solimo in popramo po okusu.
  8.  Pasulj prestavimo v ogreto pečico na 200 °C in ga pečemo približno 50-60 minut. Oziroma toliko časa, da se omaka zgosti in pasulj dobi skorjico.
  9. Pečeni pasulj posujemo s svežim peteršiljem in ga postrežemo s svežo lepinjo, slanikom ter hladnim pivom.

Pečeni pasulj s pivom

Nasveti:

Za hitrejšo pripravo lahko uporabimo že skuhan fižol iz konzerve.

Za pripravo pasulja uporabimo širšo in globjo ponev, ki je primerna tudi za peko v pečici. Pasulj se najbolje speče v lončeni posodi in jo le uporabimo, če jo imamo.

Za bolj pikanten pasulj lahko dodamo tudi kajenski poper ali čili.

Poskusi še pašta fižol in korenček s tahinijevo omako.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje