Bučkin kruh z medom in orehi

Bučkin kruh z medom in orehi ima izjemno sočno teksturo in nežno sladek okus. Praženi orehi dodajo hrutljavo teksturo, ki kolač še dodatno obogati.

Bučkin kruh z medom in orehi bi lahko označili tudi za kolač, saj lahko pojemo rezino ob kavi in čaju brez kakršnihkoli dodatkov. Po drugi strani pa sočne rezine kar kličejo po žlici medu, marmelade, lešnikovega ali mandljevega namaza. Bučkin kruh se odlično obdrži v hladilniku dobro zavit v folijo za živila tudi do 5 dni.

Količina: 10-12 kosov / Čas priprave: 80 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 330 g naribanih bučk (1 bučka srednje velikosti)
  • 250 g medu
  • 120 g kokosovega olja
  • 3 jajca
  • 180 ml rastlinskega napitka ali mleka
  • 3 žličke vanilijevega ekstrakta
  • 1 ½ žličke sode bikarbone
  • 2 žlički cimeta
  • 1 ½ žlička kardamoma
  • ½ žličke soli
  • 320 g moke
  • 150 g orehov

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 160° C in pripravimo pekač dimenzije 12 x 32 cm, ki ga obložimo s papirjem za peko.
  2. Na pladenj stresemo orehe in jih prestavimo v ogreto pečico za 5 minut. Vmes jih enkrat premešamo. Ko so rahlo popečeni in dišijo, jih vzamemo ven iz pečice in grobo nasekljamo.
  3. V večjo mešalno skledo vlijemo med in kokosovo olje sobne temperature. Dobro zmešamo z ročnim mešalnikom.
  4. Nato dodamo jajca, ki morajo biti sobne temperature in zopet dobro zmešamo.
  5. Sedaj vmešamo še rastlinski napitek, vanilijev ekstrakt, sodo bikarbono, cimet, kardamom in sol.
  6. Električni mešalnik zamenjamo za lopatko in dodamo naribane bučke.
  7. Dodamo moko in premešamo le toliko, da se vse sestavine povežejo.
  8. Na koncu vmešamo še pražene orehe. Brez skrbi, končno testo bo precej tekoče.
  9. Testo vlijemo v pripravljen pekač in ga prestavimo v ogreto pečico za 55-60 minut.
  10. Pečenost kruha preverimo z zobotrebcem. Če ga zapičimo v sredino kruha in izvlečemo ven čist zobotrebec, je naš kruh pečen.
  11. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga pustimo v pekaču 10 minut. Nato pa še 20 minut počakamo preden si odrežemo prvi kos.
  12. Kruh je odličen prigrizek za na pot, zajtrk, malico ali večerjo.
Bučkin kruh z medom in orehi

Nasveti:

Bučkin kruh z medom in orehi je najboljši drugi dan. Hranimo ga v hladilniku, zavitega v folijo za živila . Rezine kruha lahko tudi popečemo v pekaču in postrežemo z različnimi sladkimi namazi. Meni je najljubši s piškotnim namazom Speculoos ali z brusnično marmelado.

V receptu so skoraj vse sestavine prilagodljive za različne diete:

  • Jajca lahko nadomestimo z lanenimi ali chia semeni. Ena žlica lanenih semen + 3 žlice vode, bodo nadomestile eno jajce.
  • Rastlinski napitek lahko nadomestimo z vodo ali navadnim mlekom.
  • Kokosovo olje lahko nadomestimo s sončničnim oljem. Če želimo zmanjšati količino maščobe jo lahko delno nadomestimo tudi z jabolčno čežano.
  • Orehom se lahko izognemo ali pa jih nadomestimo s praženimi lešniki, pistacijami, rozinami,…

Poskusi še bananin kruh s kakavom in čokoladne prigrizke z arašidi.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi