Štefani pečenka z jajcem je slastna rustikalna mesna štruca ovita okoli trdo kuhanih jajc. Odlična družabna jed, ki se jo najraje postreže kar iz pekača v katerem smo jo pripravili ali na velikem krožniku, ki si ga delimo vsi.

Štefani pečenka z jajcem je bogata mesna jed, ki boža naše oči in brbončice. Namočeni kruh poskrbi, da je mesni nadev sočen, začimbe pa dodajo fantastične arome ob katerih se nam cedijo sline. Ne se ustrašiti, njena priprava je enostavna in precej odporna za napake. To pomeni, da je odlična izbira za pogostitev večje družbe.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 90- 100 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za pečenko:

  • 3 kosi kruha
  • 1,5 dl mleka
  • 3 žlice olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlička origana
  • ½ žličke timijana
  • ½ žličke muškatnega oreščka
  • 700 g mletega mesa
  • 1 jajce
  • 1 žlička gorčice
  • Sol in poper po okusu
  • 4 trdo kuhana jajca

Postopek:

  1. V skledo na manjše kocke narežemo kruh in ga prelijemo z mlekom. Pustimo ob strani, da se kruh napoji.
  2. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo na drobno nasekljano čebulo.
  3. Ko čebula postekleni dodamo še nasekljan česen, mleto papriko, origano, timijan in muškatni orešček. Premešamo ter pražimo še minuto ali dve.
  4. Začinjeno čebulo primešamo h kruhu. Vse skupaj zmešamo v gosto pasto in pustimo, da se ohladi.
  5. Sedaj v večjo skledo dodamo mleto meso, kruhovo pasto, jajce, gorčico ter sol in poper po okusu. Maso dobro pregnetemo, da se sestavine enakomerno premešajo.
  6. Sedaj pripravimo podolgovat pekač in ga premažemo z oljem ter segrejemo pečico na 170°C.
  7. Mesno maso prestavimo na pekač in jo oblikujemo v podolgovato štruco.
  8. Po sredini naredimo kanal v katerega položimo 4 trdo kuhana jajca. Jajca prekrijemo s preostalo mesno maso in zgladimo površino naše mesne štruce.
  9. Štruco prekrijemo s papirjem za peko in jo postavimo v segreto pečico na 170°C , na srednje grelo za 50 minut. Nato povišamo temperaturo na 190°C, odstranimo papir in nadaljujemo peko še 8-10  minut.
  10. Pečeno pečenko odstranimo iz pečice in jo pustimo počivati 10-15 minut preden jo postrežemo.

 

Nasveti:

Pečenko postrežemo s kremnim pire krompirjem.

Če je nadev kljub namočenemu kruhu preveč suh, lahko k mesni masi dodamo rumenjak več ali pa nekaj žlic hladne vode.

Za štefani pečenko uporabimo sveže mleto meso. Za popestritev lahko mešanico mletega mesa zmešamo tudi s kakšno začinjeno klobaso.

Ostanke štefani pečenke lahko uporabimo kot mesno rezino v toplih sendvičih ali pa jo dodamo v zelenjavno zloženko, ki jo zapečemo v pečici.

Poskusite še dunajski zrezek in piknik burger.

Dober tek!