Sočni kolački z malinami, je izpeljava recepta, ki izhaja iz Francije (Financiers) a je sedaj najbolj priljubljen v Avstraliji (Friands). Okusnih izpeljank recepta je nešteto in se je skoraj težko odločiti kateremu slediti. Vsekakor je zelo uporaben recept, ko imamo na zalogi beljake ki so za porabiti.

Sočni kolački z malinami so odlično pecivo oziroma sladka poslastica, ki pocrklja z rahlo sredico  in hrustljavo skorjico. Ko tvoje roke posegajo po sveže pečenih kolačkih, ki se še niso imeli časa ohladiti, se tvoje brbončice ne morejo ustaviti le pri enem in preden se zaveš kaj počneš, na krožniku manjkajo že trije…;)

Količina: 10 kolačkov / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Sočni kolački z malinami

Sestavine:

  • 60 g moke
  • 60 g mletih mandljev
  • 60 g celih lešnikov
  • ½ žličke cimeta
  • 150 g sladkorja + 20 g sladkorja
  • 110 g masla
  • Lupinica 1 limone
  • 1 manjša banana
  • 4 beljaki
  • 140 g zamrznjenih ali svežih malin

Postopek:

  1. Vklopimo pečico in jo nastavimo na 200°C .
  2. Pripravimo model za peko kolačkov (12 kom) tako, da jih namastimo z maslom, pomokamo in dno vsakega modelčka obložimo s krogom, ki smo ga izrezali iz papirja za peko. Pripravljen pekač damo v zamrzovalnik do nadaljnjega.Če nam je ta postopek odveč, lahko uporabimo tudi papirčke za kolačke, s katerimi obložimo model. V tem primeru kolački ne bodo v celoti obdani s hrustljavo skorjico, a še vedno pregrešno okusni.
  3. Zamrznjene ali sveže maline stresemo v posodo, po potrebi nadrobimo na manjše koščke in pomokamo.
  4.  V ponvi prepražimo cele lešnike. Pražimo jih na srednjem ognju in vmes jih nekajkrat premešamo. Pražimo toliko časa, da lešniki zadišijo in potemnijo. Če smo jih dovolj dobro segreli jih bomo lahko enostavno olupili z vlažno krpo.
  5. V loncu ali v mikrovalovni pečici stopimo maslo in ga damo na stran.
  6. V multipraktik stresemo moko, mlete mandlje, pražene lešnike, cimet in 150 g sladkorja. Zaženemo multipraktik in med mešanjem dodajamo stopljeno maslo. Vse skupaj meljemo toliko časa, da dobimo drobtinasto teksturo.
  7. V večji posodi z vilicami pretlačimo banano, dodamo limonino lupinico ter mešanico moke in oreščkov. Vse skupaj z lopatko dobro premešamo.
  8. V čisti posodi stepamo beljake. Ko se začnejo peniti in svetliti, dodamo preostalih 20 g sladkorja. Stepamo do čvrstih vrhov.
  9. Sneg postopoma zmešamo s preostalo maso. Začnemo z  ⅓ snega, ki ga primešamo k biskvitni masi. Mešamo nežno in z lopatko.  Nato vmešamo ⅔ snega in dodamo še maline.  Mešanje zaključimo z 3/3 snega.
  10. Iz zamrzovalnika vzamemo ohlajeni model in ga napolnimo s pripravljeno maso do ¾ višine.
  11. Model postavimo v pečico za 20-25 minut. Pečeni kolački morajo imeti hrustljavo rjavo skorjico. Opravimo tudi test z zobotrebcem. V sredico kolačka zapičimo zobotrebec, če pride ven čist pomeni, da so kolački pečeni.
  12. Kolačke pustimo hladiti 10 minut, nato z manjšim nožem zarežemo okoli roba kolačkov in jih previdno zvrnemo iz modela.

Sočni kolački z malinami

Nasveti:

Kolački so najboljši, ko so sveže pečeni. Takrat nudijo sladko hrustljavo skorjico in rahlo mehko sredico. 

Namesto malin lahko uporabimo drugo jagodičevje. Tudi pražene lešnike lahko nadomestimo s pistacijami.

Namesto celih praženih lešnikov lahko uporabimo tudi grobo mlete lešnike.

Poskusi še presni ferrero rocher iz petih sestavin in kolačke na oko.

Dober tek!