Kolački na oko

Kolački na oko (cupcakes)

Kolački na oko varajo s svojim videzom. To niso jajca na oko, ampak cupcakes, s svežo masleno kremo in vloženo marelico. Zvito, kajne? Masleni kremi je dodan kremni sir, povrh pa so posuta chia semena.

Kolački na oko

Kolački na oko so lahko tudi super ideja za zajtrk. Masleni kremi sem dodal kremni sir in tako vpeljal malce več svežine in zmanjšal količino sladkorja kolikor se je dalo.

Količina: 12 kolačkov / Čas priprave: 60 minut/ Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za kolačke na oko:

  • 125 g moke
  • 125 g masla sobne temperature
  • 110 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 2 žlici mleka
  • Pol žličke sode bikarbone
  • Pol žličke pecilnega praška
  • Žlica vanilijevega ekstrakta

Sestavine za kremo:

  • 125 g masla sobne temperature
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 125 g kremnega sira
  • Vložene marelice in chia semena za dekoracijo

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 170 °C in pripravimo model za kolačke, ki ga obložimo s papirčki za kolačke.
  2. V skledo mešalnika presejemo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono.
  3. Dodamo sladkor in maslo ter mešamo približno 2 minuti.
  4. Prilijemo mleko in vanilijev ekstrakt, premešamo le toliko da se sestavine povežejo.
  5. Biskvitno maso razporedimo med 12 kolačkov, vsak modelček napolnimo do 2/3.
  6. Pečemo 20 minut pri 170 °C, odstranimo iz pečice in popolnoma ohladimo.
  7. Za kremo stepamo maslo s sladkorjem toliko časa, da krema postane bele barve in pridobi na volumnu.
  8. Kremi nato nežno vmešamo kremni sir.
  9. Pripravljeno kremo nabrizgamo povrh ohlajenih kolačkov, vsakega okrasimo še s polovičko vložene marelice in posujemo z nekaj chia semeni.

Nasveti:

Masleni kremi lahko dodamo tudi kakšne arome. Zelo dobro bi se podala zraven limona, ali limeta. Chia semena na vrhu kolačkov pa lahko zamenjamo z makovimi.

Tako za pripravo biskvita za kolačke, kot za masleno kremo mora biti maslo nujno segreto na sobno temperaturo. Pravilno temperaturo lahko preverimo s prstom. Ko se masla dotaknemo se mora prst rahlo ugrezniti, maslo pa še zmeraj ohraniti nekaj malega upora. V kolikor na prstu ostane veliko masla se je narbrž to preveč segrelo.

Poskusite tudi jogurtove mafine s kardamomom in arašidove kroglice.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi