Kolački na oko varajo s svojim videzom. To niso jajca na oko, ampak cupcakes, s svežo masleno kremo in vloženo marelico. Zvito, kajne? Masleni kremi je dodan kremni sir, povrh pa so posuta chia semena.

Kolački na oko so lahko tudi super ideja za zajtrk. Masleni kremi sem dodal kremni sir in tako vpeljal malce več svežine in zmanjšal količino sladkorja kolikor se je dalo.

Količina zadošča za 12 kolačkov, ki jih spečemo v modelu za mafine.

Sestavine za kolačke na oko:

  • 125 g moke
  • 125 g masla
  • 110 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 2 žlici mleka
  • Pol žličke sode bikarbone
  • Pol žličke pecilnega praška
  • Žlica vanilijevega ekstrakta

Sestavine za kremo:

  • 125 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 125 g kremnega sira
  • Vložene marelice in chia semena za dekoracijo

Priprava:

  1. Najprej pripravimo kolačke. Maslo, ki ga bomo uporabili v receptu mora biti segreto na sobno temperaturo.
  2. Moko presejemo v mešalnik, dodamo sladkor, maslo, pecilni prašek in sodo bikarbono in mešamo približno dve minuti.
  3. Nato dodamo še mleko in vanilijev ekstrakt in premešamo toliko, da se sestavine povežejo.
  4. Pečico segrejemo na 170 °C, pekač za muffine pa obložimo s papirčki za kolačke.
  5. Vsak papirček napolnimo do 2/3, maso razporedimo med 12 kolačkov.
  6. Pečemo 20 minut pri 170 °C, odstranimo iz pečice in popolnoma ohladimo.
  7. Za kremo stepamo maslo na sobni temperaturi s sladkorjem toliko časa, da krema postane bele barve in pridobi na volumnu.
  8. Kremi nato nežno vmešamo kremni sir.
  9. Pripravljeno kremo nabrizgamo povrh ohlajenih kolačkov, vsakega okrasimo še s polovičko vložene marelice in posujemo z nekaj chia semeni.

Nasveti:

Masleni kremi lahko dodamo tudi kakšne arome. Zelo dobro bi se podala zraven limona, ali limeta. Chia semena na vrhu kolačkov pa lahko zamenjamo z makovimi.

Tako za pripravo biskvita za kolačke, kot za masleno kremo mora biti maslo nujno segreto na sobno temperaturo. Pravilno temperaturo lahko preverimo s prstom. Ko se masla dotaknemo se mora prst rahlo ugrezniti, maslo pa še zmeraj ohraniti nekaj malega upora. V kolikor na prstu ostane veliko masla se je narbrž to preveč segrelo.

Poskusite tudi jogurtove mafine s kardamomom in arašidove kroglice.

Dober tek!