Zeljna pita z mletim mesom
Zeljna pita z mletim mesom je odlična alternativa lazanji. Pito zlagamo po plastehOdlična mesna pita s svežim zeljem, kislo smetano, jajci, mocarelo in povsem enostavno pripravo.

Količina: 6 porcij / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 300 g mletega mesa
- 50 ml sojine omake
- 100 ml paradižnikove mezge
- sol in poper po okusu
- 1/2 zeljne glave
- 3 jajca
- 400 m/g kisle smetane
- 200 g naribane mocarele
- 1 paket vlečenega testa (7 listev)
- maslo ali sprej za namastitev pekača
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo pravokoten pekač (20 x 30 cm). Pekač premažemo z oljem/maslom.
- Čebulo in česen drobno sesekljamo.
- V večji ponvi segrejemo olje in na njem popražimo čebulo do zlate barve. Dodamo česen in pražimo dobro minuto.
- Dodamo mleto meso in pražimo toliko časa, da se meso karamelizira.
- Prilijemo paradižnikovo mezgo in sojino omako. Začinimo s soljo in poprom po okusu.
- Zelje narežemo na tanke rezine in ga dodamo v ponev. Premešamo in kuhamo še 5 minut.
- V ločeni skledi skupaj zmešamo kislo smetano in jajca. Pustimo ob strani.
- V pripravljen pekač položimo tri plasti vlečenega testa. Vsako plast premažemo z oljem.
- Testo prelijemo s tretjino mešanice s kislo smetano.
- Sedaj dodamo polovico zeljno-mesnega nadeva.
- Čez potresemo tretjino naribanega sira.
- Nadev pokrijemo z dvema listoma vlečenega testa, vsak list premažemo z oljem.
- Testo prelijemo z drugo tretjino mešanice s kislo smetano.
- Dodamo preostalo polovico zeljno-mesnega nadeva.
- Čez potresemo drugo tretjino naribanega sira.
- Pokrijemo z dvema listoma vlečenega testa, vsak list premažemo z oljem.
- Prelijemo s preostalo količino kisle smetane in naribanega sira.
- Pečemo 30-35 minut pri 180 °C. Temperaturo pečice dvignemo na 200 °C in pečemo še 5-10 minut.