Goveji ragu z gobami in polentnimi cmoki
Goveji ragu z gobami in polentnimi cmoki je pravo kulinarično razvajanje, ki združuje bogate okuse sočne mlete govedine, dimljene slanine in nežnih šampinjonov v kremasti omaki. Ta rustikalna jed je popolna izbira za hladnejše dni, ko si zaželite nekaj toplega in nasitnega.
Posebnost tega recepta so mehki polentni cmoki, ki jih obogatijo kisla smetana, grah in sir. Med peko v pečici dobijo cmoki zlato rjavo skorjico, ki se čudovito ujema z nežno teksturo govejega raguja. Priprava je preprosta, rezultat pa impresiven – jed, ki navduši tako s svojim okusom kot tudi s svojo prefinjeno predstavitvijo.
Popoln obrok za družinsko kosilo ali večerjo, ki združuje domačnost tradicionalnih okusov z modernim pridihom. Postrezite ga z listnato solato in uživajte v harmoniji okusov!
Recept je nastal v sodelovanju z Maestro začimbami.
Količina: 4 porcije (ponev 29 cm) / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za polentne cmoke:
- 650 ml zelenjavne jušne osnove
- 200 g instant polente Zlato polje
- žlička mešanice začimb za slovenske jedi Maestro
- 40 g masla
- 50 g parmezana
- 150 g zamrznjenega graha
- 70 g kisle smetane
- jajce
- 40 g naribane mocarele
Sestavine za goveji ragu z gobami:
- 1 ½ žlica olivnega olja ali masti
- 125 g dimljene slanine v kosu
- 1 velika čebula
- 500 g mlete govedine
- ½ žličke soli
- ½ žličke mletega črnega popra Maestro
- 5 strokov česna
- 200 g šampinjonov
- 2 žlički mešanice začimb za slovenske jedi Maestro
- 250 ml jušne osnove (zelenjavna ali goveja)
- žlica gorčice
- žlica worcester omake
- 80 g kisle smetane
Priprava:
- V loncu zavremo jušno osnovo in primešamo polento. Kuhamo in mešamo na zmernem ognju 2-3 minute, da se polenta zgosti.
- Odstavimo z ognja ter primešamo začimbe, maslo in parmezan. Dodamo zamrznjen grah, kislo smetano in pustimo ob strani, da se polenta malo ohladi. Ko je polenta mlačna, umešamo razžvrkljano jajce.
- Pečico segrejemo na 220 °C.
- V ognjevarni ponvi segrejemo olje, dodamo na manjše koščke narezano slanino in jo hrustljavo popečemo.
- Dodamo drobno sesekljano čebulo in jo posteklenimo. Nato dodamo mleto govedino ter začinimo s soljo in poprom. Pražimo na zmernem ognju 6-8 minut.
- Dodamo drobno sesekljan česen in šampinjone narezane na polovice ali četrtine.
- Dodamo mešanico začimb, gorčico in worcester omako. Premešamo in pražimo 5 minut.
- Prilijemo jušno osnovo, dodamo kislo smetano in na nižjem zmernem ognju zavremo. Ragu odstavimo in ga po potrebi prestavimo v ognjevarno posodo ali pekač.
- Polento s sladoledno žlico nadevamo po vrhu raguja. S cmoki pokrijemo celotno površino raguja in čez potresemo še ribano mocarelo.
- Ponev postavimo v zgornjo tretjino pečico in jed pečemo 10-15 minut pri 220 °C.
- Dober tek!
Nasveti:
Ragu lahko brez večjih težav spremenimo v vegetarijansko jed. Namesto mletega mesa uporabimo na suho popečen sojin drobljenec, ki ga nato namočimo. Meso nadomestimo s 100 g nenamočenih sojinih kosmičev.
Jed se odlično obdrži v hladilniku do naslednjega dne.
Poskusi še bučno polento s karamelizirano čebulo in feto ter omleto s polento.
Naročnik oglasa je Podravka d.o.o.