Zelenjavna jušna osnova je v kuhinji resnično nepogrešljiva sestavina. Z njo obogatimo marsikatero jed zato jo je fino imeti na zalogi, ko nam primanjkuje ostalih sestavin. Seveda so najbolj praktične kupljene jušne osnove, a najbolj okusna je doma narejena. Poglejte si kako pripraviti zelenjavni jušni koncentrat.

Zelenjavna jušna osnova obogati naše omake, juhe, jedi na žlico, testenine, … in še bi lahko naštevali. Pri domači jušni osnovi je najbolje to, da jo lahko začinimo po lastnem okusu. Tako imamo lahko na zalogi več ražličnih zelenjavnih jušnih osnov, ki poskrbijo za pravo mavrico okusov v naših jedeh. Ta recept za zelenjavno jušno osnovo nima dominantnega okusa in čudovito obogati prav vse jedi.

Količina: 4 x 250 ml kozarci / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 200 g gomolja zelene
  • 250 g korenja
  • 100 g zelene
  • 150 g čebule
  • 200 g pora
  • 4 stroki česna
  • 30 g paradižnikovega koncentrata
  • 50 ml belega vina
  • 2 žlici olivnega olja
  • 150 g soli
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlica suhega rožmarina
  • 1 žlica suhega timijana
  • 1 žlica suhega origana
  • 1 žlica suhega peteršilja

Priprava:

  1. Očistimo zelenjavo ter olupimo čebulo in česen.
  2. Vso zelenjavo narežemo na večje kose in jo prestavimo v multipratik, kjer jo zmeljemo v grobo pasto.
  3. Zelenjavno pasto prestavimo v lonec in ji dodamo paradižnikov koncentrat, belo vino, olivno olje in vse začimbe. Dobro premešamo.
  4. Na zmernem ognju kuhljamo in mešamo 20 minut, oziroma toliko časa, da se tekočina v celoti pokuha. Pri kuhanju pazimo, da se nam zelenjava ne zapeče na dno lonca. Raje zmanjšajmo ogenj in pustimo zelenjavo nežno brbotati.
  5. Nato lonec odstavimo z ognja, odstranimo lovorjeva lista in prestavimo zelenjavno pasto nazaj v multipraktik, kjer jo še enkrat dobro zmeljemo.
  6. Dobiti moramo precej gladko in gosto pasto.
  7. Zelenjavno jušno osnovo prestavimo v sterilizirane kozarce za vlaganje ali pa v model za ledene kocke.
  8.  Zelenjavno jušno osnovo v kozarcih hranimo v hladilniku in jo moramo v porabiti enem mesecu.
  9. Za daljšo obstojnost lahko zelenjavno jušno osnovo tudi zamrznemo. Model za ledene kocke napolnimo z jušno osnovo. Ko zamrzne, vzamemo zamrznjene kocke iz modela in jih prestavimo v vrečko za zamrzovanje. Zamrznjene kocke jušne osnove se obdržijo 6 mesecev.
  10. Za dodatek k jedem je dovolj ena kocka ali 1 1/2 žlice zelenjavne jušne osnove. Za 500 ml juhe je potrebno dodati 2-3 žlice zelenjavne jušne osnove.

Nasveti:

Kozarce za vlaganje steriliziramo tako, da jih postavimo lonec vrele vode obrnjene na glavo in jih pustimo 10 minut. Lahko jih steriliziramo tudi v pečici, ki jo segrejemo na 100 °C in jih po 10 minutah vzamemo ven.

Za zelenjavno jušno osnovo lahko uporabimo različno zelenjavo. Zelo dobro se obnese gomoljasta zelenjava kot je peteršiljeva korenina in pastinak.

Za umami okus poskrbijo tudi shitake gobe, dodatek parmezana ali miso pasta.

Pri začimbah se zelo dobro obnese tudi luštrek, majaron in drobnjak.

Poskusi še paradižnikovo juho s kruhom in kumarično juho.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje