Jumbo piškoti s čokolado

Jumbo piškoti s čokolado so točno to kar potrebuješ v tvojem živlljenju. Za dlan veliki, s hrustljavim robom in mehko čokoladno sredico, ki se topi v ustih. Mmm … pa reč, da se ti jih ne lušta?

Jumbo piškoti s čokolado so resnično božanski. Zadovoljijo ljubitelje hrustljavih piškotov kot tudi ljubitelje mehkih. Imajo čudovito hrustljavo karamelizirano skorjico in mehko sredico, ki je polna stopljene čokolade. So tanki kot keksi in imajo bogat maslen okus, ki ga ne pozabimo.

Količina: 16 jumbo piškotov / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

 • 300 g moke
 • ½ žličke sode bikarbone
 • 1 žlička soli
 • 230 g masla
 • 290 g belega sladkorja
 • 50 g rjavega sladkorja
 • 1 veliko jajce
 • 1 ½ žličke vanilijeve arome
 • 2 žlici vode
 • 160 g temne čokolade

Priprava:

 1. V skledo stresemo moko, sodo bikarbono in sol. Dobro premešamo.
 2. V večjo mešalno skledo dodamo maslo sobne temperature in ga stepamo 2 minuti, da postane kremast in svetel.
 3. Nato dodamo beli in rjavi sladkor. Stepamo toliko časa, da se maslo in sladkor povežeta v svetlo, kremasto in rahlo puhasto maso.
 4. K masleni masi dodamo jajce, vanilijevo aromo in vodo. Stepamo, da se vse sestavine povežejo v enotno maso.
 5. Sedaj primešamo suhe sestavine.
 6. Na koncu vmešamo še na manjše koščke nadrobljeno / narezano temno čokolado.
 7. Masa za piškote je zelo maslena in rahlo lepljiva. Pri oblikovanju piškotov si pomagamo z žlico za sladoled. Če je nimamo bo navadna žlica tudi prava izbira.
 8. Rezalno desko ali krožnik obložimo z alu folijo in nanjo nažličkamo 50 g piškote. Desko prestavimo v zamrzovalnik za 15 minut, da piškotna masa zatrdi.
 9. Sedaj segrejemo pečico na 180 °C in obložimo pekač z alu folijo.
 10. Iz zamrzovalnika vzamemo 4 piškote, ki jih oblikujemo v kroglice in jih enakomerno  razporedimo po pekaču. Piškoti se med peko zelo razlezejo, zato naj bo med njim vsaj 4-5 cm razmaka.
 11. Pekač prestavimo v ogreto pečico in nastavimo čas za 10 minut. Po 10 minutah se bodo piškoti raztopili in začeli vzhajati. Takrat pekač vzamemo iz pečice, ga previdno nagnemo in rahlo potresemo, da se piškoti spustijo in razlezejo.
 12.  Pekač vrnemo v pečico in ponovimo postopek, ko se piškoti zopet dvignejo. To storimo 3-krat. Tako poskrbimo, da bodo piškoti tanki s hrustljavim robom in mehko sredico.
 13. Piškote vzamemo iz pečice po 16 minutah peke, oziroma takrat, ko imajo rjavo obarvan rob, ki postaja hrustljav. Sredica piškota pa mora biti še mehka.
 14. Pečene piškote skupaj s foljio prestavimo na mrežo, kjer jih ohladimo. Ko so piškoti dovolj hladni na otip jih odstranimo z alu folije in jih do konca ohladimo na mreži. Tako bodo piškoti ostali hrustljavi.
Jumbo piškoti s čokolado

Nasveti:

Pečene piškote hranimo v zaprti posodi do 3 dni, na hladnem.

Alu folija pomaga, da se piškoti med peko bolj razširijo in sploščijo. Posledično sta tudi rob in dno piškota bolj hrustljava.

Piškotno maso lahko zamrznemo zavito v folijo za živila. Pred peko je potrebno piškotno maso odmrzniti oziroma segreti na sobno temperaturo.

Maso za piškote lahko hranimo tudi v hladilniku do 3 dni, pred peko jo pustimo 15 minut na sobni temperaturi.

Piškote je najbolje hladiti na mreži, če ne, se nam radi “spotijo” in postanejo na dnu preveč mastni.

Poskusi še čokoladno karamelne vrtince in marelične trufleje s pomarančo.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi