Mini piškotni rogljički

Mini piškotni rogljički

Mini piškotni rogljički so tako prisrčni, da jih je skoraj škoda pojesti. Ko enega poskusimo so tako okusni, da jih hitro zmažemo več kot bi pričakovali. Piškoti imajo lahko različne nadeve. Eni so polnjeni z marelično marmelado, drugi pa s čokoladno lešnikovim namazom.

Mini piškotni rogljički

Priprava je enostavna, edino zavijanje drobnih rogljičkov vzame svoj čas. Če se tega lotite v družbi je prijetno družabna izkušnja. Piškoti so lahko odlično darilo ali majhna pozorost za ljudi, ki so nam blizu.

Mini piškotni rogljički so pripravljeni iz krhkega piškotnega testa, ki ga lahko uporabimo tudi za pite. Testo je zaradi dodanih rumenjakov bolj prožno in dopušča, da ga razvaljamo res na tako brez trganja in drobljenja.

Količina: 80 mini rogljičkov / Čas priprave: 90 minut + čas ohlajanja testa / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za piškotno testo:

 • 70 g sladkorja v prahu
 • 100 g masla, hladno in narezano na kocke
 • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
 • 3 rumenjaki
 • 200 g moke
 • ščep soli

Sestavine za nadev:

 • marelična marmelada ali lešnikov namaz
 • 40 g mletih praženih lešnikov
 • 10 g vanilijevega sladkorja

Priprava piškotnega testa:

 1. V skledi mešalnika z lopatastim nastavkom skupaj stepamo sladkor v prahu in maslo. Stepamo 2-3 minute,da dobimo gladko pasto.
 2. Dodamo rumenjake in stepamo  le toliko časa, da se sestavine povežejo.
 3. Postrgamo maslo s stranic in lopatke mešalnika ter dodamo moko in sol. Mešamo slabo minuto, da dobimo kohezivno testo.
 4. Testo oblikujemo v ploščati disk in ga zavijemo v folijo za živila. Postavimo ga v hladilnik za 30 minut.
 5. Testo mora biti hladno vendar dovolj mehko, da ga lahko razvaljamo brez drobljenja.

Priprava piškotnih rogljičkov:

 1. Testo razdelimo na 5 delov. En del testa razvaljamo, preostalo količino postavimo na hladno.
 2. Piškotno testo razvaljamo na pomokani silikonski podlagi ali na pomokanem papirju za peko. Testo razvaljamo v obliki kroga (20 cm), razvaljamo ga na tanko (1-2 mm debeline). Če položimo prste pod testo, morajo ti prosevati čez.
 3. Razvaljano testo s tortnim modelom ali skledo obrežemo v popolni krog. Testo na tanko premažemo z marelično marmelado in čez potresemo 2-3 žlički mešanice mletih lešnikov in vanilijevega sladkorja. Pazimo, da testa ne obložimo prebogato saj se bo testo med zavijanjem trgalo.
 4. Krog kot torto narežemo na 16 tankih kosov/ trikotnikov. Sprva krog zarežemo navpično, vodoravno nato potegnemo diagonale.
 5. Vsak trikotnik pričnemo zavijati pri spodnji široki stranici proti konici. Med zavijanjem ni potreben pritisk. Ko imamo testo zavito rahlo stisnemo konice rogljička in jih nežno upognemo v obliko u, da dobimo končno obliko.
 6. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka testa.
 7. Pečico segrejemo na 180 °C in pokrijemo pladenj s papirjem za peko.
 8. Rogljičke lahko odlagamo na pladenj precej blizu skupaj saj se med peko na razširijo. Pečemo jih 10 -12 minut, odvisno od količine piškotov na pladnju. Pečeni piškoti bodo imeli rahlo rjavo obarvane konice in obarvano dno.
 9. Piškoti ohranijo krhko hrustljavost pribižno dva dni nato se rahlo zmehčajo vendar so še vedno zelo okusni. Lahko jih hranimo v zaprti posodi dober teden dni.

Nasveti:

Za lahko zavijanje testo ne sme biti pretoplo, takrat se bo pri zavijanju trgalo. Če bo testo prehladno se bo med zavijanjem drobilo.

Testo lahko uporabimo za pite, ki potrebujejo res tanko piškotno lupino. Odlično je tudi za pripravo mini pit.

Za nadev piškotnih rogljičkov lahko uporabimo svoje najljubše namaze ali marmelade. Pri mareladah moramo paziti, da so gladke in brez koščkov sadja.

Testu lahko dodamo različne arome, citrusne lupinice, mandljevo aromo, cimet, …

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi