Narastek s skuto in jajčevci

Narastek s skuto in jajčevci

Narastek s skuto in jajčevci je izvrstna priloga, ki se poda k zelenjavnim in mesnim jedem. Lahko si jo privoščimo tudi kot glavno jed v družbi solate in pečenega krompirja.

Narastek s skuto in jajčevci

Narastek s skuto in jajčevci je resnično vsestranski. Ponudi odličen način kako na malce drugačen način uporabiti jajčevce. Ti naravnost zasijejo v družbi suhih paradižnikov in feta sira, ki ponudijo prijetno svežino tej prilogi.

Jajčevce sprva premažemo z olivnim oljem in jih zapečemo v pečici, da dobijo prijetno teksturo in okus. Vmes pripravimo še ostale sestavine, vse skupaj sestavimo in postavimo nazaj v pečico. Enostavna priloga, ki ponudi bogat okus.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 511 kcal
Beljakovine16 g
Ogljikovi hidrati23 g
Maščobe41 g

Sestavine:

  • 2-3 jajčevci (približnoi 700 g)
  • 50 ml olivnega olja
  • ¼ žličke soli
  • ¼ žličke popra
  • 150 g feta sira ali mladega sira
  • 150 g pasirane skute
  • 3 jajca
  • 50 ml sladke smetane
  • 60 g suhih paradižnikov
  • 1 žlička origana
  • ½ žličke bazilike
  • ¼ žličke popra
  • 2 žlici sončničnih semen

Postopek:

  1. Pečico segrejemo na 210 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.
  2. Jajčevce narežemo na 1 ½ cm debele kolute in jih prestavimo na pripravljen pekač.
  3. Nato jih premažemo s 50 ml olivnega olja. Rezine jajčevcev premažemo z obeh strani.
  4. Premazane jajčevce začinimo s soljo in poprom ter jih postavimo v ogreto pečico.
  5. Jajčevce pečemo na sredini, 30-40 minut brez ventilacije. Iz pečice jih vzamemo, ko so mehki in zlato rjavo zapečeni.
  6. Nato zmanjšamo temperaturo pečice na 170 °C.
  7. Vmes pripravimo pekač za peko narastka. Potrebovali bomo pravokotni pekač v velikosti 16 x 22 cm, kvadratni pekač v velikosti 19 x 19 cm ali okrogli pekač premera 20 cm. Pekač rahlo namastimo z maslom.
  8. V večjo skledo nadrobimo feta sir, dodamo pasirano skuto, jajca in sladko smetano.
  9. Vse skupaj premešamo z ročnim mešalnikom. Mešamo toliko časa, da se nadev začne gostiti in postane kremast.
  10. Nato v nadev dodamo origano, baziliko, poper in premešamo. Lahko dodamo še nekaj soli, vendar večinoma feta poskrbi za slanost nadeva.
  11. Sedaj v pekač zložimo pečene rezine jajčevcev. Položimo jih na bok, enega ob drugega. Če so rezine previsoke jih razpolovimo.
  12. Nato jajčevce prelijemo s skutinim nadevom, tako da jih nekaj gleda ven in čez potresemo suhe paradižnike, narezane na tanke trakove.
  13. Čez nadev potresemo še sončnična semena in pekač prestavimo v pečico.
  14. Narastek pečemo na sredini in brez ventilacije 35-40 minut. Narastek mora biti na sredini čvrst in zlato obarvan.
  15. Narastek ohladimo na sobno temperaturo in postrežemo.
  16. Narastek lahko tudi popolnoma ohladimo, narežemo na manjše kocke in ga postrežemo kot predjed ali prigrizek.
Narastek s skuto in jajčevci

Nasveti:

Namesto skute lahko uporabimo tudi kremni sir, ki bo narastku dodal še več svežine. Narastek lahko počaka v hladilniku tudi kakšen dan, če ga slučajno ne uspete pojesti v eni rundi.

Jajčevce pri tem receptu ni potrebno olupiti, saj se lupina tekom peke prijetno zmehča in nudi še dodatno aromo. V kolikor želite jih lahko olupite in vse pripravite na enak način, kot je zapisan zgoraj v receptu.

Ljubitelji pekočega pa le dodajte še kakšen čili ali feferon.

Poskusite tudi gratinirano cvetačo in presni sataraš.

Dober tek

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi