Narastek s skuto in jajčevci
Narastek s skuto in jajčevci je izvrstna priloga, ki se poda k zelenjavnim in mesnim jedem. Lahko si jo privoščimo tudi kot glavno jed v družbi solate in pečenega krompirja.
Narastek s skuto in jajčevci je resnično vsestranski. Ponudi odličen način kako na malce drugačen način uporabiti jajčevce. Ti naravnost zasijejo v družbi suhih paradižnikov in feta sira, ki ponudijo prijetno svežino tej prilogi.
Jajčevce sprva premažemo z olivnim oljem in jih zapečemo v pečici, da dobijo prijetno teksturo in okus. Vmes pripravimo še ostale sestavine, vse skupaj sestavimo in postavimo nazaj v pečico. Enostavna priloga, ki ponudi bogat okus.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 511 kcal |
Beljakovine | 16 g |
Ogljikovi hidrati | 23 g |
Maščobe | 41 g |
Sestavine:
- 2-3 jajčevci (približnoi 700 g)
- 50 ml olivnega olja
- ¼ žličke soli
- ¼ žličke popra
- 150 g feta sira ali mladega sira
- 150 g pasirane skute
- 3 jajca
- 50 ml sladke smetane
- 60 g suhih paradižnikov
- 1 žlička origana
- ½ žličke bazilike
- ¼ žličke popra
- 2 žlici sončničnih semen
Postopek:
- Pečico segrejemo na 210 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.
- Jajčevce narežemo na 1 ½ cm debele kolute in jih prestavimo na pripravljen pekač.
- Nato jih premažemo s 50 ml olivnega olja. Rezine jajčevcev premažemo z obeh strani.
- Premazane jajčevce začinimo s soljo in poprom ter jih postavimo v ogreto pečico.
- Jajčevce pečemo na sredini, 30-40 minut brez ventilacije. Iz pečice jih vzamemo, ko so mehki in zlato rjavo zapečeni.
- Nato zmanjšamo temperaturo pečice na 170 °C.
- Vmes pripravimo pekač za peko narastka. Potrebovali bomo pravokotni pekač v velikosti 16 x 22 cm, kvadratni pekač v velikosti 19 x 19 cm ali okrogli pekač premera 20 cm. Pekač rahlo namastimo z maslom.
- V večjo skledo nadrobimo feta sir, dodamo pasirano skuto, jajca in sladko smetano.
- Vse skupaj premešamo z ročnim mešalnikom. Mešamo toliko časa, da se nadev začne gostiti in postane kremast.
- Nato v nadev dodamo origano, baziliko, poper in premešamo. Lahko dodamo še nekaj soli, vendar večinoma feta poskrbi za slanost nadeva.
- Sedaj v pekač zložimo pečene rezine jajčevcev. Položimo jih na bok, enega ob drugega. Če so rezine previsoke jih razpolovimo.
- Nato jajčevce prelijemo s skutinim nadevom, tako da jih nekaj gleda ven in čez potresemo suhe paradižnike, narezane na tanke trakove.
- Čez nadev potresemo še sončnična semena in pekač prestavimo v pečico.
- Narastek pečemo na sredini in brez ventilacije 35-40 minut. Narastek mora biti na sredini čvrst in zlato obarvan.
- Narastek ohladimo na sobno temperaturo in postrežemo.
- Narastek lahko tudi popolnoma ohladimo, narežemo na manjše kocke in ga postrežemo kot predjed ali prigrizek.
Nasveti:
Namesto skute lahko uporabimo tudi kremni sir, ki bo narastku dodal še več svežine. Narastek lahko počaka v hladilniku tudi kakšen dan, če ga slučajno ne uspete pojesti v eni rundi.
Jajčevce pri tem receptu ni potrebno olupiti, saj se lupina tekom peke prijetno zmehča in nudi še dodatno aromo. V kolikor želite jih lahko olupite in vse pripravite na enak način, kot je zapisan zgoraj v receptu.
Ljubitelji pekočega pa le dodajte še kakšen čili ali feferon.
Poskusite tudi gratinirano cvetačo in presni sataraš.
Dober tek