Žemljača

Žemljača nam odlično pomaga porabiti stari kruh, ki ga ne porabimo v slanih jedeh. Z nekaj jajc in mleka ustvarimo čudovit sladek kruhov “narastek”, ki se odlično obnese kot domača in hitra sladica.

Žemljača se pripravi enostavno in hitro, poleg tega vedno lahko dodamo kakšno sestavino več (marmelada, čokolada, oreščki, suho sadje, sveže sadje, začimbe) ter tako ustvarimo nove okuse in svoje najljubše recepte.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju s Somat Slovenija.

Količina: 4-6 porcij / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Stari kruh

Sestavine:

  • 300 g kruha/žemelj
  • 6 dl mleka
  • 2 jajci
  • žlička vanilijevega ekstrakta
  • žlička rumove arome
  • 100 g sladkorja (poljuben sladkor)
  • žlička limonske trave v prahu ali limonine lupinice

Priprava:

  1. Star kruh/žemlje narežemo na rezine in nato na kocke (3 cm). Kruh stresemo v pekač (25 x 15 cm).
  2. V skledi skupaj zmešamo mleko, jajca, sladkor, aromi vanilije in ruma ter limonsko travo.
  3. Zmes prelijemo po narezanem kruhu/žemljah in ujypustimo namakati 15 minut.
  4. Pečico segrejemo na 180 °C.
  5. Žemljačo pečemo v pečici 25-30 minut.
  6. Ohlajeno pecivo po želji posujemo s sladkorjem v prahu ali pa poleg postrežemo marmelado, med.

Nasveti:

K žemljači lahko dodamo različno suho sadje ali pa naribano jabolko, ki bo dodalo še več sočnosti.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi