Gratinirana cvetača
Gratinirana cvetača je za prste obliznit. Lahko si jo privoščimo kot glavno jed ali prilogo poleg mesnih in nemesnih jedi. Cvetačo spečemo v zlato obarvani sirni omaki, ki jo bogato začinimo s kumino, gorčico in curryjem. Da ne prepečemo cvetače dodamo še nekaj drobtin, ki dodajo jedi zelo zaželjeno hrustljavost in zlato rjavo barvo.
Gratinirana cvetača je res fantastična jed, ki nas z začimbani popelje na bližnji vzhod. Cvetača je odličen nosilec močnih okusov in s svojo mesnato teksturo brez težav nadomesti mesni del jedilnika. Gratinirana cvetača lahko stoji kot samostojna jed ali kot kul partner poleg slastno zapečenega mesa, testenin in riža. Pri uporabi začimb se lahko malo zadržimo vendar bodimo pogumni in poskusimo nekaj novega.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 448 kcal |
Beljakovine | 14 g |
Ogljikovi hidrati | 19 g |
Maščobe | 37 g |
Sestavine:
- 700 g očiščene cvetače
- 1 rjava čebula
- 3 žlice masla
- 1 1/2 žličke semen kumine
- 1 žlička curryja v prahu
- 1 žlička mletih gorčičnih semen
- 1/2 žličke mletih koriandrovih semen
- 1/4 žličke čilijevih kosmičev
- sol po okusu
- 200 ml smetane za kuhanje
- 100 g gaude
- 20 g drobtin
- 20 g parmezana
- šop svežega peteršilja
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Cvetačo očistimo vseh listov in jo nalomimo na večje cvetove (približno 4 cm velike).
- V loncu zavremo vodo in v njej blanšramo cvetačo 5 minut oziroma toliko da se malo zmehča. Nato jo odcedimo in pustimo ob strani.
- Pripravimo posodo ali pekač, ki ga lahko uporabimo na štedilniku in v pečici. Če nimamo te možnosti, bomo pred peko vse skupaj prestavili v globji pekač za pečico (20×30 cm). To storimo pri 11.koraku.
- Sedaj v posodi stopimo maslo in na njem prepražimo na drobno sesekljano čebulo.
- Čebulo pražimo na zmernem ognju toliko časa, da se zmehča in rahlo zlato obarva, ne želimo je porjaveti.
- Nato dodamo semena kumine, curry v prahu, mleta gorčična in koriandrova semena.
- Začimbe pražimo 2 minuti, da prevzamejo kuhinjo s svojimi aromami.
- Sedaj v posodo prilijemo smetano za kuhanje in dodamo 80 g naribanega gauda sira, čilijeve kosmiče in sol. Premešamo in počakamo, da se omaka začne gostiti.
- Nato dodamo blanširano cvetačo ter vse skupaj previdno premešamo.
- Kuhamo na zmernem ognju še 2 minuti, nato cvetačo odstavimo in jo potresemo s preostalim gauda sirom, drobtinami, parmezanom in sveže nasekljanim peteršiljem.
- Cvetačo prestavimo v ogreto pečico in jo pečemo na sredini brez ventilacije, 8 minut.
- Nato jo prestavimo v zgornjo tretjino pečice in vklopimo žar funkcijo za 2-3 minuti, da cvetača rahlo porjavi in sir zahrusta.
- Gratinirano cvetačo putimo odstati na sobni temperaturi nekaj minut preden jo postrežemo.
Nasveti:
Gratinirano cvetačo lahko postrežemo skupaj s svežo zeleno solato in si privoščimo odličen LCHF obrok.
Gratinirana cvetača lahko zdrži 1 dan v hladilniku.
Cvetačo in sirno omako lahko pirpravimo dan prej in jo naslednji dan samo zapečemo v pečici.
Pri začimbah lahko zmanjšamo količino kumine in se izognemo koriandru, če nismo ljubitelji močnih okusov.
Poskusi še njoke po rimsko in bananino torto z arašidi.
Naj tekne!