Njoki po rimsko

Njoki po rimsko

Njoki po rimsko so prava domača italijanska specialiteta, ki jo morate poskusiti. Njoki so pripravljeni iz pšeničnega zdroba, ki ga obogatimo z rumenjaki in parmezanom. Pred postrežbo jih zapečemo v pečici in tako dobimo odlično predjed ali prilogo.

Njoki po rimsko

Njoki po rimsko spadajo med jedi, ki nas pocrkljajo in nam dajo občutek domačnosti. Všeč mi je njihova enostavna priprava in učinek, ki ga ima ta jed na ljudi. Masa za njoke je mehka in maslena, tako da je muškatni orešček prava začimba zanje. Seveda, si začimbe lahko prilagodimo po svojem okusu a ne se izogniti parmezanu, ki da piko na i. Poleg okusa poskrbi še za fino slano in hrustljavo skorjico o kateri sanjamo tudi naslednji dan.

Količina: 4 osebe  (20 njokov)/ Čas priprave: 65 minut  / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 335 kcal
Beljakovine16 g
Ogljikovi hidrati30 g
Maščobe17 g

Sestavine:

  • 500 ml mleka
  • 1 žlička soli
  • 1/4 – 1/2   žličke muškatnega oreščka
  • 125 g pšeničnega zdroba
  • 1 rumenjak
  • 80 g  naribanega parmezana
  • 30 g masla

Priprava:

  1. V loncu skoraj do vretja segrejemo mleko skupaj s soljo in muškatnim oreščkom.
  2. Nato zmanjšamo ogenj in primešamo pšenični zdrob.
  3. Mešamo toliko časa, da se zdrob začne gostiti (2-3 minuti) nato odstavimo z ognja in vmešamo rumenjak, 40 g parmezana in maslo.
  4. Še toplo maso za njoke prestavimo v pekač (18×28 cm) obložen s papirjem za peko.
  5. Maso za njoke enakomerno razporedimo po pekaču. To lahko storimo z valjčkom, paletko ali hrbtno stranjo jedilne žlice. Maso za njoke razvaljamo na debelino 1,5 cm, da bomo dobili primerno debele rezine oziroma njoke.
  6. Pladenj pokrijemo s folijo za živila in ga prestavimo na hladno za vsaj 30 minut.
  7. Ohlajena masa se bo učvrstila in takrat lahko začnemo z izrezovanjem njokov. Za izrezovanje potrebujemo okrogel izsekovalec s premerom 4 cm. Pri izrezovanju nam bo ostalo nekaj testa, ki ga lahko ponovno razvaljamo in izrežemo.
  8. Izrezane njoke zložimo nazaj v pekač obložen s papirjem za peko, tako da se rahlo prekrivajo.
  9. Čez potresemo 40 g naribanega parmezana in prestavimo pekač v ogreto pečico na 180 °C.
  10. Njoke pečemo 20 minut, nato prestavimo pladenj v zgornjo tretjino pečice in vklopimo žar funkcijo za 5 minut oziroma za toliko časa, da dobijo njoki hrustljavo zlato rjavo skorjico.
  11. Pečene njoke postrežemo še tople kot prilogo ali predjed.
Njoki po rimsko

Nasveti:

Muškatni orešček lahko odlično nadomestimo s pimentom.

Parmezan lahko nadomestimo tudi z gran padanom, pecorino sirom, provolone sirom, …

Če nimamo okroglega izsekovalca ali pa nas skrbijo ostanki testa pri izrezovanju, lahko njoke pripravimo tudi drugače. Kuhano maso za njoke prestavimo na folijo za živila, nato jo skupaj s folijo oblikujemo v dolgo klobaso, ki ima premer 4-5 cm. Klobaso tesno zavijemo in jo prestavimo na hladno za vsaj 1 uro, da se učvrsti.  Nato jo narežemo na 1,5 cm debele rezine in nadaljujemo enak postopek nadaljne priprave.

Poskusi še sladko polento z borovnicami in skyrom ter bučkine špagete s curryjem.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi