Slaščičarska krema je klasika, ki jo lahko uporabimo v marsikateri sladici. Kremna tesktura, okus vanilije, božansko. Največkrat jo uporabim za kremne rezine, princes krofe in profiterole. Pa tudi v pitah se znajde pogosto.

Slaščičarska krema je osnovna klasika, ki se jo splača poznati kar na pamet. Je ena izmed bolj vsestranskih sestavin pri pripravi sladic, enostavno ji dodamo okuse, recimo kavo, čokolado, sadne okuse in različne začimbe, kot so cimet, klinčki, janeževa zvezda in druge.

Slaščičarska vanilijeva krema
Slaščičarska vanilijeva krema

Čas priprave: 20 minut / Količina: cca. 600 ml / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za slaščičarsko kremo:

 • 500 ml mleka
 • 70 g sladkorja
 • 30 g gustina
 • 5 rumenjakov
 • strok vanilije

Priprava:

 1. V lonec dodamo mleko in ga segrevamo na zmernem ognju.
 2. Z nožem zarežemo po dolžini stroka vanilije in s konco noža postrgamo semena. Semena in strok dodamo v mleko.
 3. Medtem v večji mešalni skledi pripravimo mešanico iz rumenjakov, sladkorja in gustina. Vse skupaj penasto stepamo z metlico.
 4. V pripravljeno jajčno zmes dodamo eno ali dve zajemalki segretega mleka in zmešamo. S tem korakom postopoma temperiramo jajca, da nam ne bodo v vročem mleku zakrknila.
 5. Nato postopoma vlivamo jajčno zmes v vroče mleko, vmes ves čas mešamo z metlico.
 6. Kuhamo 3-5 minut na zmernem ognju in vseskozi mešamo, toliko časa da se krema zgosti. Po potrebi lahko zmanjšamo ogenj.
 7. Še vročo kremo precedimo skozi cedilo, da se znebimo morebitnih grudic.
 8. Kremo prekrijemo s plastično folijo, da površina ne oksidira. Folijo pritisnemo ob površino kreme. *
 9. Kuhano kremo prestavimo v hladilnik in pustimo, da se popolnoma ohladi.
 10. Vanilijeva slaščičarska krema je vsestransko uporabna. Lahko jo uporabimo kot polnilo za profiterole, eklerje, princes krofe, za pripravo kremnih rezin, različnih pit ipd.

Nasveti:

* Tako se izognemo nastajanju skorjice na površini, enak učinek lahko dosežemo tudi tako, da površino kreme posipamo s tanko plastjo sladkorja v prahu

Slaščičarska krema zdrži tudi do tri dni v hladilniku. Pazimo le, da ves čas ostane pokrita s folijo, da ne nastane skorjica in, da se krema ne navzame vonjav iz hladilnika.

Kremo lahko obogatimo z maslom in pripravimo creme mousseline, lahko ji dodamo tudi želatino in stepeno smetano, če želimo pripraviti creme diplomat. Poskusite.

Poskusite tudi čokoladno rolado z bananino kremo in enostavne presne čoko kokosove kroglice.

Naj ti tekne 😉

Tvoja ocena šteje