Slaščičarska vanilijeva krema
Slaščičarska vanilijeva krema je klasika, ki jo lahko uporabimo v marsikateri sladici. Kremna tesktura + bogat okus vanilije = božansko. Največkrat jo uporabim za kremne rezine, princes krofe in profiterole. Pa tudi v pitah se znajde pogosto.

Slaščičarska vanilijeva krema je osnovna klasika, ki se jo splača poznati kar na pamet. Je ena izmed bolj vsestranskih komponent pri pripravi mnogih sladic. Z infuziranjem začimb in dodajanjem različnih sestavin (kakav, čokolada, sadni pireji) lahko ustvarimo celo paleto različnih okusov.
Čas priprave: 20 minut / Količina: cca. 600 ml / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za slaščičarsko kremo:
- 500 ml mleka
- 70 g sladkorja
- 30 g gustina
- 5 rumenjakov
- strok vanilije
Priprava:
- V lonec dodamo mleko in ga segrevamo na zmernem ognju.
- Z nožem zarežemo po dolžini stroka vanilije in s konco noža postrgamo semena. Semena in strok dodamo v mleko.
- Medtem v večji mešalni skledi pripravimo mešanico iz rumenjakov, sladkorja in gustina. Vse skupaj penasto stepamo z metlico.
- V pripravljeno jajčno zmes dodamo eno ali dve zajemalki segretega mleka in zmešamo. S tem korakom postopoma temperiramo jajca, da nam ne bodo v vročem mleku zakrknila.
- Nato postopoma vlivamo jajčno zmes v vroče mleko, vmes ves čas mešamo z metlico.
- Kuhamo 3-5 minut na zmernem ognju in vseskozi mešamo, toliko časa da se krema zgosti. Po potrebi lahko zmanjšamo ogenj.
- Še vročo kremo precedimo skozi cedilo, da se znebimo morebitnih grudic.
- Kremo prekrijemo s folijo za živila, tako da jo pritisnemo tik ob površino kreme. *
- Kuhano kremo prestavimo v hladilnik in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Nasveti:
* Tako se izognemo nastajanju skorjice na površini, enak učinek lahko dosežemo tudi tako, da površino kreme posipamo s tanko plastjo sladkorja v prahu.
Slaščičarska krema zdrži tudi do tri dni v hladilniku. Pazimo le, da ves čas ostane pokrita s folijo, da ne nastane skorjica in da se krema ne navzame vonjav iz hladilnika.
Kremo lahko obogatimo z maslom in pripravimo creme mousseline, lahko ji dodamo tudi želatino in stepeno smetano, če želimo pripraviti creme diplomat.
Poskusite tudi čokoladno rolado z bananino kremo in enostavne presne čoko kokosove kroglice.
Naj ti tekne 😉