Jubilejni limonin trifle
Jubilejni limonin trifle je sladica, ki je nastala ob obeležitvi platinastega jubileja ob 70. letnici vladanja kraljice Elizabete II. Tukaj je poenostavljena različica te osvežilne sladice, ki je kot idealna za poletne dni.
Jubilejni limonin trifle je sestavljen iz limonine rolade, želeja limon in pomaranč, vanilijeve kreme, amaretti piškotov, mandarininega coulisa, smetane in bele čokolade s kandiranimi citrusi. Poenostavljen recept se nahaja spodaj.
Letos kraljica Elizabeta II praznuje svoj platinasti jubilej. Kar 70 let je že na prestolu. Za to priložnost so v Veliki Britaniji organizirali velik natečaj za uradno sladico tega dogodka. Prijavilo se je več kot 5000 ljubiteljskih pekov in slaščičarjev. Zmagal je čudovit limonin trifle z amaretti piškoti. Jaz pa sem v sodelovanju z Britansko ambasado v Ljubljani malenkost poenostavil, da bo priprava še lažja. Kar zavihajmo rokave.
Količina: 15-20 porcij / Čas priprave: 4 ure / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za St Clement’s žele:
- 6 lističev želatine
- 400 ml vode
- 150 g sladkorja
- 6 trakov pomarančne lupinice
- 6 trakov limonine lupinice
- 150 ml limoninega soka
- 150 ml pomarančnega soka
Sestavine za vanilijev puding:
- zavoj vanilijevega pudinga
- 20 g vanilijevega sladkorja
- 20 g sladkorja
- 300 ml mleka
- 200 ml sladke smetane
Sestavine za mandarinin coulis:
- 1200 g odcejenih vloženih mandarin
- 100 g želirnega sladkorja 3:1
- 2 žlici limoninega soka
Sestavine za nalomljeno čokolado:
- 200 g bele čokolade
- 50 g koščkov kandirane pomaranče
Preostale sestavine za trifle:
- 2 kupljeni roladi z okusom vanilije ali limone
- 100 g amaretti piškotov
- 500 ml sladke smetane
Priprava St Clement’s želeja:
- V skledo hladne vode potopimo 6 lističev želatine in jih pustimo namakati 5-7 minut.
- V lonec vlijemo 400 ml vode in dodamo 150 g sladkorja.
- Z lupilcem olupimo 6 trakov limonine in 6 trakov pomarančne lupinice ter jih damo v lonec.
- Premešamo, zavremo in kuhamo 1-2 minuti, da se sladkor popolnoma raztopi.
- Previdno odstranimo lupinico limone in pomaranče.
- Sedaj damo v lonec dobro ožeto želatino in premešamo.
- Ožamemo limone in pomaranče ter v lonec prilijemo 150 ml limoninega soka in 150 ml pomarančnega soka.
- Premešamo in odstavimo z ognja. Mešanico ohladimo na sobno temperaturo in pazimo, da ostane žele tekoč.
Priprava vanilijevega pudinga:
- V skodelico nalijemo 100 ml mleka, dodamo 20 g vanilijevega sladkorja, 20 g sladkorja in mešanico za puding. Dobro premešamo z metlico.
- V lonec nalijemo 200 ml mleka in 200 ml sladke smetane. Premešamo, zavremo in odstavimo.
- V vroče mleko med mešanjem vlijemo mešanico za puding. Prestavimo nazaj na zmeren ogenj in kuhamo še 2-3 minute. Ko se puding zgosti, ga odstavimo in prelijemo v široko, plitko posodo. Površino pudinga pokrijemo s folijo za živila in ga postavimo v hladilnik za 30 minut, da se popolnoma ohladi.
- Ohlajen puding pred uporabo zmešamo z ročnim mešalnikom.
Priprava mandarininega coulisa:
- V lonec stresemo 600 g odcejenih vloženih mandarin. Mandarine kuhamo 5-7 minut, vmes jih večkrat premešamo, da razpadejo na manjše koščke.
- Dodamo 100 g želirnega sladkorja in 2 žlici limoninega soka. Premešamo, zavremo in kuhamo 7-10 minut.
- Odstavimo in popolnoma ohladimo.
- V ohlajen coulis vmešamo 600 g odcejenih vloženih mandarin.
Priprava lomljene bele čokolade:
- Pripravimo pladenj (20 x 30 cm) in ga pokrijemo s papirjem za peko.
- Nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici stopimo 200 g bele čokolade.
- Stopljeno čokolado vlijemo v pripravljen pekač in čez potresemo 30 g kandiranih pomaranč.
- Počakamo, da se čokolada strdi nato jo narežemo na različno velike trikotnike.
Sestavljanje trifleja:
- Uporabimo posodo za trifle, ali večjo skledo, ki ima 3-3,5 l volumna.
- Roladi narežemo na 2,5 cm debele rezine in jih zložimo okoli spodnjega roba posode. Med roladami pustimo manjši razmak, ki ga bo zapolnil žele. S preostalimi rezinami rolade prekrijemo dno posode. Ko je dno prekrito, čez položimo še eno plast rezin rolade, da se robovi stranskih rolad izravnajo z notranjo plastjo.
- Čez plast rolade prelijemo St Clement’s žele in postavimo posodo v hladilnik za 3 ure, da se žele strdi.
- Plast želeja prekrijemo z ohlajenim vanilijevim pudingom.
- Po pudingu razporedimo 80 g amaretti piškotov, ki jih rahlo potisnemo v puding.
- Čez prelijemo mandarinin coulis.
- V ločeni posodi stepemo sladko smetano do mehkih vrhov in z njo prekrijemo plast mandarin.
- Trifle okrasimo s preostalimi koščki kandirane pomaranče, amaretti piškoti in nalomljeno belo čokolado.
Nasveti:
Sladico lahko pripravite tudi v kozarčkih ali večjih skledah. Količine zadoščajo za 3,5-4 litrske sklede.
Poglejte tudi čupavo torto in presno jagodno torto z gelom rdeče pese in jagod.
Dober tek!