Slivova pita z mandljevo kremo je sladica, ki nas čudovito pocrklja. Pita ima res okusno krhko testo, ki je bogato napolnjeno z mandljevo kremo in prekrito s svežimi slivami.

Slivova pita z mandljevo kremo je odlična izbira za sladico, ki jo podelimo z bližnjimi. Mandljeva krema je prijetno sladka, gosta a hkrati rahla. Za svežino v mandljevi kremi poskrbita limonina lupinica in svež ingver, ki se odlično povežeta s sladko-kislimi slivami. S temi aromami je sliva bolj naklonjena toplemu poletju, v hladnješih dneh pa jo lahko začinimo z vanilijo, cimetom, pimetnom, klinčki, kardamomom in pomarančno lupinico. Odlična je topla ali hladna, s kepico smetane ali vanilijevega sladoleda.

Pito sem spekel v bolj plitvem pravokotnem pekaču, ki ga lahko nadomestimo s plitvim okroglim pekačem z 22 cm premera.

Količina: 8 kosov  / Čas priprave: 80 minut + 2 uri čakanja / Zahtevnost: 3 od 5

Hranilne vrednosti (na kos)
Energetska vrednost  488 kcal
Beljakovine 8 g
Ogljikovi hidrati 50 g
Maščobe 30 g

 

Sestavine za krhko testo:

  • 80 g masla (sobne temperature)
  • 65 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce (sobne temperature)
  • 170 g moke
  • ščep soli

Sestavine za nadev:

  • 120 g masla (sobne temperature)
  • 120 g sladkorja
  • lupinica 1 limone
  • 1 žlica sveže naribanega ingverja (20 g)
  • 2 jajci (sobne temperature)
  • 120 g mletih mandljev
  • 20 g moke
  • 350-400 g svežih sliv

Priprava testa:

  1. Pripravimo pravokotni pekač za pite dimenzij 11 x 35 cm ali okrogli pekač z 22 cm premera.
  2. V skledo mešalnika dodamo maslo in sladkor v prahu. Maslo in sladkor stepemo do gladke in kremaste teksture.
  3. Nato dodamo jajce in mešamo toliko časa, da dobimo enotno maso.
  4. Sedaj dodamo moko in sol, ter zmešamo do gladkega testa.
  5. Testo oblikujemo v ploščat pravokotnik ali krog (odvisno kateri pekač uporabljamo), ga zavijemo v folijo za živila in prestavimo v hladilnik za 2 uri.
  6. Ohlajeno testo, na rahlo pomokani površini, razvaljamo na 3 mm debeline in v večji obliki našega pekača.
  7. Testo zavijemo na valj in ga prestavimo v pekač.
  8. Testo nežno pritisnemo ob robove in dno pekača, ter odstranimo višek testa.
  9. Obložen pekač prestavimo v zamrzovalnik za 20 minut.
  10. Vmes segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo mandljevo kremo.

Priprava mandljeve kreme in pite:

  1. V skledo mešalnika dodamo maslo, sladkor, naribano limonino lupinico in nariban ingver. Stepamo 2-3 minute, oziroma toliko časa, da dobimo rahlo puhasto in kremasto teksturo.
  2. Jajci razžvrkljamo in jih med mešanjem postopoma dodajamo k masleni masi. Mešamo toliko časa, da se jajca in maslo povežejo v enotno kremo. *
  3. Nato dodamo mlete mandlje in moko, ter zmešamo do enotne in goste kreme.
  4. Sedaj ohlajeno pitino testo napolnimo z mandljevo kremo.
  5. Slive razpolovimo in izkoščičimo. Polovičke narežemo rezine in jih poljubno razporedimo čez mandljev nadev.
  6. Pito prestavimo v ogreto pečico. Pečemo jo na sredini in brez ventilacije, 40-45 minut. Pečena pita bo imela zlato rjav rob in rahlo porjavel nadev, ki med peko malo naraste.
  7. Pečeno pito pustimo odstati 10-15 minut preden jo vzamemo iz modela. Postrežemo jo še rahlo toplo ali hladno.

Slivina pita z mandljevo kremo

Nasveti:

*Ko dodajamo jajca k stepenemu maslu je pomembno, da sta oba podobne temperature saj se drugače ne povežeta lepo. Hladno jajce bo stisnilo maslo in masa se bo sesirila. Ampak brez skrbi, masa se bo poenotila, ko dodamo mlete mandlje in moko. Mogče krema ne bo tako rahla, bo pa še vedno zelo okusna.

Če pozabimo vzeti jajca pred peko iz hladilnika, jih razžvrkljamo in na hitro pogrejemo v mikrovalovni pečici.

Testo za pito lahko pripravimo večer prej in ga pustimo čez noč v hladilniku. Zelo priporočljivo je, da ima testo čas odstati saj se tako lepše obnaša. Testo se v hladilniku obdrži 3 dni, v zamrzovalniku pa 1 mesec.

Topla ali hladna pita sta si tudi po okusu različni. Topla pita bo poudarila okus mandljev, medtem ko v hladni piti zaznamo prijetno limonino in ingverjevo aromo.

Pita zdrži 4-5 dni na hladnem.

Posusi še riževo solato z jogurtom in kumarično juho.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje