Vegi sarma z ajdovo kašo je prava dobrota. Ker je ajda polna koristnih beljakovin je ta sarma tudi odličen nadomestek mesne različice.

Sarme so v slovenski kulinariki izjemno priljubljene. Večinoma jih pripravljamo iz glav kislega zelja, namesto zelja pa lahko uporabimo tudi vložene liste vinske trte, blitvo ali ohrovt. Sarme pripravimo lahko tako, da jih skuhamo, odlične pa so tudi, če jih spečemo v pečici.

Sestavine za deset vegi sarm:

  • 170 g ajdove kaše
  • 60 g gomolja zelene
  • en korenček
  • ena čebula
  • strok česna
  • žlička mlete kumine
  • glava kislega zelja
  • sol in poper

Za omako:

  • 2 dl paradižnikove mezge
  • 2 dl vode
  • žlica olivnega olja
  • žlica moke
  • žlica sladke paprike v prahu
  • žlička soli
  • poper
  • lovorjev list

Priprava:

  1. Najprej v ponvi segrejemo olje in na njem popražimo čebulo, ko ta postekleni dodamo še česen in ga na hitro prepražimo.
  2. Nato dodamo na drobne kocke nasekljano zeleno in korenje in pražimo nekaj minut.
  3. Dodamo še oprano ajdovo kašo, mleto kumino, sol in poper, premešamo in na hitro popražimo.
  4. Zalijemo s toliko vode, da pokrije vse sestavine v loncu in kuhamo 10 minut.
  5. Vmes pripravimo omako, segrejemo olje, dodamo moko in jo prepražimo. Vmes ves čas mešamo.
  6. Dodamo še mleto sladko papriko, paradižnikovo mezgo, sol, poper, lovorjev list in vodo.
  7. Vse skupaj malce pokuhamo in odstavimo.
  8. Ajdovo kašo z zelenjavo zdaj odstranimo in po potrebi odcedimo.
  9. Pripravimo liste kislega zelja, če ne želimo preveč kislih sarm zelje splaknemo pod vodo, nato pa jim še odrežemo trše dele stebla in jih prihranimo.
  10. Na liste zelja dodamo nadev (nekje dve žlici na sarmo) in jih zavijemo v rolice.
  11. V širši lonec dodamo najprej koščke zelja, ki so ostali pri obrezovanju zeljnih listov toliko, da pokrijemo dno posode.
  12. Nanje v krogu zložimo sarme, prelijemo z omako, pokrijemo in kuhamo 30 minut.
  13. Postrežemo takoj, lahko pa jih tudi shranimo in jih imamo za kosilo več dni zapored.

Priporočamo Bio ajdovo kašo Natura.

Vegi sarma z ajdovo kašo

Dober tek!