Jabolčna pita s slano karamelo

Jabolčna pita s slano karamelo

Jabolčna pita je klasika, če pa ji dodamo slano karamelo postane pa popolna, greha vredna sladica za vse ljubitelje jabolčnih pit. In seveda karamele.

Jabolčna pita s slano karamelo

Jabolčna pita me vedno spomni na nedeljsko popoldne pri babici, kjer se je po kosilu na mizi znašla tista slastna pita, pokrita z mrežo iz krhkega testa. Idealna je, da porabite jabolka, ki vas že nekaj časa čakajo v špajzi.

Ta recept za jabolčno pito lahko najdete tudi v knjigi Seksi pite.

Sestavine za testo:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 7 žlic ledene vode

Sestavine za nadev:

  • 4 jabolka
  • 80 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 0,5 dl vode
  • Žlička soli
  • Žlička cimeta v prahu

Priprava:

  1. V večjo skledo stresi moko in sladkor v prahu. Premešaj in dodaj na manjše kocke narezano maslo. Maslo s pomokanimi prsti nadrobi na grah velike koščke. Prilij hladno vodo in premešaj sestavine z vilico, da dobiš drobljivo testo. Nato z rokami oblikuj testo v kepo. Testo bo grobo vendar ne sme imeti vidnih suhih delov moke.
  2. Testo razdeli na pol in vsako polovico oblikuj v ploščat krog.
  3. Testo zavij v plastično folijo, postavi v hladilnik in pripravi nadev.
  4. Jabolka olupi, razkoščiči, nareži na tanke lističe in posipaj s cimetom.
  5. V modelu za pite oblikuj spodnjo plast testa, čez položi narezana jabolka.
  6. Drugo polovico testa nareži na enakomerne 1 cm široke trakove in jih prepleti po vrhu pite.
  7. V ponvi zmešaj sladkor in vodo ter segervaj doker se ne prične tvoriti svetlo rjava karamela.
  8. V karamelno mešanico dodaj maslo in sol, premešaj in odstavi, da se nekoliko ohladi.
  9. Prelij karamelo čez zgornjo plast testa in čez jabolka.
  10. Peci 15 minut pri 220 °C, nato pa še 40 – 50 minut pri 180 °C.

Dober tek in uživajte ob kosu te slastne jabolčne pite.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi