Jabolčna pita s slano karamelo
Jabolčna pita je klasika, če pa ji dodamo slano karamelo postane pa popolna, greha vredna sladica za vse ljubitelje jabolčnih pit. In seveda karamele.
Jabolčna pita me vedno spomni na nedeljsko popoldne pri babici, kjer se je po kosilu na mizi znašla tista slastna pita, pokrita z mrežo iz krhkega testa. Idealna je, da porabite jabolka, ki vas že nekaj časa čakajo v špajzi.
Ta recept za jabolčno pito lahko najdete tudi v knjigi Seksi pite.
Sestavine za testo:
- 300 g moke
- 200 g masla
- 50 g sladkorja v prahu
- 7 žlic ledene vode
Sestavine za nadev:
- 4 jabolka
- 80 g masla
- 200 g sladkorja
- 0,5 dl vode
- Žlička soli
- Žlička cimeta v prahu
Priprava:
- V večjo skledo stresi moko in sladkor v prahu. Premešaj in dodaj na manjše kocke narezano maslo. Maslo s pomokanimi prsti nadrobi na grah velike koščke. Prilij hladno vodo in premešaj sestavine z vilico, da dobiš drobljivo testo. Nato z rokami oblikuj testo v kepo. Testo bo grobo vendar ne sme imeti vidnih suhih delov moke.
- Testo razdeli na pol in vsako polovico oblikuj v ploščat krog.
- Testo zavij v plastično folijo, postavi v hladilnik in pripravi nadev.
- Jabolka olupi, razkoščiči, nareži na tanke lističe in posipaj s cimetom.
- V modelu za pite oblikuj spodnjo plast testa, čez položi narezana jabolka.
- Drugo polovico testa nareži na enakomerne 1 cm široke trakove in jih prepleti po vrhu pite.
- V ponvi zmešaj sladkor in vodo ter segervaj doker se ne prične tvoriti svetlo rjava karamela.
- V karamelno mešanico dodaj maslo in sol, premešaj in odstavi, da se nekoliko ohladi.
- Prelij karamelo čez zgornjo plast testa in čez jabolka.
- Peci 15 minut pri 220 °C, nato pa še 40 – 50 minut pri 180 °C.
Dober tek in uživajte ob kosu te slastne jabolčne pite.