Jabolčna pita je klasika, če pa ji dodamo slano karamelo postane pa popolna, greha vredna sladica za vse ljubitelje jabolčnih pit. In seveda karamele.

Jabolčna pita me vedno spomni na nedeljsko popoldne pri babici, kjer se je po kosilu na mizi znašla tista slastna pita, pokrita z mrežo iz krhkega testa. Idealna je, da porabite jabolka, ki vas že nekaj časa čakajo v špajzi.

Ta recept za jabolčno pito lahko najdete tudi v knjigi Seksi pite.

Sestavine za testo:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 7 žlic ledene vode

Sestavine za nadev:

  • 4 jabolka
  • 80 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 0,5 dl vode
  • Žlička soli
  • Žlička cimeta v prahu

Priprava:

  1. Za testo zmešaj moko, na kocke narezano ohlajeno maslo in sladkor v prahu. Na koncu dodaj še ledeno vodo in ponovno premešaj
  2. Oblikuj 2 priblično enako veliki kepi testa in ju razvaljaj na tanko
  3. Testo zavij v plastično folijo, postavi v hladilnik in pripravi nadev
  4. Jabolka olupi, razkoščiči, nareži na tanke lističe in posipaj s cimetom
  5. V modelu za pite oblikuj spodnjo plast testa, čez položi narezana jabolka
  6. Drugo polovico testa nareži na enakomerne 1 cm široke trakove in jih prepleti po vrhu pite
  7. V ponvi zmešaj sladkor in vodo ter segervaj doker se ne prične tvoriti svetlo rjava karamela
  8. V karamelno mešanico dodaj maslo in sol, premešaj in odstavi, da se nekoliko ohladi
  9. Prelij karamelo čez zgornjo plast testa in čez jabolka
  10. Peci 15 minut pri 220 °C, nato pa še 40 – 50 minut pri 180 °C

Dober tek in uživajte ob kosu te slastne jabolčne pite.